Από ένα βρώσιμο χόρτο της Κρήτης έρχεται η λύση για τον περονόσπορο της πατάτας
Ένα βρώσιμο χόρτο της Κρήτης φαίνεται πως θα αποτελέσει τη λύση για τις καταστροφές που προκαλεί ο μύκητας phytophthora στην παγκόσμια παραγωγή πατάτας.
Το άγριο αυτό φυτό ονομάζεται στύφνος και όπως προέκυψε από διεθνή έρευνα στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και Βρετανοί επιστήμονες, διαθέτει ένα γονίδιο ανθεκτικότητας στο καταστροφικό στέλεχος του μύκητα που προσβάλει την πατάτα σε όλο τον πλανήτη.
Την είδηση αποκάλυψε στην εκπομπή De Facto της Τηλεόρασης Creta ο επικεφαλής της ομάδας «Μικροβιολογίας και Μοριακών Αλληλεπιδράσεων Μικροβίου – Ξενιστή» του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Σαρρής.
”Με συναδέλφους ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία ψάχναμε να βρούμε γονίδιο ανθεκτικότητας για το στέλεχος της phytophthora που καταστρέφει την πατάτα. Το εντοπίσαμε σε ένα άγριο φυτό της Κρήτης που ονομάζεται στύφνος και είναι βρώσιμο στο νησί. Καταφέραμε να εντοπίσουμε τα στοιχεία που το κάνουν ανθεκτικό στην phytophthora και μία μεγάλη εταιρία στις ΗΠΑ έχει ήδη τις πρώτες πειραματικές καλλιέργειες πατάτας οι οποίες είναι ανθεκτικές στο συγκεκριμένο στέλεχος που προκαλεί μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή”, δήλωσε ο κ. Σαρρής.
Η phytophthora ονομάζεται και ο ”περονόσπορος της πατάτας”. Θεωρείται από τις σοβαρότερες ασθένειες που μπορούν να προσβάλουν την παραγωγή της πατάτας.
Η ονομασία αυτού του φυτοπαθολογικού οργανισμού προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «φυτό» και «φθορά».
”Προκαλεί απώλειες που φτάνουν το 35% της παγκόσμιας παραγωγής σε ετήσια βάση”, επεσήμανε ο κ. Σαρρής και πρόσθεσε πως “οι απώλειες αυτές μεταφράζονται σε οικονομική ζημιά της τάξεως των 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τις παγκόσμιες απώλειες που προκαλεί η phytophthora, θα μπορούσε να τραφεί πληθυσμός ίσος με τον διπλάσιο πληθυσμό της Ελλάδας”.
Πηγή – creta24.gr
Πηγή video – Τηλεόραση CRETA