Γιατί είναι απαραίτητο το αντιτετανικό εμβόλιο το καλοκαίρι
Γιατί είναι απαραίτητο το αντιτετανικό εμβόλιο και τι είναι ο τέτανος; Ο τέτανος αποτελεί ακόμη συχνό ιατρικό πρόβλημα σε πολλές χώρες του κόσμου (π.χ. Αφρική, Ινδία, Κίνα). Η σοβαρότητα της νόσου είναι μεγάλη. Η ειδικός παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη απαντά στις πιο βασικές μας απορίες.
Τι είναι ο τέτανος
Ο τετάνος είναι μια οξεία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από σπόρους του βακτηρίου κλωστηριδίο του τετάνου. Οι σπόροι αυτοί δεν αποικίζουν μόνο σκουριασμένα αντικείμενα όπως ευρέως πιστεύεται αλλά αφθονούν στο περιβάλλον. Βρίσκονται στο έδαφος, στη σκόνη, στα έντερα και στα κόπρανα ζώων και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να διεισδύσουν π.χ. ένα δάγκωμα ζώου ή τσίμπημα κουνουπιού ή μια γρατζουνιά. Το πρόβλημα συνήθως είναι πως το αρχικό τραύμα μπορεί να είναι τόσο μικρό, που να μην του δώσουμε σημασία. Μάλιστα, η περίοδος επώασης του τετάνου είναι 3- 21 ημέρες μετά τη μόλυνση, ωστόσο οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται εντός 14 ημερών από τη μόλυνση της πληγής.
Τα συμπτώματα του τετάνου
Τα συμπτώματα του τετάνου οφείλονται στην απελευθέρωση τοξίνης, η οποία ενεργεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακούσιες συσπάσεις μυών, δυσκολία στην κατάποση, επιληπτικές κρίσεις, πονοκέφαλο, δυσκαμψία, πυρετό και εφίδρωση, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση ή στον καρδιακό ρυθμό. Στις πιο κοινές μορφές του τετάνου το πρώτο σημείο είναι ο σπασμός στην περιοχή της σιαγόνας και η συνακόλουθη δυσκολία μάσησης. Οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν πονόλαιμο και δυσφαγία ως αρχικό σύμπτωμα.
Στις σοβαρές επιπλοκές του τετάνου συγκαταλέγονται ο λαρυγγόσπασμος που προκαλεί αδυναμία αναπνοής, κατάγματα οστών από σπασμούς, καρδιακή αρρυθμία, δευτεροπαθείς λοιμώξεις. Στην Ελλάδα με βάση στατιστικές αποβιώνει το 15-20% των ανθρώπων που προσβάλλονται ενώ η πλήρης ανάρρωση στις πιο ήπιες μορφές της νόσου μπορεί να απαιτήσει αρκετές εβδομάδες.
Έχετε κάνει αντιτετανικό εμβόλιο;
Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, το 70% των ανθρώπων που πεθαίνουν από τέτανο στην Ελλάδα είναι ο ανεπαρκής εμβολιασμός εφήβων και ενηλίκων. Ενώ το αντιτετανικό εμβόλιο έχει εισαχθεί από το 1960 στην Ελλάδα και ενώ σήμερα τα περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται, ο εμβολιασμός εφήβων και ενηλίκων είναι ανεπαρκής.
Ο εμβολιασμός εφήβων και ενηλίκων είναι σημαντικός ακόμη και αν έχουν γίνει κανονικά όλες οι δόσεις του εμβολίου στην παιδική ηλικία. Ο λόγος είναι πως το παιδικό εμβόλιο του τετάνου δεν μας προσφέρει ισόβια ανοσία και χρειάζεται αναμνηστικούς εμβολιασμούς περίπου κάθε δέκα χρόνια.