ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ απο την κίνηση πολιτων ΔΥΝΑΜΟ
Απορρίφθηκαν και οι ενστάσεις των κατοίκων για τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων στα Κύθηρα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ.
Είχε προηγηθεί η απόρριψη της ένστασης του Δήμου Κυθήρων και της Εγχώριου περιουσίας.
Και τώρα τι;
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 8/1/2021 αναρτήθηκαν στη Διαύγεια οι απορριπτικές αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) στις αιτήσεις αναθεώρησης του Δήμου Κυθήρων και της Επιτροπής Εγχωριου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων για τις δύο από τις τέσσερις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς στις περιοχές ΦΟΙΝΙΚΙΕΣ και ΜΕΡΜΗΓΚΑΡΗΣ .
Εν συνεχεία στις 10/2/2021 αναρτήθηκαν από την Ρ.Α.Ε οι απορριπτικές αποφάσεις στις αιτήσεις αναθεώρησης 95 κατοίκων και σωματείων του νησιού για τις ίδιες περιοχές.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία,και τον κανονισμό αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Ρ.Α.Ε οφείλει να εξετάζει εάν το αιτούμενο έργο δύναται να υλοποιηθεί σε συμμόρφωση με το παρωχημένο μεν, υπαρκτό δε Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και ειδικότερα με τις διατάξεις για τις ζώνες αποκλεισμού χωροθέτησης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε.
Εκεί ορίζεται ως ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης ανεμογεννήτριας από οικισμό τα 500 μέτρα ενώ από παραδοσιακό οικισμό τα 1500 μέτρα. Παράλληλα ορίζει ελάχιστες αποστάσεις από μείζονος σημασίας μνημεία και ιστορικούς τόπους.
Στην περίπτωση των βιομηχανικών αιολικών σταθμών στις δύο αυτές περιοχές ΦΟΙΝΙΚΙΕΣ και ΜΕΡΜΗΓΚΑΡΗΣ υπάρχει σαφέστατη παραβίαση των διατάξεων της νομοθεσίας καθώς οι αποστάσεις των χωριών ΚΟΥΣΟΥΝΑΡΙ, ΛΑΖΑΡΙΑΝΙΚΑ, ΡΙΖΕΣ είναι μικρότερη των 500 μέτρων από τις πλησιέστερες ανεμογεννήτριες και η απόσταση του παραδοσιακού οικισμού του ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ πολύ μικρότερη των 1500 μέτρων που η νομοθεσία ορίζει.
Υπάρχουν επίσης σημαντικές παραβιάσεις της νομοθεσίας σε σχέση με σημαντικά βυζαντινά μνήμεια, τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή ΛΕΣΚΑ όπως και με την ΚΑΤΩ ΧΩΡΑ του Μυλοποτάμου, και τον ιστορικό τόπο ΠΥΡΓΟΣ.
Η εξέταση των ζωνών αποκλεισμού πραγματοποιείται με βάση στοιχεία που έχουν χορηγηθεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με τρόπο ειδικό και συγκεκριμένο.
Όμως, επειδή δεν έχουν χορηγηθεί επίσημα στη ΡΑΕ στοιχεία σχετικά με τα χωριά ΛΑΖΑΡΙΑΝΙΚΑ, ΡΙΖΕΣ, ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ, ΚΟΥΣΟΥΝΑΡΙ και τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημεία, οι αιτήσεις αναθεώρησης απορρίπτονται.
ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ.!!!
ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάλεσε στις 12/2/2021 κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει προσφορά για την απευθείας ανάθεση του έργου «Ανάπτυξη γεωπληροφοριακών χαρτών σε διανυσματική μορφή στους οποίους θα αποτυπώνονται οι περιοχές αποκλεισμού, ζώνες ασυμβατότητας και οι ζώνες που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες αποστάσεις χωροθέτησης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε.»,
Οι συμβάσεις κάθε υποέργου θα είναι διάρκειας έως τριάντα (30) ημερών.
Από τα παραπάνω δημιουργείται τα εξής εύλογΑ ερωτήματα:
Εφόσον η ΡΑΕ δεν έχει αποτυπωμένες έως σήμερα, ζώνες ασυμβατότητας και ζώνες που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες αποστάσεις χωροθέτησης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε., με ποιό τρόπο πραγματοποιεί την αξιολόγηση των αιτημάτων και τις ενστάσεις για τη χορήγηση αδειών παραγωγής στις εταιρείες παραγωγής;
Πώς διασφαλίζει το κράτος τις περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η δημιουργία Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων;
Κίνηση πολιτών Κυθήρων- DYNAMO KYTHIRA