Γιατροί και νοσηλευτές θύματα της επιδημίας ιλαράς
Υψηλή ομάδα κινδύνου για νόσηση από την ιλαρά αναδεικνύονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Από τον προηγούμενο Αύγουστο έως και σήμερα έχουν προσβληθεί από την ιλαρά περισσότεροι από 30 επαγγελματίες υγείας, παρότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει αποστείλει τουλάχιστον τρεις φορές εγκύκλιο προς τα νοσοκομεία με σαφείς οδηγίες προς το προσωπικό για άμεσο εμβολιασμό. Οι πιο επιρρεπείς είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι δύο ειδικευόμενοι γιατροί στον Ευαγγελισμό νόσησαν από ιλαρά. Μία εξ αυτών παραμένει νοσηλευόμενη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, υπό ιατρική παρακολούθηση, καθώς εμφάνισε επιπλοκές στο αναπνευστικό.
Μπορεί ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας που έχει νοσήσει στην Ελλάδα να μην είναι πολύ υψηλός, σε σύγκριση με το τι συνέβη σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, όπου το 10% των κρουσμάτων ήταν γιατροί και νοσηλευτές, ωστόσο το φαινόμενο είναι ανησυχητικό. Οπως ανέφερε στην «Κ» η υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ, η παιδίατρος κ. Θεανώ Γεωργακοπούλου, «το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι πρέπει όλοι όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία να φροντίσουν να είναι επαρκώς εμβολιασμένοι έναντι της ιλαράς».
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσοι γεννήθηκαν μετά το 1970, και δεν έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις του εμβολίου ή δεν έχουν ιστορικό νόσησης από ιλαρά, πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει και 72 ώρες μετά την έκθεση στον ιό της ιλαράς, ενώ δεν είναι απαραίτητη η ορολογική επιβεβαίωση ανοσίας πριν από τον εμβολιασμό.