5 αντιγηραντικές τροφές που προστατεύουν τον οργανισμό «σαν πανοπλία»
Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τρώμε καλά και να κάνουμε θρεπτικές επιλογές για τα σνακ και τα γεύματά μας, καθώς το φαγητό που τρώμε μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας.
Εάν τρώτε πολλά λαχανικά και κρατάτε το επεξεργασμένο κρέας και τη ζάχαρη στο ελάχιστο, είστε ήδη σε καλό δρόμο.
Αλλά ορισμένες τροφές που επιλέγετε θα μπορούσαν να έχουν μια επιπλέον δύναμη, βοηθώντας το σώμα σας να γεράσει καλά και προστατεύοντάς το «σαν πανοπλία».
Ο ερευνητής μακροζωίας και γιατρός αναγεννητικής ιατρικής Dr Neil Paulvin μοιράστηκε ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που τρώει καθημερινά για να αποτρέψει τις λοιμώξεις, να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου και ακόμη και να βοηθήσει στην επισκευή του DNA.
Τα τρόφιμα που τονώνουν τη μακροζωία δεν περιορίζονται μόνο στα φρούτα και τα λαχανικά – εδώ είναι πέντε από αυτά.
1. Μύρτιλα
Η νούμερο ένα τροφή του Dr Paulvin για μακροζωία δεν είναι άλλη από το ταπεινό μύρτιλο.
Γράφοντας για το CNBC, είπε ότι το μικρό μωβ φρούτο είναι γεμάτο με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα σας από μολύνσεις σαν πανοπλία, καθώς και ότι είναι νόστιμο και χαμηλό σε θερμίδες.
Σύμφωνα με τον ερευνητή μακροζωίας, τα blueberries έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση λόγω του ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες.
Αυτές μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουν τα κύτταρα υγιή και να αποτρέψουν την καταστροφή τους, ενώ επίσης εμπλέκονται σε διαδικασίες που επιδιορθώνουν το DNA.
Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, μπορούν επίσης να μειώσουν τη μυϊκή βλάβη και τον πόνο, ενώ ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και την υγεία των ματιών, είπε ο Δρ Paulvin.
Τα οφέλη αυτού του μικροσκοπικού φρούτου μπορούν επίσης να εξαπλωθούν στον εγκέφαλό σας, συνέχισε ο γιατρός, επικαλούμενος έρευνα που υποδηλώνει ότι τα μύρτιλα και οι φράουλες συνδέονται με την καθυστέρηση της πνευματικής γήρανσης έως και δυόμισι χρόνια.
Τέλος, τα μούρα μπορεί επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω του ότι είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως είπε ο Δρ Paulvin.
2. Ντομάτες
Όσον αφορά το δέρμα σας, μια απίθανη τροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης, σύμφωνα με τη διατροφολόγο της Sun, Amanda Ursell.
Όπως είπε η Ursell, η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός μας από τη γήρανση, από μέσα προς τα έξω και να καταπολεμήσει τις ρυτίδες.
Αυτό συμβαίνει επειδή η ντομάτα – καθώς και λαχανικά όπως το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, τα καρότα και το λάχανο – είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικές χρωστικές που ονομάζονται λυκοπένιο, λουτεΐνη και βήτα καροτίνη.
3. Τροφές ολικής αλέσεως
Οι τροφές ολικής αλέσεως που απελευθερώνουν ενέργεια αργά είναι μια άλλη βασική αντιγηραντική ουσία.
Πρόκειται για τροφές όπως χυλός, καστανά ζυμαρικά και ρύζι και γλυκοπατάτες, καθώς και φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα με την Amanda, αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη σταθεροποίηση της ενέργειας στις γυναίκες, καθώς οι ορμόνες τους αρχίζουν να αλλάζουν όταν γερνούν.
Και επειδή απελευθερώνουν ενέργεια αργά – σε αντίθεση με τους λευκούς και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες – δεν θα προκαλέσουν βλάβη στο κολλαγόνο στο δέρμα μας, πρόσθεσε.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχουν προτείνει επίσης ότι η ενσωμάτωση δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος του εντέρου, διαβήτης, εγκεφαλικό, όταν συνδυάζονται με φρούτα, μη αμυλούχα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ακόρεστα έλαια.
4. Ξηροί καρποί
Μια χούφτα ξηρούς καρπούς είναι το προτιμώμενο σνακ επιλογής για άτομα που ζουν στις Μπλε Ζώνες, πέντε περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν συχνά μέχρι την ηλικία των 100 ετών.
Η διατροφολόγος Sophie Trotman, με έδρα το Λονδίνο, μίλησε για τα εύσημα των ξηρών καρπών όσον αφορά την αντιγήρανση.
Σύμφωνα με την ίδια, οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι όλοι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και περιέχουν μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος που βοηθούν στην ανανέωση του δέρματος.
«Οι λιναρόσποροι έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα-λινολενικό οξύ, έναν τύπο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος με την πάροδο του χρόνου», είπε η Sophie.
5. Υγιή λάδια
Είτε πρόκειται για σολομό και σαρδέλες, αυτά τα λιπαρά ψάρια είναι γεμάτα με απαραίτητα ωμέγα 3 λιπαρά που είναι σημαντικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη συνολική υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με την Amanda.
Μπορούν επίσης να κρατήσουν το δέρμα σας στην καλύτερη του εμφάνιση διατηρώντας το φυσικό του φράγμα λιπαρότητας, πρόσθεσε η Sophie, ενυδατώνοντας το δέρμα και μειώνοντας την εμφάνιση των λεπτών γραμμών.
Δύο ή τρεις μερίδες ψαριού την εβδομάδα θα πρέπει να είναι αρκετές.
Μια άλλη πηγή υγιεινών λιπαρών είναι το ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία της καρδιάς.