Αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία: Το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα
Καθαρή ενέργεια, εγχώρια, ανανεώσιμη και οικονομική. Ενέργεια που αποθηκεύεται, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και γίνεται το σκαλοπάτι για τη μετάβαση σε έναν πλανήτη φιλικότερο προς το περιβάλλον. Μια επένδυση ανυπολόγιστης αξίας με ετήσια παραγωγή ενέργειας άνω των 800 Γιγαβατωρών, που θέτει τις βάσεις για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας και την επίτευξη του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030.
Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία», συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα, περνά πλέον σε φάση υλοποίησης από την Τέρνα Ενεργειακή. Όταν τεθεί σε λειτουργία, εντός της επόμενης τριετίας, θα αναβαθμίσει καθοριστικά το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής αλλά και το ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας.
Τι είναι όμως η αντλησιοταμίευση; Πρόκειται ουσιαστικά για την πλέον δοκιμασμένη μέθοδο ενεργειακής αποθήκευσης, η οποία αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας. Βασισμένη στην τεχνολογία της υδροηλεκτρικής παραγωγής, έχει δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης ενέργειας και χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια. Κυρίως, όμως, αποτελεί υποδομή με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, η οποία δημιουργεί συνθήκες ενεργειακής απεξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και τεχνολογίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι… νερό και δύο ταμιευτήρες, είτε φυσικοί είτε τεχνητοί, με υψομετρικές διαφορές, δηλαδή το γεωμορφολογικό ανάγλυφο που η Ελλάδα διαθέτει σε αφθονία. Όταν η παραγωγή ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση και η ενέργεια περισσεύει, αυτή αποθηκεύεται σε ύψος στον «άνω» ταμιευτήρα. Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον «κάτω» ταμιευτήρα και παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια. Το σύστημα λειτουργεί πρακτικά σαν μια επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τη μέθοδο αντλησιοταμίευσης υποστηρίζει μεγάλη συμμαχία φορέων και κρατών υπό τη Διεθνή Ένωση Υδροηλεκτρικής Ενέργειας. Σε αυτή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Ινδονησίας, της Κολομβίας, της Σρι Λάνκα και του Μαρόκου, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και οι αναπτυξιακές τράπεζες Ασίας, Αφρικής και Αμερικανικής Ηπείρου, και πάνω από 70 συνολικά οργανισμοί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται κορυφαίες στον κόσμο εταιρείες ενέργειας και ΜΚΟ.
Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση και αποθήκευση), το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (στον Άγιο Γεώργιο και στον Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα), ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Αποτελώντας τον πλέον απτό ορισμό της κυκλικής οικονομίας, η επένδυση δημιουργεί 900 νέες θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του έργου, διατηρώντας 60 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του για εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό. Παράλληλα, αξιοποιεί εγχώριους πόρους και συμβάλλει στη βελτίωση τοπικών υποδομών, όπως η αναβάθμιση του οδικού δικτύου, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην περιοχή και τις παράπλευρες δραστηριότητες σε αυτήν (μελισσοκομία, γεωργία, κτηνοτροφία, δασική διαχείριση, δασοπροστασία, εναλλακτικές μορφές τουρισμού), ωφελώντας πολλαπλά
την τοπική κοινωνία, και ειδικά τους κατοίκους των κοινοτήτων Αλευράδα και Πετρώνα, καθώς και του ευρύτερου Δήμου Αμφιλοχίας. Συγχρόνως, το έργο διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της βιοποικιλότητας και του πληθυσμού των ειδών άγριας ζωής που επωφελούνται από την ύπαρξη λιμνών τοπικά. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως ήδη από το 2013 έχει χαρακτηριστεί «Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» και από το 2014 «Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας». Οι σχετικές μελέτες συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility, ενώ μέρος του συνολικού κόστους (250 εκατ. ευρώ) της επένδυσης θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, φέρνοντας πιο κοντά την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ έως το 2030. Κι αυτό, γιατί το διασυνδεδεμένο δίκτυο αποκτά την απαιτούμενη ευελιξία και σταθερότητα για ασφαλή και αποδοτική μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σταθεροποιούνται και ανταποκρίνονται άμεσα στις μεταβολές της ζήτησης, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πια ένα βήμα μακριά από την πολυπόθητη ενεργειακή αυτονομία και την απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Επόμενος στόχος, η μετατροπή της χώρας μας σε φυσική μπαταρία για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, δηλαδή σε περιφερειακό ενεργειακό παίκτη αξιώσεων. Ένας στόχος που είναι εφικτός μέσα από τη μεγάλη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει η αντλησιοταμίευση.