Το μεγάλο τσίρκο με τα ακαθάριστα οικόπεδα
Οι δήμοι δεν ξέρουν ποια ακίνητα αφορά ο νόμος. Οι μηχανικοί ξεσκονίζουν ΦΕΚ, δεν βγάζουν άκρη και αρνούνται να κάνουν τις μελέτες. Οι εργολάβοι πρασίνου σπανίζουν περισσότερο και από τετράφυλλο τριφύλλι, ενώ λόγω ζήτησης χρεώνουν περισσότερο από χειρουργούς - Στους δρόμους συναντάς στοίβες με ξερόκλαδα ως... ιδανικό προσάναμμα
Οι παλαιότεροι θυμούνται, πριν από πολλές δεκαετίες, τις πρώτες επισκέψεις του Τσίρκου Μεντράνο στην Ελλάδα, με τους ανθρώπους του να στήνουν μέσα στο λιοπύρι την τέντα για τη μεγάλη φαντασμαγορία της εποχής.
Δεν θα μπορούσαν ωστόσο να φανταστούν το μεγάλο τσίρκο της κρατικής τσαπατσουλιάς για τους καθαρισμούς των οικοπέδων και τις βεβαιώσεις που ζητά το κράτος. Το οποίο απέτυχε να προβλέψει ότι θα έρθει το καλοκαίρι, έδωσε σήμα παύσης για τις ευρωεκλογές και μετά διέταξε βήμα ταχύ επειδή εκπνέουν οι προθεσμίες, αλλά κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Είναι άλλη μια επιτυχία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ελλάς το μεγαλείο σου…
Στην Ανθούσα και στην Παλλήνη, μεγάλα τμήματα της οποίας βρέθηκαν πέρυσι στο διάβα της φωτιάς που ξέσπασε στην Πεντέλη, υπάρχουν πολλές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως και εκατοντάδες οικόπεδα, ναι μεν περιφραγμένα, αλλά παρατημένα στον καιρό.
Ακόμη κι αν κάποιοι ιδιοκτήτες ενδιαφερθούν να τα καθαρίσουν και απευθυνθούν στον δήμο, αντιμετωπίζουν τα εξής:
- Οι εργολάβοι ή εργάτες στους οποίους προτείνει ο δήμος να απευθυνθούν δεν βρίσκονται στα τηλέφωνα ή είναι απασχολημένοι μέχρι τον… Σεπτέμβριο.
- Ο δήμος δεν έχει τα μέσα για να συγκεντρώσει τα ξερόχορτα και τα κλαδιά που θα βγούν από τα ακαθάριστα οικόπεδα και θα αφεθούν στο πεζοδρόμιο.
Το ίδιο πρόβλημα, σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό, λόγω της έκτασης που καλύπτει και καλείται να προστατεύσει, αντιμετωπίζει ο Δήμος Βούλας – Βουλιαγμένης – Βάρκιζας, όπως αποδείχθηκε με την πρώτη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Βάρη (πίσω από τη Σχολή Ευελπίδων), και άλλοι μεγάλοι δήμοι, όπως της Σαρωνίδας, που φτάνει μέχρι το Λαύριο.
Η προθεσμία για τον καθαρισμό των ακαθάριστων οικοπέδων εκπνέει στο τέλος Ιουνίου και, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, οι οικοπεδούχοι και οι δήμοι είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του νόμου.
Ζητούνται μηχανικοί
Ακόμη όμως μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τα οικόπεδα στα οποία υπάρχουν κατοικίες και βρίσκονται σε δασικές περιοχές ή όμορες δασών εκτάσεις. Οι πολίτες καλούνται να έχουν έκθεση μηχανικού για το κλάδεμα, τον καθαρισμό του χώρου και συνολικά τα μέτρα πυροπροστασίας. Μόνο που οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα δεν βρίσκουν μηχανικούς, καθώς αυτοί είτε δεν ενδιαφέρονται είτε δηλώνουν αναρμόδιοι.
Ιστορίες τρέλας
Στην Κύμη οι μηχανικοί στους οποίους τηλεφωνούν οι πολίτες της περιοχής θεωρούν ότι το κόστος είναι απαγορευτικό για να γίνουν αυτές οι εργασίες. Διότι, όπως λένε οι ίδιοι, το να μπει κάποιος στη διαδικασία να μελετήσει τη νομοθεσία, να καταλάβει τι ακριβώς θέλει το κράτος πηγαίνοντας από άρθρο σε παράγραφο, σε διαφορετικούς νόμους και ΦΕΚ, είναι κάτι αδύνατον να αντιμετωπίσει ένας εργαζόμενος. Το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, ενώ η σχετική προθεσμία εξέπνευσε την Παρασκευή 21 Ιουνίου.
Κοντολογίς, οι δήμοι δεν ξέρουν ποια ακίνητα αφορά ο νόμος. Οι μηχανικοί ξεσκονίζουν ΦΕΚ, δεν βγάζουν άκρη και αρνούνται να κάνουν τις μελέτες. Οι εργολάβοι πρασίνου είναι πιο σπάνιοι και από τετράφυλλο τριφύλλι, ενώ λόγω ζήτησης χρεώνουν περισσότερο από χειρουργούς. Ολα αυτά τη στιγμή που στους δρόμους συναντάς στοίβες με ξερόκλαδα ως… ιδανικό προσάναμμα