Εως και 2,5 χρόνια για άδεια αρτοποιείου ή ζαχαροπλαστείου
Η αναμονή φθάνει έως 5 έτη εάν το κατάστημα στεγάζεται σε διατηρητέο, σύμφωνα με την Ενωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής | Δήμητρα Μανιφάβα
«Στα χαρτιά» φαίνεται ότι βρίσκεται η πολυδιαφημισμένη απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς, όπως κατήγγειλαν χθες τα μέλη της νεοσύστατης Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ), για ένα κατάστημα –αρτοποιείο ή ζαχαροπλαστείο– απαιτούνται 2 με 2,5 χρόνια, ενώ εάν πρόκειται για κατάστημα που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο 4-5 χρόνια. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο εάν πρόκειται το κατάστημα να στεγαστεί σε ιστορικό κτίριο, καθώς τότε οι διαδικασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και…15 χρόνια.
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων η ΕΕΠΑΖ προτείνει τα εξής:
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων προς ενοικίαση σε επιχειρήσεις του κλάδου πρέπει να υποχρεούνται να έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό καταλληλότητας του ακινήτου τους για τη συγκεκριμένη χρήση. Το ακίνητο πρέπει να διαθέτει προδιαγραφές ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών, κατάλληλες για τη χρήση του. Η ενοικιάστρια επιχείρηση δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με πολεοδομία ή άλλη υπηρεσία.
Η αδειοδότηση καταστήματος και ο έλεγχος καλής λειτουργίας θα πρέπει να γίνεται μόνο από δύο υπηρεσίες: μία υπηρεσία υγειονομικού ενδιαφέροντος και από το υπουργείο Οικονομικών.
Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι υποχρεωμένο εντός 48 ωρών να πιστοποιήσει την ταμειακή μηχανή του καταστήματος και την έναρξη λειτουργίας του.
Επίσης η ΕΕΠΑΖ ζητεί επα-ναφορά των τιμών της ενέργειας για τα καταστήματα του κλάδου στα προ κρίσης επίπεδα, μέσω οριζόντιας ρύθμισης, προσαυξημένων το πολύ έως 30%.