Έξι πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τον παγκόσμιο πληθυσμό
Με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, τον τελευταίο αιώνα έχουν γίνει άλματα όσον αφορά τις δυνατότητες για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και την άνοδο του μέσου όρου ηλικίας, τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα στοιχεία σχετικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό, τα οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν, εάν θέλουμε να οδηγηθούμε σε περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ζωής.
- Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στην Ασία και συγκεκριμένα σχεδόν ένας στους 3 ανθρώπους ζει στην Κίνα ή την Ινδία.
- Το προσδόκιμο ζωής είναι στα 75 έτη για τις γυναίκες και στα 71 έτη για τους άνδρες. Γενικά, από το 2000 το προσδόκιμο ζωής και για τα δύο φύλα έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον έξι χρόνια, σύμφωνα με το World Economic Forum.
- Η Ιαπωνία συγκεντρώνει το γηραιότερο κατά μέσον όρο πληθυσμό, με τη μέση ηλικία να ανέρχεται στα 45,9 έτη. Αντιθέτως, χαμηλότερη παγκοσμίως είναι η μέση ηλικία του πληθυσμού του Νίγηρα, στα 15,2 έτη. Οι δέκα χώρες με τους νεότερους πληθυσμούς στον κόσμο βρίσκονται στην Αφρική.
- Το 85% των παιδιών κάτω των 16 ετών σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολουθούν μαθήματα σε σχολείο ή σε κάποιου είδους εκπαιδευτικό πλαίσιο. Το ποσοστό αυτό για τους ανήλικους μεταξύ 16 και 18 ετών ανέρχεται στο 65%.
- Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7,88 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 1,1% κάθε χρόνο.
- Με το ρυθμό αυτό υπολογίζεται πως μέχρι το 2030 θα υπάρχουν περίπου 8,5 δισ. άνθρωποι στη γη, ενώ μέχρι το 2050 ο αριθμός θα φτάνει τα 9,7 δισεκατομμύρια.