Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Τα προβλήματα που προκάλεσε η ανθρώπινη δραστηριότητα επιδεινώνονται ακόμη από ανθρώπους – από αποφάσεις και δεσμεύσεις που δεν υιοθετούνται, που καθυστερούν, που δεν τηρούνται, που ανατρέπονται. Τελευταίως, βήματα προόδου εκμηδενίζονται λόγω οικονομικών προτεραιοτήτων και της συντονισμένης προσπάθειας του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει κάθε ενέργεια άμβλυνσης της κρίσης. Ομως, όσο η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να είναι καταστροφική, τόσο η επιστήμη και η πολιτική μπορούν να βρουν λύσεις. Αρκεί οι πολιτικοί, οι υπεύθυνοι για την υγεία, τη διατροφή και την προστασία των πολιτών, να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις προτεινόμενες λύσεις. Γι’ αυτό, ανάμεσα στις συζητήσεις για τη γεωπολιτική και την οικονομία που κυριαρχούν στο Φόρουμ των Δελφών, έχει κερδίσει χώρο και το κρίσιμο ζήτημα για το πώς η ανθρωπότητα μπορεί να εξασφαλίσει την τροφή της με τρόπο που βελτιώνει την υγεία και προστατεύει τη Γη.
Μελέτη που διεξάγεται για πάνω από 40 χρόνια, με 200.000 συμμετέχοντες, και που αποτελεί μέρος της ΕΑΤ Lancet έρευνας για την «υγιή και βιώσιμη διατροφή» παρουσιάστηκε σε πάνελ προχθές. Δείχνει πως δίαιτα στην οποία κυριαρχούν τα λαχανικά, οι φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, τα σιτηρά ολικής αλέσεως, οδηγεί σε δραστική βελτίωση στην υγεία και στην προστασία του περιβάλλοντος. Εάν κυριαρχούσε αυτή η δίαιτα, θα μειώνονταν η παραγωγή «αερίων του θερμοκηπίου» κατά 29%, η χρήση λιπασμάτων κατά 21%, η χρήση καλλιεργήσιμης γης κατά 51% και η χρήση νερού για άρδευση κατά 13%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ετήσιοι θάνατοι ενηλίκων θα μειώνονταν κατά 27% (ή 15 εκατ. άτομα). Στην Ελλάδα οι θάνατοι θα μειώνονταν κατά 16% (20.000 άτομα), επειδή η διατροφή μας είναι ήδη καλύτερη απ’ ό,τι σε πολλές άλλες χώρες.
Οταν υπολογίσουμε τις θανάσιμες επιπτώσεις των υψηλότερων θερμοκρασιών (στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 3.092 οι θάνατοι λόγω ζέστης το 2022), είναι φανερή η ανάγκη ριζικών αλλαγών στη διατροφή και στη γεωργία. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Πανεπιστημίου Harvard και το Κέντρο Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία της Ακαδημίας Αθηνών ανακοίνωσαν κοινή πρωτοβουλία (το Delphi School) για να προωθήσουν τη γνώση, να προτείνουν λύσεις σε ένα ζήτημα που αφορά την επιβίωση της ανθρωπότητας.