Νέο βιβλίο του Νικόλαου Π. Γλυτσού
Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω στους φίλους και γενικότερα στους Κυθήριους, ότι μόλις κυκλοφόρησε το νέο μου βιβλίο, με τίτλο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20Ο ΑΙΩΝΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ (Έκδοση της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών).
Στις 240 σελίδες αυτού του βιβλίου περιλαμβάνεται όλη η μικροοικονομική ιστορία και οι εξελίξεις στην κοινωνική ζωή των Κυθηρίων για την μακρά περίοδο 100 και πλέον ετών. Η εξιστόρησή μας αρχίζει από το τέλος του 1800, όπου οι Κυθήριοι ζούσαν ακόμα με πρωτόγονα μέσα, τον λύχνο, τον χερόμυλο, το όργωμα με τα βόδια και το αλέτρι του Ησιόδου και τις μεταφορές ανθρώπων και προϊόντων με τον γάιδαρο σε κακοτράχαλους ή σε καθόλου δρόμους, και, τέλος, χωρίς καμία κοινωνική φροντίδα. Ξεκινώντας τότε με αυτά τα εφόδια οι κάτοικοι του νησιού, μαζί με τους Κυθήριους των Αθηνών και της ευρύτερης διασποράς, άρχισαν ένα διαρκή αγώνα και έφτασαν, άλλοτε γρηγορότερα και άλλοτε αργότερα, στα τρακτέρ, στις αλωνιστικές και θεριστικές μηχανές, στον ηλεκτρισμό, στα μηχανοκίνητα εργοστάσια, στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους, στα αυτοκίνητα, στα αεροπλάνα, στο νοσοκομείο και στο γηροκομείο. Με όλα αυτά, και παράλληλα, με την βελτίωση της εκπαίδευσής τους, οι Κυθήριοι εξασφάλισαν στους εαυτούς τους μια καλύτερη ζωή, ανωτέρου οικονομικού, πολιτιστικού και κοινωνικού επιπέδου.
Αναλυτικότερα, το βιβλίο περιγράφει βήμα-βήμα αυτή την μετάβαση και αναλύει τις συνθήκες, τους πόρους, τις κινητήριες δυνάμεις, τον ρόλο του κράτους και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας και τον εκτεταμένο εθελοντισμό των Κυθηρίων, μέσα στις εκάστοτε ιστορικές συγκυρίες. Στην πορεία, εντοπίζονται τα στάδια της διαδρομής από τα οποία πέρασε, στην εκατονταετία, η διαμόρφωση της χωροταξικής δομής και της συνολικής συγκρότησης του νησιού. Επισημαίνονται τα έντονα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν το νησί και τους ανθρώπους του, αλλά και σημαντικές οικονομικές εξελίξεις στην μεσοπόλεμη περίοδο που μετάλλαξαν την πρωτόγονη σε εκμηχανισμένη οικονομία, αλλά και σπουδαίες οικονομικές εξελίξεις που άλλαξαν την φυσιογνωμία και την ζωή του νησιού και των κατοίκων του κατά την μεταπολεμική περίοδο.
Εν κατακλείδι, το βιβλίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδος «συλλογικού βιογραφικού» των πεπραγμένων των απανταχού Κυθηρίων για το νησί τους , κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, και, κατά συνεκδοχή, ένα βιογραφικό της διαχρονικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και υπόστασης των Κυθήρων.
[Το βιβλίο διατίθεται στην τιμή των 20 Ευρώ από τα γραφεία της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών, οδός Θεμιστοκλέους 5 Αθήνα, 6ος όροφος, Τηλ. 2103832806. Πωλείται επίσης στα βιβλιοπωλεία των Κυθήρων]