Ενημέρωση για το Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων στον Άλιμο
Οι Κυθήριοι, όπου πήγαμε, σε Ελλάδα και εξωτερικό, φέραμε πάντα μαζί μας την αγάπη και την νοσταλγία για το όμορφο νησί μας.
Οι πρώτοι Κυθήριοι που ήρθαμε στον Άλιμο ονειρευτήκαμε την λειτουργία ενός Πνευματικού Κέντρου των Κυθήρων στην Αττική για την προβολή των εθίμων και των παραδόσεών μας, την ανάδειξη του νησιού μας, την παροχή κοινωφελών υπηρεσιών στους συντοπίτες μας και την διαφύλαξη του βιοτικού επιπέδου στο νέο μας τόπο, όπου εγκατασταθήκαμε και στεριώσαμε.
Έτσι, ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Κυθηρίων στον Άλιμο διέθεσε τρία (3) όμορα οικοδομικά τετράγωνα, ένα για την ανέγερση του τοπικού Σχολείου, όπως και έγινε, ένα για την κατασκευή του περίλαμπρου Ιερού Ναού την Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, όπως και έγινε, και ένα για την κατασκευή του ως άνω, Πνευματικού Κέντρου.
Στο εν λόγω οικόπεδο, επιφάνειας περί των 3.500 τ.μ., άρχισε ο Συνεταιρισμός και οι Κυθήριοι κάτοικοι της περιοχής την ανέγερση του Πνευματικού μας Κέντρου αφού εκποίησε πέντε (5) άλλα οικόπεδα του Συνεταιρισμού που είχαν αγοραστεί από το υστέρημα των Κυθηρίων μεριδιούχων. Έτσι, ο Οικοδομικός μας Συνεταιρισμός εξέδωσε οικοδομική άδεια και άρχισε την ανέγερση του κτίσματος, επιφάνειάς περί των 1.500 τ.μ., ολοκληρώνοντας την σκυροδέτηση – σκελετό του όλου κτιρίου.
Το εν λόγω κτίσμα βρίσκεται παράπλευρα του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού της Μυρτιδιώτισσας στον Άλιμο και σε ελάχιστη απόσταση από την επένδυση του Ελληνικού. Εντός αυτού έχει προβλεφθεί αμφιθέατρο και αίθουσα εκδηλώσεων, λαογραφικό μουσείο, αναγνωστήριο, βιβλιοθήκη, κέντρο νεότητας – φοιτητών, δηλαδή χώροι κοινωνικής προσφοράς και πολιτιστικής δράσης.
Το έτος 2004, και ενώ ήδη είχε ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση του κτιρίου, ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός, δώρισε, με συμβολαιογραφική δωρεά υπό τρόπο, στο Τριφύλλειο Ίδρυμα το εν λόγω ακίνητο, υπό τον ρητό όρο και κατηγορηματική προϋπόθεση ότι θα το αποπερατώσει και θα το λειτουργήσει ως Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων. Η δωρεά έγινε υπό τον ανωτέρω τρόπο με δυνατότητα ανάκλησής της, σε περίπτωση που το ως άνω Ίδρυμα δεν αποπερατώσει το Πνευματικό Κέντρο.
Προς εξασφάλιση δε των πόρων αποπεράτωσης και λειτουργίας του, ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός δώρισε και άλλα πέντε (5) οικόπεδα που και αυτά είχαν αγοραστεί από το υστέρημα των Κυθηρίων, αξίας σήμερα περίπου 2.500.000€, προκειμένου να εκποιηθούν και με το τίμημα της εκποίησης, να αποπερατωθεί το κείμενο κτίριο. Έτσι, η αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου είναι απόλυτα εξασφαλισμένη, χωρίς το δωρεοδόχο Ίδρυμα να προβεί σε καμία δαπάνη.
Γι’ αυτό, σε κάθε απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού και του Συλλόγου μας, σε κάθε δικαστική ή εξώδικη, συμβολαιογραφική και μη πράξη του δωρητή Οικοδομικού Συνεταιρισμού, των κατοίκων, αμφοτέρων των Δημοτικών Αρχών Αλίμου και Κυθήρων, διατρανώνεται η βούληση αποπεράτωσης και λειτουργίας του ημιτελούς Πνευματικού Κέντρου.
Την ιδέα, αγκάλιασαν και πρόβαλαν όλα τα Κυθηραϊκά Σωματεία και Συλλογικότητες, όλες οι Δημοτικές Αρχές των Κυθήρων, διαχρονικά, όλα τα Κυθηραϊκά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά.
Το έτος 2010, στον αύλειο χώρο του κτιρίου, της εκκλησίας και του σχολείου, έγινε το Διεθνές Συμπόσιο Κυθηραϊσμού, με συμμετοχή Κυθηραϊκών Σωματείων από Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, Νότια Αφρική, και Νέα Ζηλανδία, με συμμετοχή μεταξύ άλλων του Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και του Πρόξενου της Αυστραλίας.
Το 2021 έγινε η αδελφοποίηση των Δήμων Κυθήρων και Αλίμου, με εκατέρωθεν δηλώσεις των Δημάρχων, για σύμπραξη περί αποπεράτωσης και λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου.
Σκεφτείτε ένα Κυθηραϊκό λαογραφικό μουσείο και ένα αμφιθέατρο προβολής του νησιού μας, του Τσιρίγου, παράπλευρα του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, δηλαδή της μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ένα κέντρο προβολής και ανάδειξής μας, όχι μόνο σε όλη την Αττική, αλλά σε όλη την υφήλιο, καθώς η περιοχή, θα είναι πλέον διεθνής τουριστικός πόλος. Ποιος αλήθεια Κυθήριος δεν θα το ήθελε αυτό…
Κατόπιν λοιπόν των παραπάνω είναι καταφανές ότι :
- Είναι απόλυτα εξασφαλισμένα τα έξοδα αποπεράτωσης και λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου.
- Ουδόλως το Τριφύλλειο Ίδρυμα, στερείται της ιδιοκτησίας του, καθώς αυτό είναι και θα παραμένει ιδιοκτήτης του ακινήτου. Αντιθέτως, η παραβίαση του όρου της δωρεάς θα επιφέρει την ανάκληση της δωρεάς, με συνέπεια την απώλεια από το Τριφύλλειο, τόσο του Πνευματικού Κέντρου, όσο και των λοιπών πέντε δωρηθέντων οικοπέδων.
- Δεν θίγεται στο ελάχιστο η λειτουργία του Γηροκομείου Κυθήρων, όπως παρελκυστικά διαδόθηκε. Το ακίνητο αυτό ποτέ δεν δόθηκε για τις ανάγκες λειτουργίας του Γηροκομείου. Υπάρχει ρητή πρόβλεψη στην δωρεά ότι τα όποια έσοδα από αυτό δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό, πλην της αποπεράτωσης και λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου. Το δε Κασιμάτειο Γηροκομείο και το Τριφύλλειο Ίδρυμα φέρουν κινητή και ακίνητη περιουσία, σε Ελλάδα και εξωτερικό, που με την αξιοποίησή της, καλύπτουν το ευαγές έργο του γηροκομείου, που επιπλέον έχει και την διαχρονική αγάπη των απανταχού Κυθηρίων με πρόσφατο παράδειγμα τις εργασίες ανακαίνισης που χρηματοδοτούνται από νέες δωρεές.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Δημοτικές Αρχές, κάτοικοι, και δη το δωρεοδόχο Τριφύλλειο Ίδρυμα βρίσκονται σε μία κομβική ιστορική επιλογή και πρόκληση :
‘Η θα αποπερατώσουμε και θα λειτουργήσουμε το Πνευματικό Κέντρο των Κυθήρων στον Άλιμο, ως μία γέφυρα πολιτισμού και διεθνούς προβολής του νησιού μας,
Ή θα αφήσουμε το ακίνητο να εμπλακεί σε μία ατέρμονη δικαστική διελκυστίνδα, με άμεσο κίνδυνο, είτε την ανάκληση της δωρεάς, είτε την κατασκευή στο σημείο θλιβερών πολυκατοικιών-διαμερισμάτων στην ιδιοκτησία δε κατά το πλείστον του εργολάβου που παίρνει τρία (3) κτίρια και ποσοστό 63,8% έναντι ενός (1) κτιρίου και 36,2% που δίνεται αντιπαροχή στο Τριφύλλειο.
Ως Σύλλογος της περιοχής Κυθηρίων Αλίμου αγωνιζόμαστε υπέρ της αποπεράτωσης του Πνευματικού μας κέντρου και ενάντια στα σχέδια κατεδάφισης για να γίνουν πολυκατοικίες. Γιατί, μαζί με το κτίριο θα γκρεμιστεί και το όραμα, οι κόποι και οι ευκαιρίες που αντιπροσωπεύει για μας τους Κυθήριους και για την περιοχή.
Επίσης καλούμε κάθε Κυθηραϊκή Συλλογικότητα σε Ελλάδα και Εξωτερικό, κάθε Σύλλογο, Ίδρυμα, Δημοτική Αρχή και παράταξη, κάθε Κυθηραϊκό μέσο και κάθε Κυθήριο να συμπράξουμε για την υλοποίηση αυτού που σχεδίασαν και ονειρεύτηκαν οι Αλιμιώτες Κυθήριοι.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου
Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η Μυρτιδιώτισσα»