Γιώργος Ι.Κωστούλας – Γαστρονομική Nοημοσύνη
Για μια διατροφή υγιεινή, απολαυστική και δίκαιη
Οι Εκδόσεις ‘Metro’ ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Γιώργου Κωστούλα. Μετά από επτά βιβλία, κυρίως γύρω από την ευρύτερη θεματική του Μάνατζμεντ, ο πολυγραφότατος συμπατριώτης μας (ενδιαφέρον άρθρο του οποίου διαβάσατε πριν λίγους μήνες στα «Κ») επανέρχεται με ένα βιβλίο- έκπληξη.
Ο τίτλος του βιβλίου: Ο τίτλος του βιβλίου επενοήθη κατ’ αντιστοιχία προς το ανατρεπτικό αντικείμενο της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και των συγγενών αυτής: Κοινωνική Νοημοσύνη, Αισθητική Νοημοσύνη και Ψυχική Νοημοσύνη, που την ακολούθησαν.
Το συγγραφικό περιεχόμενο: Μια πανοραμική, ευρύτερα αισθητική πατριδογνωσία, με επίκεντρο έξι ζωτικές περιοχές της Γαστρονομίας:
- Τη γευστική ηδονή,
- την αισθητική απόλαυση,
- την καλότροπη οικειότητα,
- τη στοχαστική και δίκαιη τροφή,
- τη γοητεία της ανοιγμένης φιάλης,
- την τελετουργική εθιμοταξία.
Έξι παράμετροι που, είτε όλες μαζί, είτε μεμονωμένα, αναδεικνύουν τον πολυτιμότερο και πιο αρχετυπικό εθισμό της ζωής μας, τη Βρώση και την Πόση, σε πολύτιμη κοινωνική και πολιτιστική σταθερά. Άλλοτε με μυστικό, ψιθυριστό τρόπο και άλλοτε εν είδει μανιφέστου, πότε απομυθοποιώντας και πότε ορθοτομώντας, το βιβλίο μεταφέρει στο κέντρο του σύγχρονου προβληματισμού μιαν αξία, που λογής λογής μαϊμουδιές είχαν κατά καιρούς, συσκοτίσει: την “Τέχνη του Βίου”. Ζητήματα όπως, η δοξολογία του ευχάριστου, η ευλογία της αυτάρκειας, η αποδοχή του περιττού και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την “αισθητικοποίηση” της καθημερινής ζωής, τον καταναλωτικό πολιτισμό, ή την επιμέλεια εαυτού, αποτελούν κεντρικά, επίσης, σημεία της προβληματικής του συγγραφέα.
Απελπιστικά υποτιμημένες πτυχές της κοινωνικής συναναστροφής, όπως αυτές της γαστρονομικής εθιμοταξίας στην καθ’ ημάς εστίαση, η διαχείριση της οικειότητας, η ελεγχόμενη αποδέσμευση των αισθημάτων, ο σεβασμός προς την αστική ιδιωτικότητα, η επιμέλεια και η φροντίδα για την ευχαρίστηση του άλλου, όλα, αναδεικνύονται σε σημαντικότατες πτυχές του καθημερινού βίου, φέρνοντάς μας λίγα βήματα μπροστά στον αυτοέλεγχο της παρορμητικής συμπεριφοράς και της εξημέρωσης των ηθών μας, γενικότερα.
Ιδιαίτερης επισήμανσης αξίζουν οι απόψεις του συγγραφέα γύρω από το Κρασί. Ειδικότερα αυτές, γύρω από τις πολλαπλές ιδιότητες της οινοποσίας, όπως: η ψυχωφελής παυσίλυπος καταφυγή των εξαρτημένων, η ευφραντική αδελφοποίηση της συμποτικής παρέας, η εγκεφαλική απόλαυση των “παρ’ οίνω μελετώντων”, εκλεκτικών.
Το βιβλίο περιέχει και κεφάλαια με πρακτικές πληροφορίες γύρω από την Πόση, το κρασί ιδιαίτερα. Μερικά από τα περιεχόμενα αυτής της ενότητας: Ο νέος ελληνικός αμπελώνας, οι νέες αντιλήψεις για την οινοποσία, τα μυστικά της οινογνωσίας – γευσιγνωσίας, η δαιδαλώδης σχέση φαγητού – κρασιού, η διαμάχη μεταξύ εμφιαλωμένου και χύμα, ο ψυχωφελής κοινοτισμός της αντροπαρέας. Με δυο λόγια ένα εξαντλητικό της θεματολογίας του βιβλίο που εκπληρώνει το σκοπό για τον οποίο γράφτηκε: Να καταστήσει την καθημερινότητά μας γαστρονομικά ενδιαφέρουσα, δηλαδή, Απολαυστική, Υγιεινή και Δίκαιη, όπως υποδηλώνει και ο υπότιτλος του βιβλίου.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση Φ. 321 – Φεβρουάριος 2017