ΔΤ Μένουμε εδώ: Η ανάπλαση του Ποταμού και δύο θέματα δημοκρατίας…
Χρειάστηκαν 1248 λέξεις σε ένα Δελτίο Τύπου του Δήμου Κυθήρων για την αναγγελία έγκρισης των μελετών ανάπλασης του Ποταμού από την Οικονομική Επιτροπή, από τις οποίες όμως οι 946 αναλώθηκαν στην επίθεση κατά ενός πολίτη…
1) Σε ότι αφορά το ίδιο το ζήτημα της ανάπλασης:
Οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέθεσαν ως όφειλαν τις δικές τους τεκμηριωμένες προτάσεις οι οποίες συνέτειναν στην πρόταση για διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Για την ακρίβεια εμείς υπερψηφίσαμε την πρόταση του συναδέλφου Νικ. Μαγουλά θεωρώντας την αρτιότερη από πλευράς σκοπού και θέλοντας να περιορίσουμε τις φασόν αποσπασματικές μελέτες που μετράνε ποσότητες παραβλέποντας το ποιοτικό αποτέλεσμα. Επισημάναμε ότι η εισήγηση του Προέδρου της οικονομικής επιτροπής παρουσιάζει, αντί για σχέδιο εκπόνησης μελέτης συνολικής ανάπλασης του οικισμού, μια αποσπασματική πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των βασικών οδικών αρτηριών του εμπορικού κέντρου. Προτείναμε τη διερεύνηση της συνολικής ανάπλασης του οικισμού περιλαμβάνοντας εμβληματικά κτίρια όπως το Αστικό σχολείο, γειτονιές όπως το Κάτω χωρίο και η Αγία Τριάδα και υποδομές όπως τα γήπεδα και το ανοικτό θέατρο. Συμφωνήσαμε την διενέργεια αυτού του διαγωνισμού να αναλάβει το Δίκτυο Νήσων που διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία και εμπειρία σε αυτές τις διαδικασίες. Σημειώσαμε ότι το έργο ανάπλασης του Ποταμού είναι ασφαλώς απαραίτητο και χρήσιμο, υπό την προϋπόθεση της ένταξης σε συνολικό σχεδιασμό. Κάτι που δυστυχώς δεν υπάρχει στην πρόταση που υπερψήφισε η δημοτική πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή.
Η δημοτική μας παράταξη επισήμανε ότι “η πραγμάτωση τέτοιου στόχου (ανάπλασης ) επιδιώκεται με διαδικασίες συμμετοχής που, εκτός από τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνουν κατά το δυνατόν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη και των κοινωνικών φορέων στη διαμόρφωση των επιλογών, και στην παρακολούθηση της εφαρμογής τους “. Πολλοί ενεργοί πολίτες τοποθετήθηκαν με τον τρόπο που οι ίδιοι επέλεξαν για το ζήτημα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών εξέφραζαν ανησυχίες ανάλογες με αυτές που περιλαμβάνονται στο δικό μας κείμενο, την δική μας πρόταση.
2) Κατά την άποψη μας όμως έχουν προκύψει και δύο ζητήματα δημοκρατίας μείζονος σημασίας:
-Το ένα είναι ότι επανήλθαμε στις ψηφοφορίες με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (με τα γνωστά mail). Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν ακολουθείται η τεχνολογικά εύκολη λύση της ζωντανής τηλεσυνεδρίασης; Δεν καταλαβαίνουμε γιατί την ίδια στιγμή μπορούμε να παρακολουθούμε την ελληνική Βουλή να συνεδριάζει με φυσική παρουσία βουλευτών, αλλά εμείς ούτε με zoom…
-Το δεύτερο είναι η οδυνηρή μας έκπληξη όταν διαπιστώσαμε ότι το Δελτίο Τύπου του Δήμου Κυθήρων αναλωνόταν σε μια ακραία επίθεση κατά ενός πολίτη λόγω των απόψεων που εξέφρασε δημοσίως και ενυπογράφως!
Είναι σαφές ότι ο δημόσιος λόγος στα Κύθηρα, με ευθύνη προσωπικά του κ. Δημάρχου , απέχει πολύ από το να βοηθά την δημοκρατική διαβούλευση, την συμμετοχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα όσων έχουν ειδικές γνώσεις, προκειμένου να καταλήγουμε στις καλύτερες τελικές αποφάσεις. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η κοινωνία επιβάλλεται να συμμετέχει (πάντα με την προϋπόθεση των κόσμιων τοποθετήσεων) στις αποφάσεις για τα θέματα που την αφορούν. Οι προσωπικές επιθέσεις που εξαπολύει συνεχώς ο Δήμαρχος μέσω του διαδικτύου δεν ταιριάζουν στον θεσμό που υπηρετεί, ούτε στο ύφος και ήθος εξουσίας που χρειάζεται ο τόπος. Κανένας δεν μπορεί να εμφανίζεται ως «Λουδοβίκος», όλοι όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα οφείλουν να αποδέχονται το δικαίωμα των πολιτών στην κριτική. Ο αυταρχισμός παραπέμπει σε άλλες εποχές οι οποίες έχουν οριστικά παρέλθει.
“Κύθηρα Αντικύθηρα – Μένουμε εδώ “
Γιώργος Διδυμιώτης
Δημήτρης Κοντολέων
Μάνος Τριφύλλης
Υ.Γ. Πατήστε εδώ για το αρχείο της γραπτής τοποθέτησης στην οικονομική επιτροπή.
[wp-embedder-pack width=”100%” height=”400px” download=”off” download-text=”” attachment_id=”44129″ /]