Τι πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε την πρόωρη πτώση καρπών στην ελιά

604

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ του τέλους της καρπόδεσης και της έναρξης της πρώτης διόγκωσης δρύπης, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε στρατηγικές για την υποστήριξη των φυτών και την πρόληψη της πρόωρης πτώσης των καρπών.

 

Διαφυλλική λίπανση

Advertisement

Μια αποτελεσματική πρακτική είναι η διαφυλλική λίπανση, η οποία συνίσταται στην εφαρμογή βασικών θρεπτικών συστατικών απευθείας στο φύλλωμα.

Ειδικότερα, τα μικροστοιχεία όπως το βόριο (Β), ο ψευδάργυρος (Zn) και ο χαλκός (Cu) είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών και την ποιότητα του καρπού.

Αυτά τα στοιχεία εμπλέκονται σε πολυάριθμες φυσιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεϊνικής σύνθεσης, της φωτοσύνθεσης και της αντίστασης σε ασθένειες και περιβαλλοντικού στρες.

Ας μην ξεχνάμε το άζωτο (Ν), το οποίο πρέπει να διανέμεται ως οργανικό λίπασμα, ώστε να μην υποστούμε απώλειες από έκπλυση ή εξάτμιση, μειώνοντας την οικονομική σπατάλη.

Συνιστάται η εφαρμογή λιπασμάτων κατά προτίμηση τις λιγότερο ζεστές ώρες της ημέρας , όπως νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

Παρακολούθηση πτήσης δάκου

Η παρακολούθηση του δάκου βοηθάει σε περιορισμένη παρουσία πτήσεων ενηλίκων. Για όσους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν παγίδες για μαζική σύλληψη, χρησιμοποιώντας ελκυστικά τροφίμων και φερομόνες, είναι καιρός να τις τοποθετήσουν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Είναι δυνατή η χρήση παγίδων μεγάλης ελκυστικής διάρκειας, έξι μηνών, ή μικρότερης διάρκειας, περίπου εκατό ημέρών.

Οι παγίδες πρέπει να κρεμαστούν από το φύλλωμα των ελαιόδεντρων που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος του ελαιώνα , σε ύψος 1,5 – 1,8 μέτρα, εκτεθειμένες στα νοτιοδυτικά , στο πιο σκιερό μέρος, με πυκνότητα 100 – 150 παγίδες ανά εκτάριο, κατά μέσο όρο μία για κάθε δύο φυτά.

Η ποσότητα όμως εξαρτάται από την πίεση προσβολής που ασκεί ο δάκος. Εάν ο ελαιώνας συνορεύει με άλλους εγκαταλελειμμένους, καλό είναι να αυξήσετε τον αριθμό των παγίδων που εκτίθενται στο τμήμα όπου βρίσκεται δίπλα.

Γράφει

Enzo Gambin,

Πηγή giorgoskatsadonis
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο