Ιαβέρης: Συντελείται μία «γενοκτονία» καθημερινά στους δρόμους της χώρας μας
Βαρύς ήταν ο «φόρος» αίματος στην άσφαλτο τον Μάρτιο καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας σημειώθηκαν 460 τροχαία, 15 από τα οποία ήταν δυστυχήματα με ισάριθμους νεκρούς. «Φρικτούς» χαρακτήρισε, μιλώντας στην «δημοκρατία», τους τραγικούς θανάτους των συμπολιτών μας ο Αναστάσιος Μαρκουίζος (Ιαβέρης) ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «γενοκτονία» που συντελείται καθημερινά στους δρόμους της χώρας μας.
Τον Μάρτιο σημειώθηκαν επίσης 13 σοβαρά ατυχήματα με 14 σοβαρά τραυματίες ενώ 527 ελαφρά τραυματίες ενεπλάκησαν σε 432 ελαφρά ατυχήματα. Οι κυριότερες αιτίες των τροχαίων ήταν η απρόσεκτη οδήγηση και η παραβίαση των πινακίδων ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια ενός και μόνο μήνα βεβαιώθηκαν 17.299 παραβιάσεις με τις περισσότερες (2.335) να αφορούν παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας.
Μιλώντας στην «δημοκρατία» ο Αναστάσιος Μαρκουίζος ανέφερε ότι «στους δρόμους φαίνεται και αποκωδικοποιείται ο πολιτισμός και η κουλτούρα του λαού μας που συμπεριφέρεται σαν όχλος, χωρίς να έχει κοινωνική κατανόηση και αλληλεγγύη με αποτέλεσμα να κλείνουν σπίτια». Επίσης, τόνισε πως ««τα περισσότερα θύματα είναι νέοι που δεν έχουν προλάβει να κάνουν παιδιά. Αυτό οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού. Αυτό λέγεται γενοκτονία, που την βλέπουμε, όμως, σαν κάτι ασήμαντο γιατί δίνουμε αξία σε αυτά που φοβόμαστε, τα οποία, όμως δεν προκαλούμε, όπως ένα σεισμό ή μια ασθένεια».
Ο «Ιαβέρης» ο οποίος δίνει εδώ και 35 χρόνια τον δικό του αγώνα για την σωστή οδηγική συμπεριφορά λέει ότι τα τροχαία αποτελούν ένα «ηθελημένο έγκλημα εξ’ αλητείας» ενώ θεωρεί πως για τις απώλειες στην άσφαλτο φταίει, μεταξύ άλλων και η χαμηλή αυτοεκτίμηση του Έλληνα. «Όταν φεύγουμε από το σπίτι μας δεν σκεφτόμαστε πόσο σπουδαίοι, μοναδικοί, ανεκτίμητοι και αναντικατάστατοι για την οικογένειά μας είμαστε και ότι στο τέλος της ημέρας, όταν επιστρέψουμε στο σπίτι μας θα μας περιμένουν οι αγκαλιές των δικών μας ανθρώπων». Για τον ίδιο μόνο η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και η ευαισθητοποίηση μέσα από φορείς όπως τα ΜΜΕ, το σχολείο και πρωτίστως η οικογένεια θα βελτιώσουν την κατάσταση.