Advertisement

Φαινομενικά αθώες τροφές που μπορεί να περιέχουν γλουτένη

Όσο αστείο κι αν ακούγεται η κατά λάθος λήψη γλουτένης από κάποιους ανθρώπους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Julie Kendrick— HuffPost UK

207

Εάν είναι ανάγκη να αποφεύγουμε τη γλουτένη για την υγεία μας, πιθανότατα να έχουμε δοκιμάσει ήδη κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις όταν εμφανιστεί σε ένα ένα συσκευασμένο φαγητό. Για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, ευαισθησία στη γλουτένη, δυσανεξία στη γλουτένη ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε πιθανές πηγές γλουτένης που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ενόχληση.

Σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο του National Celiac Association, Kim Buckton, πολλοί άνθρωποι που δεν κάνει να λαμβάνουν γλουτένη χρησιμοποιούν τη φράση «λαμβάνω γλουτένη» για το φαινόμενο της κατά λάθος κατάποσης γλουτένης από μια πηγή από την οποία δεν το περίμεναν. Όσο αστείο κι αν ακούγεται, όμως, η κατά λάθος λήψη γλουτένης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην παρουσιάσουν κάτι, αλλά κάποιοι άλλοι ίσως εμφανίσουν μια αντίδραση πολύ γρήγορα», λέει η Buckton. «Αλλοι μπορεί να μην αισθάνονται τίποτα μέχρι την επόμενη μέρα ή λίγες μέρες μετά. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν εμετό ή διάρροια. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, αέρια, φούσκωμα ή κοιλιακό άλγος, κράμπες, δυσκοιλιότητα, κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου και πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς»….

Πηγές γλουτένης που δεν θα το περιμέναμε

«Η “κρυμμένη” γλουτένη αναφέρεται στη γλουτένη που είτε δεν αναφέρεται στην ετικέτα του προϊόντος με τρόπο που είναι προφανής είτε σε προϊόντα που μπορεί να μην φαίνεται πιθανό να περιέχουν γλουτένη», σύμφωνα με την Ομάδα δυσανεξίας στη γλουτένη.

Ο Oργανισμός δημοσίευσε μια λίστα με 38 κοινά τρόφιμα και ποτά με κρυμμένη γλουτένη. Ακολουθούν μερικές εκπληκτικές επιλογές που απαιτούν προσεκτική ανάγνωση των ετικετών των προϊόντων:

  • Ντρέσινγκ σαλατών.
  • Μαρινάδες και σος μπάρμπεκιου.
  • Καρυκεύματα τάκο.
  • Ξύδι
  • Σπρέι μαγειρικής
  • Μουστάρδα
  • Τυρί
  • Ζωμός
  • Λουκάνικο
  • Μοσχαρίσιο κρέας

«Νομίζω ότι η “κρυμμένη γλουτένη” βρίσκεται σε προϊόντα που περιέχουν αυτούς τους κόκκους που περιέχουν γλουτένη που δεν είναι σιτάρι», λέει η Buckton.«Πολλοί άνθρωποι, για παράδειγμα, εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι η σάλτσα σόγιας και η σάλτσα teriyaki μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Επίσης, τα απομιμήσεις καβουριών, καθώς και τα χορτοφαγικά ή vegan υποκατάστατα κρέατος, συνήθως παρασκευάζονται από συστατικά που περιέχουν γλουτένη»…

Διαβάζοντας τις ετικέτες

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό, κοινωφελή και ανεξάρτητο οργανισμό που εστιάζει στην ασθένεια «Κοιλιοκάκη», Κοιλιοκάκη Ελλάς , όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας καλύπτονται από την υπάρχουσα νομοθεσία για τη δημοσίευση των προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία, το οποίο σημαίνει ότι από τον κατάλογο συστατικών μπορείτε να διακρίνετε εάν κάποιο προϊόν περιέχει γλουτένη.

Σε περίπτωση που κάποιο δημητριακό με γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, σπελτ, καμούτ ή τα υδρίδια είδη αυτών) χρησιμοποιείται σκόπιμα ως συστατικό για ένα προϊόν, τότε θα ΠΡΕΠΕΙ να αναφέρεται στο κατάλογο συστατικών, ανεξαρτήτου της ποσότητάς που χρησιμοποιείται.

Οι κατασκευαστές θα πρέπει να δώσουν το όνομα του συγκεκριμένου δημητριακού π.χ. «σιτάρι», «σίκαλη», «κριθάρι», ή κάποιοι άλλοι πιθανόν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν και τη λέξη «γλουτένη» π.χ. «γλουτένη από σιτάρι» Οι πληροφορίες αυτές πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στον κατάλογο συστατικών σε αντίθεση με το πλαίσιο «Συμβουλές για αλλεργίες» στο οποίο η ένδειξη «περιέχει γλουτένη» αποτελεί μόνο σύσταση και δεν είναι υποχρεωτική.

Συνεπώς είναι σημαντικό ο καθένας που ακολουθεί τη δίαιτα χωρίς γλουτένη να ελέγχει τόσο τον κατάλογο συστατικών όσο και το πλαίσιο «συμβουλές για αλλεργίες» (εφόσον αυτό χρησιμοποιείται).

Τα προϊόντα που δεν τηρούν τη νομοθεσία σχετικά με την ανακοίνωση των προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία, δεν μπορούν να πωληθούν.

Μπορούμε επίσης να επικοινωνήσουμε με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναγραφή στις ετικέτες των προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

 

 

 

 

Πηγή Huffington Post
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο