Ερχονται τα «ηλεκτρικά» χειρουργικά ράμματα;
Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν νέο τύπο ράμματος που μπορεί να επιταχύνει την επούλωση του χειρουργικού τραύματος -άρα και να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης- μέσω ηλεκτρικής διέγερσης
Τα ράμματα είναι φυσικά θεμελιώδη στη Χειρουργική και υπάρχουν διάφοροι τύποι που χρησιμοποιούνται αναλόγως της ανατομικής περιοχής και το είδος του τραύματος. Τώρα, κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα είδος ράμματος που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί μέσω ηλεκτρικής διέγερσης να βοηθήσει στην επιτάχυνση της επούλωσης των χειρουργικών τραυμάτων και συνακόλουθα να μειώσει τον κίνδυνο μολύνσεων.
Ο Δρ Τσένγκγι Χου, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Donghua της Σαγκάης, δήλωσε στον βρετανικό Guardian: «Αυτό το ράμμα ηλεκτρικής διέγερσης είναι πλήρως βιοδιασπώμενο και αυτοηλεκτροδοτούμενο. Βοηθά στην επούλωση των πληγών χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως η χρήση εξωτερικών ηλεκτρικών συσκευών».
Η ηλεκτρική διέγερση είναι γνωστό ότι προάγει την επούλωση των πληγών μέσω διαφόρων μηχανισμών, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της μεταφοράς κυττάρων στην περιοχή.
Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύσαν στο περιοδικό Nature Communications, οι επιστήμονες αναφέρουν πώς τα νέα ράμματα κατασκευάζονται από νήματα μαγνησίου τα οποία συνδυάζονται με βιοδιασπώμενα και βιοαπορροφήσιμα πολυμερή. Το τελικό προϊόν αποτελείτο από έναν πυρήνα και ένα περίβλημα. Κατά την τοποθέτηση και με τις κινήσεις του σώματος, ο πυρήνας κινείται μέσα στο περίβλημα και τα συστατικά του φορτίζονται ηλεκτρικά (με έναν μηχανισμό ανάλογο του στατικού ηλεκτρισμού που δημιουργείται όταν το μπαλόνι τρίβεται στα μαλλιά).
«Το ράμμα παράγει ηλεκτρισμό δημιουργώντας αντίθετα φορτία στο μεσαίο και στο εξωτερικό περίβλημα του ράμματος όταν οι μύες χαλαρώνουν και συστέλλονται. Ετσι δημιουργείται ένα ηλεκτρικό πεδίο στο σημείο του τραύματος», εξήγησε στον Guardian o Χου.
Η δοκιμή σε πειραματόζωα έδειξε ότι οι ρυθμοί με τους οποίους τα κύτταρα μετανάστευαν και πολλαπλασιάζονταν στην περιοχή των νέων ραμμάτων, αυξάνονταν όταν υπήρχε ηλεκτρικό πεδίο σε σύγκριση με όταν δεν υπήρχε. Επιπλέον, η ηλεκτρική διέγερση μείωσε επίσης την ανάπτυξη βακτηρίων.
«Μετά από 10 ημέρες οι πληγές είχαν επουλωθεί σχεδόν πλήρως, πολύ νωρίτερα από τις πληγές στις οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί «κλασικά» ή καθόλου ράμματα. Είδαμε ότι αυτό το ράμμα μπορεί να βοηθήσει τις πληγές να επουλωθούν ταχύτερα κατά σχεδόν 50%, δημιουργώντας ηλεκτρικό πεδίο μέσω των φυσικών κινήσεων», είπεο ο Χου, ενώ πρόσθεσε πως το κόστος των νέων ραμμάτων δεν διαφέρει σημαντικά από αυτό των συμβατιών απορροφήσιμων ραμμάτων.
Η ομάδα θέλει τώρα να επιβεβαιώσει τα ευρήματά της και μέσω κλινικών δοκιμών (δηλαδή σε ανθρώπους) και η χειρουργική κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον.