Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα 15′ λεπτά που σώζουν ζωές
Η πιο έγκαιρη έναρξη της αντιμετώπισης του εγκεφαλικού επεισοδίου έστω και κατά ένα τέταρτο μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη μείωση των θανάτων ή της πρόκλησης αναπηριών σύμφωνα με νέα έρευνα
H αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να σώσει ζωές και να αποτρέψει αναπηρίες, αρκεί να γίνει έως και 15 λεπτά νωρίτερα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) που δημοσιεύθηκε στο JAMA. Η έρευνα έδειξε επίσης πως τα νοσοκομεία με τους περισσότερους ασθενείς, όσα δέχονται περισσότερα από 450 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων ετησίως, έχουν καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με εκείνα που δέχονται λιγότερα από 400 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων ετησίως.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 6.756 ανθρώπους με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 71 έτη και το 51,2% εξ αυτών ήταν γυναίκες.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα των θεραπειών στις οποίες υποβλήθηκαν οι ασθενείς υπό το πρίσμα του χρόνου άφιξης του ασθενούς στο νοσοκομείο μέχρι την ώρα που ξεκίνησε η θεραπεία.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, για κάθε 1.000 ανθρώπους που η θεραπεία τους ξεκίνησε 15′ νωρίτερα, 15 λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν ανεπανόρθωτη βλάβη. Επίσης 17 περισσότεροι μπορούσαν να βγουν από το νοσοκομείο χωρίς βοήθεια και 22 περισσότεροι θα μπορούσαν να φροντίσουν τους εαυτούς τους μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο μέσος χρόνος από την άφιξη στο νοσοκομείο μέχρι την έναρξη της θεραπείας ήταν μία ώρα και 27 λεπτά ενώ ο μέσος χρόνος από την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως τη θεραπεία ήταν τρεις ώρες και 50 λεπτά.
Όλοι οι ασθενείς είχαν αντιμετωπιστεί με ενδαγγειακή επέμβαση επαναιμάτωσης, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων που προκαλούνται από απόφραξη σε μία από τις κυριότερες αρτηρίες του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τη μελέτη ακόμα και 15 λεπτά ταχύτερης έναρξης της θεραπείας θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για χιλιάδες ανθρώπους ετησίως. Η μελέτη βρήκε ότι τα νοσοκομεία τα οποία πραγματοποιούν ενδοαγγειακή επέμβαση σε περισσότερους από 50 ασθενείς ετησίως γενικά ξεκινούν τη θεραπεία ταχύτερα από τα νοσοκομεία που πραγματοποιούν λιγότερες από 30.
Οι καθυστερήσεις στην έναρξη της θεραπείας είναι επίσης πολύ πιθανό να οφείλονται γιατί πολλοί άνθρωποι είτε ζουν μόνοι τους είτε δεν αναγνωρίζονται έγκαιρα τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου.