Εδώ και πολλά χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι το νησί μας, που κάποτε είχε ανθούσα κτηνοτροφία, έχει μείνει πολύ πίσω και δεν φταίει μόνον η μείωση του πληθυσμού. Οι όροι λειτουργίας των σφαγείων ήταν μία από τις κύριες αιτίες που δεν μπορούσες να βρεις νόμιμα ντόπια κρέατα.
Πράγματι ο Δήμος ξεκίνησε ενέργειες από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά το θέμα ήταν πολύπλοκο, πολυδάπανο, απαιτούσε σωρεία αδειών και, το κυριότερο, κανείς δεν ήξερε αν θα είναι βιώσιμο. Τελικά τα εμπόδια χωροθέτησης και αδειοδότησης των μελετών ξεπεράστηκαν πρόσφατα, όταν έπεσαν οι υπογραφές για τις κτηριολογικές, αρχιτεκτονικές και λοιπές μελέτες, που απαιτούνταν. Ο χώρος των σφαγείων είναι κτήμα της Εγχωρίου στη θέση Πηλοί περίπου 500μ Δ των Φρατσίων και σχετικά πλησίον του κεντρικού δρόμου.
Ο τελικός προϋπολογισμός σύμφωνα με τη μελέτη για ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα, με ημιυπόγειο, ισόγειο και όροφο και όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό, η περιγραφή και μόνον του οποίου απαιτεί σελίδες, ανέρχεται σε 2,8 εκ ευρώ περίπου και τώρα αρχίζει ο αγώνας εξεύρεσης του αναγκαίου κονδυλίου. Φυσικά δεν θα είναι αμελητέο και το κόστος λειτουργίας, η μελέτη δε περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των αναγκαίων ζώων για σφαγή για να λειτουργεί το συγκρότημα.
Ελπίζουμε μέσα στο χρόνο ή τον επόμενο να εξασφαλιστεί το κονδύλιο και να γίνει η αρχή. Γιατί το πλέον κρίσιμο πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει είναι η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας για να μπορεί να συντηρηθεί ένα τέτοιο έργο και, κυρίως, για να προσφέρεται στο κοινό ένα ποιοτικό προϊόν. Εκτός τούτου θα μπορούν και οι εντόπιοι καταστηματάρχες να βασίζονται στα προϊόντα του τόπου έστω κι αν κοστίζουν κάτι παραπάνω. Να προσθέσουμε εδώ ότι τη δεκαετία του 1960, όταν είχε δρομολογηθεί το παλαιό ΙΟΝΙΟΝ, κάθε εβδομάδα την άνοιξη έφευγαν από τα Κύθηρα περίπου 1.000 αμνοερίφια για τον Πειραιά, σύμφωνα με πληροφορίες από τον τότε πράκτορα Χ. Μιχαλακάκη.
Τώρα …εισάγουμε!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023