Τουρκία: Γρίφος για τους επιστήμονες παραμένει το μυστήριο με τα μέλη οικογένειας να περπατούν στα τέσσερα
Τούρκοι επιστήμονες έκαναν λόγο για απόδειξη της «οπισθοδρομικής εξέλιξης» | Ασημίνα Αγγελίνη
Από τα 19 παιδιά που γεννήθηκαν από τον Ρεζίτ και την Χατίς, οι οποίοι περπατάνε όρθιοι, πέντε αδέρφια περπατάνε στα τέσσερα με τις παλάμες των χεριών τους στο έδαφος, γράφoυν οι εφημερίδες «Daily Εxpress» και «Daily Μirrorr». Αρχικά οι ερευνητές νόμιζαν ότι ήταν μια υποτροπή στην εξέλιξη της ορθοστασίας.
Σε αντίθεση όμως με τα πρωτεύοντα θηλαστικά από τα οποία εξελίχθηκαν οι άνθρωποι, τα αδέρφια Ulas δεν χρησιμοποιούν τη γροθιά τους για να περπατήσουν αλλά την παλάμη τους, όπως κάνουν οι πίθηκοι. Ορισμένοι επιστήμονες χαρακτήρισαν την κατάστασή τους ως «οπισθοδρόμηση» – προκαλώντας την κριτική από άλλους ειδικούς που υποστηρίζουν ότι είναι ένας συνδυασμός «γονιδιακών» παραγόντων.
Τα μέλη της οικογένειας μπορεί να είναι ο χαμένος κρίκος μεταξύ ανθρώπου και πιθήκου, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Αυτά που περπατούν στα τέσσερα δέχονται bullying από το ευρύτερο περιβάλλον και για το λόγο αυτό – κυρίως οι γυναίκες – προτιμούν να κινούνται κοντά στο σπίτι τους.
Τούρκοι επιστήμονες υπέθεσαν ότι το βάδισμά τους οφειλόταν σε μια διαταραχή για την οποία ο εξελικτικός βιολόγος Üner Tan θεωρεί ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες, υποδηλώνοντας ότι είναι μια μορφή «οπισθοδρομικής εξέλιξης».
Το συμπέρασμα του καθηγητή Tan απορρίφθηκε από τον Humphrey και δύο άλλους Βρετανούς ειδικούς, τον νευροεπιστήμονα Roger Keynes και τον γιατρό επιστήμονα John Skoyles, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το βάδισμά τους οφείλεται σε δύο σπάνιους παράγοντες.
Οι γονείς των πέντε μελών της οικογένειας που περπατούν στα τέσσερα, είναι δεύτερα ξαδέρφια κι έχουν συρρικνωμένη παρεγκεφαλίδα.
Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν είναι επαρκής αυτή η εξήγηση για την τετράποδη οικογένεια, υποστηρίζοντας ότι ένας σημαντικός παράγοντας της κατάστασής τους εξαρτάται από τις συνθήκες και το περιβάλλον. Ο σκελετός τους μοιάζει επίσης περισσότερο με αυτόν των πιθήκων παρά με τον ανθρώπινο.
Ποτέ δεν περίμενα ότι ακόμη και με την πιο προχωρημένη επιστημονική φαντασίωση ορισμένοι σύγχρονοι άνθρωποι θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε μια ζωώδη κατάσταση», δήλωσε σε ντοκιμαντέρ της τηλεοπτικής εκπομπής «60 Minutes Australia», που προβλήθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Στο σχετικό ντοκιμαντέρ, ο Βρετανός επιστήμονας περιέγραψε την οικογένεια ως τον δυνητικά «χαμένο κρίκο μεταξύ ανθρώπου και πιθήκου», λέγοντας ότι αυτά τα μέλη της δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν».