Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων – Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κυθήρων και του Πανεπιστημίου Αθηνών
1. Μετά από κάθε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά απαιτείται η εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας καθώς και έργων πρόληψης των κατολισθήσεων. Η επιλογή όμως των συγκεκριμένων σημείων που θα εκτελεστούν τα έργα αυτά αλλά και το είδος των έργων δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετα, ούτε από μη ειδικούς, αλλά προκύπτει μετά από επιστημονική μελέτη που πρέπει να εκπονηθεί από έμπειρη με το θέμα μελετητική ομάδα και όχι από τυχαία επιλογή. Τη μελέτη αυτή δεν μπορεί να εκπονήσει ο Δήμος Κυθήρων καθώς όπως είναι γνωστό δεν διαθέτει στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες, ούτε όμως και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Νήσων που δεν διαθέτουν σχετικές ειδικότητες και πάσχουν από μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Άρα η εκπόνηση των μελετών αυτών ιδιωτικά είναι μονόδρομος.
2. Η συνεργασία του Δήμου Κυθήρων με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών προέκυψε μετά από τη διαπίστωση ότι η επιστημονική ομάδα του εν λόγω τμήματος έχει εξαιρετικά σημαντική εμπειρία στην εκπόνηση μελετών μεταπυρικής αποτίμησης σε μεγάλα συμβάντα πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών (ενδεικτικά: Ηλεία, Λέσβος, Ζάκυνθος, Νεάπολη Βοιών κ.λπ.).
3. Η Προγραμματική Σύμβαση υπογράφεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), που συνιστά το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα στη Χώρα, με διεθνή καταξίωση, που φέτος συμπληρώνει 170 χρόνια λειτουργίας και ακαδημαϊκής έρευνας. Οι μελέτες δεν ανατίθενται προσωπικά σε κανέναν μελετητή (όπως ορισμένοι αναληθώς ισχυρίζονται), αλλά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα εκπονηθούν από ακαδημαϊκή επιστημονική ομάδα 14 διακεκριμένων επιστημόνων με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών κ. Ευθύμιο Λέκκα (υπό την ιδιότητα του Καθηγητή Γεωλογίας και όχι του ιδιώτη), που τα τελευταία χρόνια είναι Πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) και ήδη εδώ και λίγες ημέρες Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για ερευνητικό έργο που εκπονείται από Α.Ε.Ι. και όχι για κλασικού τύπου ιδιωτική μελέτη.
4. Το συγκεκριμένο τμήμα του ΕΚΠΑ (Τμήμα Γεωλογίας) είναι τόσο εξειδικευμένο σε τέτοια ζητήματα, σε σημείο να διαθέτει ειδικό Πρόγραμμα Σπουδών με θέμα την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το μοναδικό που διαθέτει εξειδικευμένο τομέα για τις φυσικές καταστροφές και τη διαχείριση των επιπτώσεών τους στους Ο.Τ.Α. και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα ιδιωτικό γραφείο, αφού είναι Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και μάλιστα το μεγαλύτερο της Χώρας μας.
5. Συνολικά θα εκπονηθούν 5 διαφορετικές μελέτες σε 2 διακριτές χρονικές φάσεις:
Α. έρευνα μείωσης κατολισθητικού κινδύνου
Β. έρευνα μείωσης πλημμυρικού κινδύνου
Γ. έρευνα μείωσης διαβρωτικού κινδύνου
Δ. έρευνα σφοδρότητας πυρκαγιάς και μεταπυρική αποτίμηση
Ε. έρευνα παρακολούθησης ποιότητας υπογείων υδροφόρων οριζόντων
