Χάρη στους καλοκαιρινούς ανέμους, η χώρα μας θα βιώσει ηπιότερα τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λεει ο ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός
Προγνωστικά μοντέλα
«Σε όλους τους υπολογισμούς που γίνονται διεθνώς φαίνεται η θερμοκρασία των πόλεων της Ελλάδας να αυξάνεται μέσα στις προσεχείς δεκαετίες» εξηγεί ο κ. Ζερεφός. «Η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, σε 40-50 χρόνια θα μοιάζει με την Αλεξάνδρεια. Ηδη έχει πλησιάσει. Οποιος και να δει τα μοντέλα εκ πρώτης όψεως θεωρεί ότι η Μεσόγειος θα είναι ένα “hot spot”, μια περιοχή υψηλής ευπάθειας. Και έτσι μας βάζουν όλους στο ίδιο καζάνι. Αν όμως υπολογίσει κάποιος τη φυσιολογικά ισοδύναμη θερμοκρασία, θα δει ότι δεν είναι παντού ίδια τα πράγματα». Η φυσιολογικά ισοδύναμη θερμοκρασία ή PET είναι, όπως αναφέρει, ο βαθμός της θερμοδυναμικής φυαιολογικής επιβάρυνσης που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός από το περιβάλλον – κάτι ανάλογο με την αισθητή θερμοκρασία που δίνουν πλέον τα μετεωρολογικά δελτία αλλά λαμβάνοντας υπόψη πολύ περισσότερες παραμέτρους – ουσιαστικά όλες τις ακτινοβολίες που δέχεται και εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα. «Σκεφθείτε έναν άνθρωπο ο οποίος ιδρώνει, τον φυσάει ο αέρας και δέχεται ακτινοβολίες από το περιβάλλον, από τον ήλιο, από τους τοίχους, από το έδαφος, ενώ παράλληλα ακτινοβολεί και ο ίδιος προς το περιβάλλον γιατί το σώμα του έχει θερμοκρασία 36,5 βαθμούς. Μαζί με την εφίδρωση το μοντέλο μας υπολογίζει όλες αυτές τις ακτινοβολίες για να εξαγάγει τον δείκτη PET».
Φύσα αεράκι…
Οσον αφορά το Ιόνιο, οι ερευνητές είδαν ότι στην καρδιά του καλοκαιριού οι συνθήκες δεν θα είναι τόσο καλές όσο στο Αιγαίο, το οποίο «σώζεται» από τα μελτέμια. Ωστόσο τα νησιά του Ιονίου θα δουν την τουριστική σεζόν τους να παρατείνεται, καθώς την άνοιξη και το φθινόπωρο οι συνθήκες εκεί θα είναι ιδανικές. «Ναι, το Ιόνιο έχει ένα μικρό πρόβλημα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» λέει ο κ. Ζερεφός. «Αλλά νομίζω ότι αυτό αντισταθμίζεται πλήρως από την επέκταση της τουριστικής περιόδου».
Μεγάλη τουριστική περίοδος
Αρωματική βιοποικιλότητα
Δείκτης ευφορίας
Ο δείκτης PET, ο οποίος έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται περισσότερο την τελευταία δεκαετία στα κλιματολογικά μοντέλα, έχει διαβαθμίσεις θερμικής αίσθησης προς τα πάνω και προς τα κάτω, αντίστοιχα για τη ζέστη και για το κρύο. Φθάνει τις ακραίες τιμές του όταν πέφτει κάτω από τους 4 βαθμούς, που σημαίνει ότι το περιβάλλον είναι πολύ ψυχρό, ή όταν ανεβαίνει πάνω τους από 41 βαθμούς, σε ένα πολύ θερμό περιβάλλον. Οι ιδανικές τιμές του βρίσκονται κάπου στη μέση: όταν είναι στους 13-18 βαθμούς το περιβάλλον γίνεται αισθητό ως λίγο δροσερό (υπάρχει ελαφρά ψυχρή επιβάρυνση), όταν είναι στους 18-23 βαθμούς το περιβάλλον γίνεται αισθητό ως θερμικά ουδέτερο (υπάρχει άνεση χωρίς καμία θερμική επιβάρυνση) και όταν είναι στους 23-29 βαθμούς το περιβάλλον γίνεται αισθητό ως λίγο θερμό (υπάρχει ελαφρά θερμή επιβάρυνση). «Γενικώς όταν η φυσιολογικά ισοδύναμη θερμοκρασία είναι ανάμεσα στα όρια 10 ως 30 είναι πολύ καλή. Πάνω από 30 είναι πολλή ζέστη, κάτω από 10 είναι πολύ κρύο» λέει ο κ. Ζερεφός. «Αν λοιπόν δείτε όλη τη Μεσόγειο με βάση αυτόν τον δείκτη, ο οποίος είναι διεθνώς αποδεκτός, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ακόμα και στο τέλος του αιώνα ο δείκτης PET είναι κάτω από 30».