Χάρβαρντ: 3 συνήθειες μεσογειακού τύπου ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 29%
Έρευνα-ωδή στα χαρακτηριστικά του μεσογειακού τρόπου ζωής που μας κάνουν να ζούμε περισσότερο. Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για τη μεσογειακή διατροφή.
Νέα μελέτη των ερευνητών του Χάρβαρντ, που εξέτασε περισσότερους από 100.000 Βρετανούς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και οι άνθρωποι που ζουν σε πολύ ψυχρότερα κλίματα, μπορούν να αποκομίσουν τρομερά οφέλη υιοθετώντας πιο «μεσογειακές» συνήθειες.
Η ζωή σε πόλεις της Μεγάλης Βρετανία όπως το Λονδίνο, με τον μουντό καιρό και την πιο εσωστρεφή κουλτούρα, απέχει πολύ από την καθημερινότητα στην ηλιόλουστη Ισπανία ή τη φιλόξενη Ιταλία και την Ελλάδα.
Πώς λοιπόν θα μπορούσαν λαοί όπως οι Βρετανοί να υιοθετήσουν έναν «πιο μεσογειακό» τρόπο ζωής, ώστε να διαπιστώσουν σημαντικές διαφορές στην υγεία τους;
Προκειμένου να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές εξέτασαν μια τεράστια βάση δεδομένων με στοιχεία από τον τρόπο ζωής περισσότερων από 100.000 Βρετανών, ηλικίας άνω των 40 ετών.
Σε ό,τι αφορά τη μεσογειακή δίαιτα, αυτή εστιάζει στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, καλών λιπαρών και δημητριακών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, δίνοντας επίσης έμφαση στην άπαχη πρωτεΐνη όπως το ψάρι και το κοτόπουλο, στα φρέσκα προϊόντα και φυσικά στο ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με τη μελέτη ωστόσο, σε συνδυασμό με την καλή διατροφή, έχουμε σημαντικές πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερο αν περιστοιχιζόμαστε από καλούς φίλους, αθλούμαστε σε τακτική βάση και ξεκουραζόμαστε επαρκώς.
Με άλλα λόγια, η επαρκής ανάπαυση, η σωματική δραστηριότητα και η κοινωνικοποίηση συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας και σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πιο συγκεκριμένα, η συμμόρφωση των συμμετεχόντων και στις τρεις κατηγορίες μεσογειακών δεικτών που εξέτασαν οι επιστήμονες (ισορροπημένη διατροφή, επαρκής άσκηση-ανάπαυση και κοινωνικοποίηση) συνδέθηκε με 29% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.
Το ζουμί
Πέρα από τη μεσογειακή διατροφή, υπάρχουν συνήθειες που προάγουν τη μακροζωία και σχετίζονται με τον ψυχισμό μας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η φυσική άσκηση, ιδίως σε εξωτερικό περιβάλλον, η ξεκούραση, σωματική και πνευματική, καθώς και η συναναστροφή με ανθρώπους που συμπαθούμε και μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα και ασφαλείς. Το εν λόγω εύρημα θα μπορούσε να συνδεθεί και με προγενέστερη έρευνα που υποστηρίζει πως η μοναξιά είναι πιο επιβλαβής από το μακροχρόνιο κάπνισμα.
(Με πληροφορίες από Inc).