14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας / Συμμαχία για την προστασία της άγριας ζωής
Η Fraport Greece στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του λαθρεμπορίου άγριων ζώων
Σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI World) η εταιρεία διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, υπέγραψε τη διακήρυξη «United for Wildlife Taskforce», λαμβάνοντας ενεργά δράση για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας άγριων ζώων.
Αναγνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες του παράνομου αυτού εμπορίου στη βιοποικιλότητα κάθε τόπου, η εταιρία δεσμεύτηκε να προβεί σε μια σειρά ενεργειών που διασφαλίζουν τον αποκλεισμό κάθε παράνομης διακίνησης άγριας ζωής στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται στον ελλαδικό χώρο. Έτσι, αποτελεί πλέον μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας εταιρειών που αγωνίζονται διαρκώς για ακόμα πιο βιώσιμες αερομεταφορές, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην προστασία του παγκόσμιου οικοσυστήματος.
Η παράνομη εμπορία άγριας ζωής αφορά σε άγρια και εξωτικά ζώα και ψάρια, όπως και σε γηγενή φυτά σε κάθε τους έκφανση. Περιλαμβάνει επίσης, τη διακίνηση εξωτικής ξυλείας, παραδοσιακών φαρμάκων, αλλά και πολυτελών αντικειμένων κατασκευασμένων από άγρια χλωρίδα και πανίδα.
Σε μια εποχή που η Γη εκδηλώνει όλο και πιο ανησυχητικά τα συμπτώματα της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου παράγοντα, η ανάγκη για την εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης διακίνησης άγριας ζωής κρίνεται επιτακτική, αφού απειλεί τη τόσο τη βιοποικιλότητα όσο και τη δημόσια υγεία, παγκοσμίως. Η μετακίνηση ενός γηγενούς είδους ζωής σε ένα άλλο οικοσύστημα μπορεί να αποβεί μοιραία και για τα δύο μέρη, απειλώντας τη φυσική ισορροπία.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο είδος εμπορίου επιφέρει συνέπειες και στην παγκόσμια οικονομία, αφού οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες, συχνά γίνονται η αιτία για την περαιτέρω εκμετάλλευσή τους από παράνομα κυκλώματα και ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο παράνομου εμπορίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, η παράνομη διακίνηση άγριας ζωής μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση πανδημιών προερχόμενων από νόσους των ζώων, στην αποψίλωση δασών, στην αύξηση της υπερβολικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και τελικά, συμβάλλοντας στην επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος.
Υιοθετώντας πολιτικές μηδενικής ανοχής απέναντι στην παράνομη διακίνηση άγριας ζωής, οι αερολιμένες παγκοσμίως μπορούν, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους φορείς, να συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση, ακόμα και στην εξάλειψη του φαινομένου, στον εντοπισμό περιστατικών παράνομης διακίνησης, αλλά και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Το πλάνο δράσης της Fraport Greece για την υιοθέτηση των δεσμεύσεων της Διακήρυξης, έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί από την ομάδα Διαχείρισης Απειλών από την Άγρια Πανίδα και αποτελεί μέρος του ευρύτερου «Προγράμματος Προστασίας της Βιοποικιλότητας». Σύμφωνα με το παραπάνω πλάνο, στις εταιρικές διαδικασίες θα συμπεριληφθούν μηχανισμοί αναφοράς περιστατικών παράνομης διακίνησης άγριων ζώων και φυτών στις Τελωνειακές Αρχές και την Ελληνική Αστυνομία, ενώ το προσωπικό ασφάλειας των αεροδρομίων θα εκπαιδευτεί στην αναγνώριση συμπεριφορών και ύποπτων αντικειμένων που είναι πιθανόν να σχετίζονται με περιστατικά παράνομης διακίνησης άγριων ζώων. Προβλέπεται, ακόμα, η ενημέρωση τόσο των επιβατών, όσο και όλων των ενδιαφερόμενων μελών για την έκταση του προβλήματος και για τον τρόπο με τον οποίο, μπορούν να συμβάλουν από πλευράς τους στην καταπολέμηση αυτής της μορφής περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Έτσι, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια επεκτείνουν την πολιτική για την προστασία της άγριας ζωής, συμβάλλοντας καταλυτικά στην παγκόσμια προσπάθεια απέναντι στο λαθρεμπόριο.
Η αρχή για την εξάλειψη της παράνομης διακίνησης άγριας ζωής έχει ήδη γίνει και η Fraport Greece συμμετέχει ενεργά στη συγκεκριμένη προσπάθεια.
Πηγή: avgi.gr