Nηστεία ή χορτοφαγία, τα οφέλη είναι πολλά
Η νηστεία είναι ένας από τους παλαιότερους θεσμούς της εκκλησίας, μια “πνευματική” άσκηση μέσω της αποχής από τις ηδονές της ζωής, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων τροφών και ποτών. Από το διαιτολόγιο του ανθρώπου που νηστεύει αποκλείονται οι τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά με στόχο την ενδυνάμωση των θρησκευτικών και ηθικών αξίων που περιλαμβάνουν την εγκράτεια, την άσκηση της θέλησης και την αποχή από πειρασμούς.
Νηστεία ή χορτοφαγία;
Την ίδια στιγμή, οι vegetarian και οι vegan αυξάνονται συνέχεια. Και παρότι σε αυτή την περίπτωση τα κίνητρα είναι διαφορετικά, και οι vegetarian προσπαθούν να υιοθετήσουν μια πιο υγιεινής διατροφής, με βάση τους καρπούς της γης και αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και γενικότερα φυτικών τροφών. Έτσι, θα μπορούσε κανείς να πει πως διατροφικά η νηστεία και η χορτοφαγία έχουν πολλά κοινά στοιχεία και οφέλη.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η σύγχρονη επιστήμη, μετά από χρόνια έρευνας και παρακολούθησης, κινείται πλέον παράλληλα με τις προτάσεις της θρησκείας η οποία, για διαφορετικούς λόγους, υποδείκνυε για αιώνες τον περιορισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, τουλάχιστον για ορισμένα διαστήματα του έτους!
Τα οφέλη της νηστείας
Φαίνεται πως είναι πολλά και σχετίζονται όλα με την καλύτερη υγεία. Ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου επισημαίνει μερικά από αυτά:
* Καλύτερος έλεγχος του βάρους
* Βελτιωμένη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
* Μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος
* Μείωση της αρτηριακής πίεσης, χάρη στην αυξημένη πρόσληψη καλίου και φυτικών ινών
* Αυξημένη προστασία έναντι καρδιαγγειακών παθήσεων, χάρη στη μείωση της ολικής και κακής χοληστερόλης
* Καλύτερη εντερική λειτουργία, λόγω της υψηλής πρόσληψης φυτικών ινών
* Καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης
Νηστέψτε χωρίς να στερήσετε τίποτε από τον οργανισμό σας
“Ωστόσο, η άτακτη αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών, καθοριστικών για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού” επισημαίνει ο ειδικός.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην πρόσληψη πρωτεϊνών, σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β12 μέσω προσεκτικής οργάνωσης του εβδομαδιαίου διαιτολογίου. Αρχικά, η κατανάλωση οσπρίων 2-3 φορές ανά εβδομάδα θεωρείται επιτακτική. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, σίδηρο και φυτικές ίνες τα καθιστά ακρογωνιαίο λίθο στη νηστίσιμη διατροφή. Προτείνεται, μάλιστα, ο συνδυασμός τους με ρύζι για τη βελτίωση της ποιότητας των πρωτεϊνών που προσλαμβάνονται.
Άλλος ένας θρεπτικός “θησαυρός” είναι το ταχίνι, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τέλος, η τακτική κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών, ωμών αμυγδάλων, καρυδιών και θαλασσινών εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της σωματικής, αλλά και πνευματικής υγείας αυτή την περίοδο.