Η άλλη… πανδημία: 26.000 τόνοι από πλαστικά απορρίμματα της Covid-19 στους ωκεανούς
Προέρχονται από μάσκες, γάντια, συσκευασίες τεστ και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά για προφύλαξη από τον κορονοϊό. Σε μερικά χρόνια, σχεδόν όλα θα έχουν καταλήξει στις παραλίες (29%) ή στους βυθούς των θαλασσών (71%)
Η πανδημία έχει επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα της ρύπανσης της θάλασσας με πλαστικό, καθώς απόβλητα πλέον των αναμενόμενων, συνολικού βάρους περίπου 26.000 τόνων, εκτιμάται ότι ήδη έχουν καταλήξει στους ωκεανούς, σύμφωνα με νέα μελέτη που έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Κίνα. Αυτά ισοδυναμούν με 2.000 διώροφα λεωφορεία, γράφει ο Guardian.
Μάσκες, γάντια, χειρουργικές ποδιές, προσωπίδες, φιάλες αντισηπτικών, πλαστικές συσκευασίες τεστ και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά για την προφύλαξη από τον κορονοϊό, έχουν βρεθεί στον πάτο της θάλασσας.
Η πλειονότητα αυτών των αποβλήτων (το 87,4%) προέρχεται από τα νοσοκομεία, ενώ από μεμονωμένα άτομα προέρχεται μόνο το 7,6% και το υπόλοιπο 5% αφορά τις συσκευασίες των τεστ κορονοϊού.
Η τεράστια ποσότητα πλαστικών αυτού του είδους, που παράγεται και καταναλώνεται άμεσα, έχει αποδειχθεί ότι ξεπερνά τις δυνατότητες των περισσότερων χωρών να τα ανακυκλώσουν και να τα επεξεργαστούν. Ετσι, εκτιμάται ότι από την αρχή της πανδημίας έως τον Αύγουστο του 2021, 8,4 εκατομμύρια τόνοι έξτρα πλαστικών αποβλήτων είχαν παραχθεί από 193 χώρες.
Οι ερευνητές της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας εκτιμούν ότι τελικά, σε μερικά χρόνια, σχεδόν όλα τα πλαστικά που σχετίζονται με την πανδημία θα έχουν καταλήξει στις παραλίες (29%) ή στους βυθούς των θαλασσών (71%).
Θλιβερή πρωτιά για την Ασία
Το 46% των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας προέρχεται από την Ασία και τις χώρες της με μεγάλο πληθυσμό, όπως είναι η Κίνα και Ινδία, το 24% από την Ευρώπη, το 16% από τη Νότια Αμερική, το 8% από την Αφρική και το 5,6% από τη Βόρεια Αμερική. Οι χώρες της Ασίας κάνουν χειρότερη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Τα απόβλητα, συνήθως, καταλήγουν στις θάλασσες μέσω των μεγάλων ποταμών όπως ο Δούναβης (1.700 τόνοι αποβλήτων), ο Ινδός (4.000 τόνοι) και ο Γιανγκτσέ (3.700 τόνοι). Το 73% των αποβλήτων μεταφέρεται μέσω ασιατικών ποταμών και το 11% μέσω ευρωπαϊκών.
«Η πανδημία Covid-19 έχει οδηγήσει σε μία αυξημένη ζήτηση για πλαστικά μιας χρήσης, εντείνοντας έτσι ένα ήδη εκτός ελέγχου παγκόσμιο πρόβλημα με τα απόβλητα. Αυτά τα πεταμένα πλαστικά μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις στον ωκεανό, να έρθουν σε επαφή με θαλάσσιους οργανισμούς και δυνητικά να τους τραυματίσουν ή να τους οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο», αναφέρουν οι ερευνητές.
Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι έως 13 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών κάθε είδους και μεγέθους καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).