Ο οικισμός Χριστοφοριάνικα
Μικρός οικισμός στο Β τμήμα των Κυθήρων Α από τα Λογοθετιάνικα, ο οποίος αναφέρεται στις πηγές από το β΄ μισό του 18ου αι. Η παράδοση αναφέρει ότι οι Χριστόφοροι κατοικούσαν στην Παλιόχωρα μέχρι την καταστροφή της, φαίνεται, όμως, ότι αυτό δεν είναι ακριβές ή, τουλάχιστον, κατοικούσαν και σε άλλα σημεία.
Βασικός χώρος εγκατάστασης των Χριστόφορων στις αρχές του 16ου αι. είναι το Λειβάδι, γύρω από το ναό της Παναγίας της Κοντελετούς, της οποίας κτήτωρ υπήρξε ένας Βασ. Χριστόφορος[1]. Από όλα τα στοιχεία προκύπτει ότι οι Χριστόφοροι κατοικούσαν στην περιοχή και παλαιότερα από την εποχή αυτή, ενώ στα Κύθηρα είναι σίγουρα από τον 15ο αι.[2], μάλλον δε αρκετά ενωρίτερα.
Άρα και στην περίπτωση αυτή είχαμε εσωτερική μετακίνηση, όπως έχουμε διαπιστώσει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις (πρβλ τα Βαμβακαράδικα, σε κοντινή με τα Χριστοφοριάνικα περιοχή, όπου εγκαθίσταται η οικογένεια Βαμβακάρη, η οποία τον 14ο αι. βρίσκεται στο Δρυμώνα). Στα Χριστοφοριάνικα βρίσκεται ο ναός των Τριών Ιεραρχών. Από το βασικό επώνυμο των οικιστών, το Χριστόφορος, προέρχονται τα επώνυμα Φλάσκας, Γαλακάτος, Χλέντζος και Καβιέρης, ενώ οι Κουλεντιανοί, επώνυμο που συναντάται στον οικισμό, είναι πρόσφυγες από τη Λακωνική, που έφθασαν κατά τα Ορλωφικά από τα Κουλέντια Λιμηράς.
[1] Ανδρ. Μαζαράκης, Η Αδελφότητα…, σ. 22 κ.α.
[2] Mar. Koumanoudi, I Greci durante…, p. 508.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τα κείμενα για τα επώνυμα και τοπωνύμια, τα οποία δημοσιεύονται εδώ, είναι τα ίδια με όσα έχουν δημοσιευθεί στα αντίστοιχα βιβλία μας ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΕΠΩΝΥΜΑ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΕΠΩΝΥΜΑ και ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ, τα οποία έχουν εκδοθεί από την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών (κυκλοφορούν και στα αγγλικά από: Kytherian Association of Australia, Kyhterian World Heritage Fund και Kytherian Publishing and Media). Από τις αναδημοσιεύσεις εδώ απουσιάζουν συνήθως οι βιβλιογραφικές και λοιπές σημειώσεις, είναι δε ευνόητον ότι για να αποκτήσει ο αναγνώστης πλήρη εικόνα για κάθε επώνυμο ή τοπωνύμιο είναι απαραίτητο να διαβάσει και τις εκτενείς αναφορές στα εισαγωγικά σημειώματα των παραπάνω βιβλίων, καθώς, χωρίς αυτά, οι γνώσεις του για το θέμα θα παραμένουν ελλιπείς.
Οι εκδόσεις στα Ελληνικά διατίθενται από την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών (βλ. στοιχεία στο σχετικό link σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο) και στα Κυθηραϊκά βιβλιοπωλεία.