Δημόσιο – Οι 7+7 αλλαγές που «τελειώνουν» τις ουρές
Η χώρα μας κατάφερε εν μέσω πανδημίας να σημειώσει πρωτοφανή πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών | Κώστας Ντελέζος
Ετοιμη για τα επόμενα «ψηφιακά άλματα» είναι η Ελλάδα, μέσα από την υλοποίηση επτά νέων εμβληματικών έργων που θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η χώρα μας κατάφερε εν μέσω πανδημίας να σημειώσει πρωτοφανή πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης, βάζοντας τέλος στις ουρές των δημόσιων υπηρεσιών και στην ταλαιπωρία των πολιτών που μέχρι πρόσφατα για να προμηθευτούν κάποιο πιστοποιητικό έπρεπε να καταναλώσουν χρόνο και χρήμα.
Οι νέες ψηφιακές πλατφόρμες όπως και η συνένωση ηλεκτρονικών υπηρεσιών που λειτουργούσαν σκόρπια και ασύνδετα μεταξύ τους έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη Δημόσια Διοίκηση και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Με ένα απλό «κλικ» από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι πολίτες μπορούν πλέον να έχουν στο σπίτι ή στο γραφείο τους από εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις έως συνταγές, διπλώματα οδήγησης, πιστοποιητικά γέννησης – οικογενειακής κατάστασης, ακόμα και παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής.
Κι όλα αυτά, άμεσα και εύκολα, χωρίς μετακινήσεις, «στήσιμο» στις ουρές και περιττή γραφειοκρατία.
1. Ενιαία ηλεκτρονική πύλη του Δημοσίου gov.gr. Λειτουργεί εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο και συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο. Από τις 501 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που διέθετε μέχρι τότε διάσπαρτες το Δημόσιο, μέσα σε 18 μήνες ο αριθμός τους ξεπερνά τις 1.250! Η πρόοδος αποτυπώνεται και στον αριθμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το κράτος, καθώς μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έχουν καταγραφεί περισσότερες από 150 εκατομμύρια. Εδώ η αύξηση είναι εκθετική: το 2018 ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν σε 8,8 εκατομμύρια, το 2019 έφτασε τα 34 εκατομμύρια και το 2020 ξεπέρασε τα 94 εκατομμύρια. Ακολούθησαν άλλες έξι εμβληματικές αλλαγές, οι οποίες άλλαξαν ριζικά το τοπίο:
2. Ηλεκτρονική έκδοση εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης. Μέχρι στιγμής, μέσω του gov.gr έχουν εκδοθεί περίπου 6 εκατομμύρια εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις.
3. Εξυπηρέτηση σε υπηρεσίες του Δημοσίου με βιντεοκλήση (ψηφιακά ραντεβού). Η αρχή έγινε με τα ΚΕΠ και το myKEPlive, για να ακολουθήσουν ο ΟΑΕΔ, ο ΕΦΚΑ και τα προξενεία με τις πλατφόρμες myOAEDlive, myEFKAlive και myConsulLive, αντίστοιχα.
4. Δήλωση γέννησης. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, τη χαρά της γέννησης ενός παιδιού ακολουθούσε ένας «γραφειοκρατικός Γολγοθάς». Δημοτολόγιο, ληξιαρχείο, ασφαλιστικοί φορείς, επιδόματα. Η νέα διαδικασία που θέσπισε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει μία και μόνο ουρά μέσα στο μαιευτήριο.
5. Δίκτυα 5G. Η Ελλάδα, μαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδία, ήταν οι πρώτες χώρες της ΕΕ που ολοκλήρωσαν τη μετάβαση στα δίκτυα πέμπτης γενιάς! Ηδη οι πρώτες περιοχές κάλυψης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι γεγονός και η Ελλάδα καταγράφει σημαντική πρόοδο σε ένα τεχνολογικό πεδίο που θα καθορίσει την επόμενη δεκαετία.
6. MyHealth app. Εφαρμόστηκε πριν από περίπου τρεις μήνες σε συνέχεια της άυλης συνταγογράφησης. Ηδη, μαζί με τις συνταγές και τα παραπεμπτικά, στο MyHealth app έχουν προστεθεί και οι ιατρικές βεβαιώσεις, ενώ το ιστορικό της εφαρμογής ανατρέχει για πολλούς ασφαλισμένους μέχρι και το 2012. Το MyHealth σταδιακά θα προσθέτει ιατρικά δεδομένα (εξετάσεις διαγνωστικών κέντρων, ακτινολογικές εξετάσεις κ.λπ.), ώστε να εξελιχθεί τελικά στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
7. emvolio.gov.gr. Κατά διεθνή ομολογία, η Ελλάδα σχεδίασε και υλοποίησε ένα από τα καλύτερα τέτοια συστήματα για τον εμβολιασμό (από το κλείσιμο του ραντεβού μέχρι την έκδοση και τον έλεγχο των πιστοποιητικών). Η ολοκλήρωση όλων των σταδίων γύρω από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει χωρίς να χρειαστεί η εκτύπωση έστω μιας σελίδας χαρτιού.
Το μέλλον
Με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα μας ετοιμάζεται να πάει ένα βήμα παρακάτω την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, προσφέροντας καλύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες της. Τα επτά νέα εμβληματικά έργα είναι τα εξής:
Ανάπτυξη δικτύου μικροδορυφόρων
Ενα από τα βασικότερα έργα, ύψους 200,3 εκατ. ευρώ, που θα αναβαθμίσουν τη συνδεσιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος, είναι η ανάπτυξη μικροδορυφόρων, η αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και η ενσωμάτωσή τους στην εθνική οικονομία. Το έργο εντάσσεται στην πρωτοβουλία του επιτρόπου Μπρετόν για την ασφαλή συνδεσιμότητα και το Διάστημα και σχετίζεται με την παροχή υποστήριξης σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, χαρτογράφησης, χωροταξικού σχεδιασμού, στη ναυτιλία, τη γεωργία καθώς και σε άλλους τομείς της οικονομίας, παρέχοντας κρίσιμη υποστήριξη σε επενδύσεις νέων τεχνολογικών λύσεων.
Εγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ταυτόχρονα με την απολιγνιτοποίηση και «αποχαλκοποίηση», δηλαδή αναβάθμιση των συνδέσεων του Ιντερνετ που θα φτάνουν σε κάθε σπίτι, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ταχύτητα και την αξιοπιστία των συνδέσεων για κάθε νοικοκυριό. Η υλοποίηση του έργου βασίζεται στο μοντέλο του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και αποσκοπεί στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών και τη βέλτιστη διασύνδεση των πολιτών με τις πηγές των δεδομένων. Η δράση προβλέπει την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια, προκειμένου να επιταχυνθεί η υιοθέτηση υποδομής επόμενης γενιάς (next-generation infrastructure) από τους πολίτες. Το έργο θα οδηγήσει σε πολλαπλές νέες επενδύσεις, θέσεις εργασίας και αύξηση εισοδημάτων.
Ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων
Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικότερα έργα ψηφιοποίησης των αρχείων του κράτους, καθώς αφορά 600 εκατομμύρια σελίδες που τηρούνται στο Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας. Το έργο υπερβαίνει σε κόστος τα 300 εκατομμύρια ευρώ και κατανέμεται γεωγραφικά σε τέσσερα τμήματα με τριετή ορίζοντα υλοποίησης. Η ολοκλήρωσή του θα οδηγήσει σε δραστική επιτάχυνση των συναλλαγών γύρω από τα ακίνητα, εξυπηρετώντας τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων αλλά και τους ίδιους τους πολίτες.
Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ενισχύεται με επιδοτήσεις που θα υπερβούν τα 375 εκατομμύρια ευρώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητά τους, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων.
«Eξυπνες» πόλεις
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εκτεταμένα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Η χρηματοδότησή του θα γίνει τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης (90 εκατομμύρια ευρώ για τους 16 μεγαλύτερους δήμους της χώρας συν τα Τρίκαλα λόγω ψηφιακής υποδομής), όσο και από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Η δράση θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε δήμο να επιλέξει από έναν κατάλογο εκείνα τα ψηφιακά έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών του. Ενδεικτικά, στη λίστα θα περιλαμβάνονται δράσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση κρίσιμων τομέων της καθημερινότητας των πόλεων, όπως η στάθμευση, η διαχείριση απορριμμάτων, η κυκλοφορία, η υγεία, η ύδρευση κ.λπ.
Υποθαλάσσια καλώδια στα ελληνικά νησιά
Η σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και με την Κύπρο μέσω σύγχρονων υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών θα ενισχύσει σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων, καθώς οι υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο και η πιο αξιόπιστη σύνδεση θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους (επαγγελματικές υποδομές, εξυπηρέτηση από το Δημόσιο, ψυχαγωγία, τηλεϊατρική κ.ο.κ.). Παράλληλα, θα αποτελέσει εγγύηση για την προσέλκυση digital nomads σε μέρη που διαθέτουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, πλην όμως μέχρι στιγμής δεν μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν λόγω των πολύ ανίσχυρων συνδέσεων με το Ιντερνετ.
Ψηφιακός μετασχηματισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας
Εχοντας ως επίκεντρο την ανάπτυξη του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη, πρόκειται να διατεθούν περίπου 280 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη κλινικών πληροφοριακών συστημάτων και την ενίσχυση δράσεων τηλεϊατρικής.