Υπότιτλος: Συνοπτική ιστορία των Κυθήρων
Κατηγορία: Κύθηρα - Ιστορία
Συγγραφέας: Καλλίγερος, Εμμανουήλ Π.
Έκδοση: Κυθηραϊκά, 1996
Σελίδες: 224
Περιγραφή:
Το βιβλίο αποτελεί ένα οδοιπορικό στην ιστορία και τον πολιτισμό των Κυθήρων κι επιχειρεί να προσεγγίσει την ιδιαιτερότητά τους μέσα από μια σειρά γεγονότων, που υπήρξαν σταθμοί στην εξέλιξη του νησιού.
Η ιστορική πορεία των Κυθήρων σφραγίστηκε εξ αρχής από ένα μυθολογικό γεγονός. Επιλέχθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες ως μυθικός τόπος γέννησης της Αφροδίτης, της θεάς της Ομορφιάς και του Έρωτα. Το νησί σε όλη την εξέλιξη της ιστορίας του υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών με αποτέλεσμα να δεχθεί πολλές επιδράσεις που καθόρισαν και την πορεία του στην ιστορία. Η Μινωική Κρήτη πρώτα, στη συνέχεια η Πελοπόννησος, αργότερα το Βυζάντιο με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό κι έπειτα πάλι η Ενετοκρατία, άσμιξαν στο νησί οριοθετώντας την ταυτότητά του ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Η απουσία Οθωμανικού ζυγού, η μακραίωνη συμπόρευση με τα Επτάνησα κι η καθοριστική περίοδος της Αγγλοκρατίας συνετέλεσαν στη διαμόρφωση μιας πολιτιστικής ιδιαιτερότητας, στην οποία συναρθρώνονται οι επιδράσεις της Δύσης και της Ανατολής, που ανιχνεύονται στην αρχιτεκτονική, τη γλώσσα και τις παραδόσεις του. Μόνομο σημείο αναφοράς παραμένει πάντοτε το Αιγαίο Πέλαγος στην είσοδο του οποίου το νησί κατέχει μία γεωγραφικά καίρια θέση. Γι’ αυτό κι η αρχική επιλογή των θεών για τη γέννηση της Αφροδίτης στις ακτές του.
Το βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1996 και το 2008 κυκλοφόρησε σε Δ΄ έκδοση βελτιωμένη και διορθωμένη με 13 φωτογραφίες εκτός κειμένου και 224 σελίδες. Διατίθεται στα βιβλιοπωλεία των Κυθήρων (€10) και στο βιβλιοπωλείο της Εστίας στην Αθήνα.