Η Αληθινή Ιστορία Πίσω Από το Πρώτο Ναρκο-κράτος της Ευρώπης
Μια νέα γενιά Αλβανών βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στην πολιτική του οργανωμένου εγκλήματος, την καλπάζουσα ανεργία και τα γρήγορα λεφτά των ναρκωτικών τάξης Α.
Είναι Ιανουάριος και βρίσκομαι σε ένα ρημαγμένο προάστιο στα Τίρανα, την πρωτεύουσα της Αλβανίας. Έχω συναντήσει δύο ντόπιους διακινητές κοκαΐνης που έχουν γυρίσει από ένα ταξίδι για λαθρεμπόριο στη Γερμανία. Όπως πολλοί νέοι ντίλερ στην Αλβανία, ο Artan και ο Luli, έχουν αρχίσει να διακινούν κοκαΐνη αντί για κάνναβη, επειδή έχει πιο πολλά λεφτά και είναι εύκολο να τη βρουν. Μου λένε ότι βγάζουν περίπου 23.000 δολάρια (περίπου 20.000 ευρώ) πουλώντας ένα κιλό κόκας στις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η αγορά της κοκαΐνης διευρύνεται.
Ανάμεσα σε μάτσο ιστορίες για σιδερογροθιές και ρόπαλα του μπέιζμπολ, συζητάνε για Rolex, γρήγορα αυτοκίνητα και όμορφα κορίτσια. «Όπως βλέπεις», λέει ο Artan δείχνοντας τον βυθισμένο πλημμυρισμένο δρόμο που είναι χαλασμένος από τότε που θυμούνται, «αν θέλεις να βγεις και να φέρεις πράγματα εδώ, πρέπει να πας στη Γερμανία, την Ιταλία ή την Αγγλία. Η κοκαΐνη είναι κανονική δουλειά».
Αφότου η οικονομική κρίση της δεκαετίας του ‘90 οδήγησε σε μεγάλη φτώχεια και κοινωνικό χάος, οι νεότερες γενιές της Αλβανίας βρέθηκαν παγιδευμένες σε ένα δίχτυ φτώχειας και διαφθοράς. Για κάποιους, το εμπόριο ναρκωτικών είναι τρόπος απόδρασης από τις φτωχογειτονιές των Τιράνων. Αλλά το εμπόριο ναρκωτικών εδώ δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι κάτι βαθιά ριζωμένο στην Αλβανία. Παρόλο που η Αλβανία είναι χώρα του ΝΑΤΟ, έτοιμη να μπει στην ΕΕ, έγινε το πρώτο κράτος ναρκωτικών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον ορισμό του ΔΝΤ, κατά τον οποίο κράτος ναρκωτικών είναι ένα κράτος όπου όλους τους νόμιμους θεσμούς διαπερνά ο πλούτος και το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών», η Αλβανία, όπως η Βενεζουέλα, η Γουινέα Μπισσάου και το Αφγανιστάν, είναι βουτηγμένη στα λεφτά από ναρκωτικά.
Oι βαρόνοι ναρκωτικών της δεν είναι παράνομοι outsiders αλλά έχουν πολλές διασυνδέσεις με όσους διοικούν τη χώρα.
Μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2018 περιέγραφε την Αλβανία ως πατρίδα «καλπάζουσας διαφθοράς, αδύναμων νομικών και κυβερνητικών θεσμών και χαλαρών συνοριακών ελέγχων», μια χώρα όπου το εμπόριο ναρκωτικών, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και το trafficking είναι τα πιο επικερδή εγκλήματα στη χώρα. Τα ναρκωτικά εδώ είναι μεγάλη μπίζνα.
Αυτή η ορεινή πρώην κομμουνιστική χώρα στις ακτές της Αδριατικής είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κάνναβης που καλλιεργείται σε εξωτερικό χώρο στην Ευρώπη. Το 2017, η αστυνομία στην Αλβανία κατάσχεσε 69 τόνους χόρτου, αξίας περίπου 680 εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά το εμπόριο κοκαΐνης είναι αυτό που καθιστά την Αλβανία κράτος ναρκωτικών. Την τελευταία δεκαετία, όπως αποκάλυψε το VICE, αλβανικές συμμορίες όπως οι Hellbanianz έχουν γίνει σημαντικοί παίκτες στο επικερδές εμπόριο κοκαΐνης στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι αλβανικές συμμορίες έχουν πια τη φήμη ότι πουλάνε πολύ καθαρή κόκα σε ανταγωνιστικές τιμές χοντρικής και συνέβαλαν στην αυξανόμενη διαθεσιμότητα και καθαρότητα της κόκας στην Ευρώπη από το 2012.
Οι Αλβανοί λαθρέμποροι έχουν εγκαθιδρύσει άμεσες διαδρομές προμήθειας από τη Νότια Αμερική και τα μεγάλα λιμάνια παραλαβής κόκας της Ευρώπης στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Πέρσι τον Φεβρουάριο, η αστυνομία κατάσχεσε 613 κιλά κόκας κρυμμένα σε ένα φορτίο μπανάνες από την Κολομβία όταν έφτασε στο ανατολικό λιμάνι της Αλβανίας, το Δυρράχιο. Υπάρχει ταυτόχρονα μια αύξηση στις δολοφονίες Αλβανών υπόπτων για εγκλήματα στη Νότια Αμερική. Το 2017, ο Remzi Azemi, ένας Αλβανός Κοσοβάρος και υποτιθέμενος έμπορος κοκαΐνης, δολοφονήθηκε καθώς ταξίδευε με την οικογένεια του με θωρακισμένο αυτοκίνητο στο Γκουαγιακίλ, στο Εκουαδόρ. Την προηγούμενη χρονιά, ο Ilir Hidri, ένας άλλος Αλβανός ύποπτος για εμπόριο ναρκωτικών, δολοφονήθηκε στην ίδια πόλη.
Η Αλβανία είναι μοναδική στην Ευρώπη, διότι οι βαρόνοι ναρκωτικών της δεν είναι παράνομοι outsiders αλλά έχουν πολλές διασυνδέσεις με όσους διοικούν τη χώρα και συχνά συνεργάζονται με τους ανθρώπους που δουλειά τους είναι να κυνηγούν όσους παρανομούν.
Τα λεφτά από τα ναρκωτικά είναι σημαντικό κομμάτι του πολιτικού συστήματος της Αλβανίας, διότι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσεις τις ψήφους του λαού είναι να τους πληρώσεις μετρητά, και η καλύτερη πηγή μετρητών είναι το εμπόριο ναρκωτικών. Σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, η οποία έτρεξε από το 2016 ως το 2019, διαπιστώθηκε ότι ένα εντυπωσιακό 20,7% των Αλβανών είχαν δεχτεί προτάσεις για χρήματα ή χάρες με αντάλλαγμα την ψήφο τους. Τον Ιανουάριο αποκαλύφθηκε ότι συμμορίες κοκαΐνης κατάφεραν να στήσουν τις εκλογές αγοράζοντας ψήφους. Ο Afrim Krasniqi, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών της Αλβανίας, είπε ότι ο ρόλος των εγκληματικών συμμοριών στην εκλογική καμπάνια του 2017 ήταν μεγαλύτερος από τον ρόλο των κομμάτων. «Σήμερα υπάρχει μια γενική εντύπωση ότι κανείς δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές χωρίς τη στήριξη τέτοιων ομάδων», είπε.
Επειδή το εμπόριο ναρκωτικών είναι τόσο συνδεδεμένο με τους κατέχοντες εξουσία, μονάδες βρετανικής κατασκοπίας στα Τίρανα παρακολουθούν τους εμπόρους. Μια από αυτές είπε στο VICE ότι είχε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι πληροφορίες που μοιράζονταν με την αλβανική αστυνομία διέρρεαν ξανά προς τους ντίλερ. Ομάδες από ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιταλία έσπευσαν να συνεργαστούν με τους Βρετανούς, αποφασίζοντας να εμπλακούν όταν ανακάλυψαν ότι οι πληροφορίες που μοιράζονταν με τις αλβανικές αρχές κατέληγαν στα λάθος χέρια.
Οι δύο τελευταίοι υπουργοί εσωτερικών του Edi Rama Prime έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα ναρκωτικών. Ο πρώτος, ο Saimir Tahiri θα περάσει δίκη μες στη χρονιά, κατηγορούμενος για εμπόριο και διαφθορά. Το όνομα του Tahiri αναφερόταν σε ένα παγιδευμένο τηλεφώνημα που άκουσε η αστυνομία αντι-μαφίας της Ιταλίας σε σχέση με δωροδοκίες, εμπόριο κάνναβης και λαθρεμπόριο Καλάσνικοφ. Ο Tahiri αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του. Αντικαταστάθηκε από τον Fatmir Xhafaj, του οποίου η σύντομη καριέρα ως υπουργού εσωτερικών έληξε πέρσι όταν ο ετεροθαλής αδελφός του Agron φυλακίστηκε εφτά χρόνια για εμπόριο ναρκωτικών στην Ιταλία. Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Xhafaj είχε άμεση ανάμειξη στα εγκλήματα του αδελφού του, εσωτερικές και διεθνείς πιέσεις ανάγκασαν τον Rama να διώξει τον υπουργό του.
Το 2017, Ο Ermal Hoxha φυλακίστηκε για δέκα χρόνια για συμμετοχή σε επιχείρηση διακίνησης 120 κιλών κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη Δυτική Ευρώπη. Ο Ernal όμως δεν είχε φτάσει ψηλά στο έγκλημα μεγαλώνοντας στις φτωχογειτονιές της Αλβανίας. Είναι ο εγγονός του διαβόητου κομμουνιστή δικτάτορα Enver Hoxha, που κυβερνούσε τη χώρα επί 41 χρόνια μέχρι τον θάνατό του, το 1985.
Κανείς δεν εκφράζει καλύτερα τη σύνδεση της αλβανικής ελίτ με τους μεγάλους εμπόρους ναρκωτικών ή το πώς αυτή η χώρα γίνεται το πρώτο κράτος ναρκωτικών της Ευρώπης από τον Klement Balili, ιδιοκτήτη πολυτελών ξενοδοχείων, πρώην δημόσιο υπάλληλο και βαρώνο ναρκωτικών, που περιγράφεται στο ελληνικό ένταλμα σύλληψής του ως ο Pablo Escobar των Βαλκανίων. Ένας φάκελος 10.000 σελίδων που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση και μελέτησε το VICE, περιγράφει την επιμελώς οργανωμένη διεθνή αυτοκρατορία ναρκωτικών που έχει χτίσει, αξίας ένα δις δολαρίων, η οποία βασίζεται στην κάνναβη και την κοκαΐνη, που διοχετεύονται σε χώρες όπως Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία και Βρετανία.
Ο Balili έφτιαξε την αυτοκρατορία του χάρη στην παρανομία που επικράτησε μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας τη δεκαετία του ‘90, η οποία προκλήθηκε από το κραχ τεράστιων επιχειρηματικών σχημάτων-πυραμίδα που στηρίζονταν από την κυβέρνηση. 1-2 δισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί και ένα σωρό οικογένειες έχασαν τις οικονομίες τους. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2016 από το Open Society Foundation, ο συνδυασμός μεγάλης ανεργίας και χαμηλών μισθών σημαίνει ότι από τότε οι αλβανικές συμμορίες ολοένα πλήθαιναν.
Επίσημα, οι επιχειρήσεις του Balili ήταν μετακινήσεις, ψυχαγωγία, ψάρεμα και ασφάλεια. Το 2014 ορίστηκε διευθυντής τοπικών μετακινήσεων στο παραθαλάσσιο θέρετρο των Αγίων Σαράντα, γνωστό κόμβο εμπορίου ναρκωτικών. Την τελευταία δεκαετία, ο Balili έχει χτίσει μια αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων στην εντυπωσιακή αδριατική ακτή της Αλβανίας.
To 2015, o Ilir Meta, πρόεδρος της Αλβανίας, εγκαινίασε το πεντάστερο ξενοδοχείο του Balili, Santa Quaranta. Στο πάρτι των εγκαινίων μαζί τους ήταν ο τότε Υπουργός Οικονομικών Arben Ahmetaj και ο βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος, Koco Kokëdhim.
Ο ίδιος ο Balili είναι ειλικρινής ως προς τους δεσμούς του με ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Αλβανίας, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση (LSΙ). Σε μια συνέντευξη φέτος, εξήγησε ότι ο διορισμός του ως Διευθυντή Μετακινήσεων στους Αγίους Σαράντα, στον νότο, έγινε σε αντάλλαγμα για τις δωρεές που είχε κάνει εκείνος και η οικογένειά του στο κόμμα. Ο ανιψιός του Balili είναι δήμαρχος με το LSI στην πόλη Δελβίνο. Ο Balili είναι πολύ ειλικρινής ως προς το ότι δείχνει ενδιαφέρον για τις καμπάνιες του ανιψιού του.
Λόγω μιας συνταγματικής αλλαγής πέρσι, δεν εκδόθηκε στην Ελλάδα και δικάστηκε στην Αλβανία.
Η Ελληνική Αστυνομία παρακολουθεί τον Balili εδώ και μια δεκαετία. Αλλά όποτε κάνουν κάποια πρόοδο, συναντάνε εμπόδια στις αλβανικές Αρχές. Τον Μάιο του 2016 η ελληνική αστυνομία έπιασε 12 μέλη της συμμορίας του Balili και κατέσχεσε σχεδόν 700 κιλά μαριχουάνα, μετά από μια διετή επιχείρηση παρακολούθησης μαζί με τον Οργανισμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών. Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Balili, αλλά η Αλβανική Αστυνομία αρνήθηκε να βεβαιώσει λήψη του εντάλματος. Όταν το έκαναν, ο Balili είχε εξαφανιστεί σύμφωνα με την Αλβανική Αστυνομία.
Τρεις μήνες μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης του Balili, τον φωτογράφισαν υποτίθεται να διασκεδάζει με έναν υψηλά ιστάμενο πολιτικό στο γιοτ του κοντά στην αλβανική ακτή. Δεν ήταν η μόνη φορά: εκείνη την εποχή το χαμογελαστό πρόσωπο του Balili εμφανιζόταν συχνά σε φωτογραφίες από κινητά σε κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε η πολιτική ελίτ της Αλβανίας.
Οι στενές σχέσεις του Balili με τη βάση της πολιτικής εξουσίας της Αλβανίας, σύμφωνα με τις Αρχές της Ελλάδας και των ΗΠΑ, αποδεικνύεται κλειδί για την επιτυχία του. Σε έναν επιτιμητικό λόγο το 2016, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία, Donald Lu είπε: «Πολιτικοί από τη δεξιά και την αριστερά ακούνε τα ισχυρά συμφέροντα διεφθαρμένων επιχειρηματιών, μεγάλων εγκληματιών ακόμα και εμπόρων ναρκωτικών. Πώς αλλιώς εξηγείται ότι ο αλώβητος έμπορος ναρκωτικών Klement Balili είναι ακόμα ελεύθερος;» Και σε έναν λόγο του το 2018 ο Lu είπε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της αλβανικής κυβέρνησης στην τετραετή θητεία του ήταν η αδυναμία της να πιάσει τον Balili, τον οποίο περιέγραψε ως ισχυρό αρχηγό οργανωμένου εγκλήματος με πολιτικές διασυνδέσεις.
«Πλήρωνε, η κοινότητα τον σεβόταν, ήταν επιχειρηματίας, όχι Νονός».
Τον Ιανουάριο, η Αλβανική αστυνομία επιτέλους συνέλαβε τον Balili. Κάποιοι βλέπουν τη σύλληψή και τη δίκη του σαν μια άσκηση δημοσίων σχέσεων και όχι τιμωρία. Η αλβανική κυβέρνηση παρουσίασε τη σύλληψή του ως μεγάλη επιτυχία για να εντυπωσιάσει τους διεθνείς παρατηρητές. Αλλά στην πραγματικότητα οι όροι είναι δικοί του. Το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο Δίωξης Κακουργημάτων ενημερώθηκαν πότε θα έφτανε ο Balili από τη νομική ομάδα του. Παραδόθηκε στον γενικό διευθυντή της αστυνομίας της Αλβανίας. Λόγω μιας συνταγματικής αλλαγής πέρσι, δεν εκδόθηκε στην Ελλάδα και δικάστηκε στην Αλβανία.
Το Φεβρουάριο, το Κακουργοδικείο δέχτηκε το αίτημα του Balili για συντομευμένη δίκη, κάτι που όχι μόνο εγγυόταν ότι η ποινή του θα μειωνόταν στο 1/3, αλλά επέτρεπε σύντομες διαδικασίες που διασφάλιζαν ότι δεν θα έλεγε ό,τι ξέρει για την πολιτική ελίτ της Αλβανίας. Στις 7 Μαΐου ο Balili καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια για εμπόριο ναρκωτικών, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα χρήματος. Ο δικηγόρος του είχε ήδη δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση. Σημαντικές προσωπικότητες στο παρελθόν έχουν δει ποινές για σοβαρά αδικήματα διαφθοράς να εξαφανίζονται μυστηριωδώς με την έφεση. Ο Balili μπορεί να αθωωθεί ή να μειωθεί η ποινή του.
Αρκετοί επαγγελματίες με τους οποίους μιλήσαμε και είχαν συνεργαστεί στα κατασκευαστικά πρότζεκτ του Balili, όπως το Santa Quaranta, εξέφρασαν τη συμπάθειά τους. «Δεν ξέρω τι έκανε ο Klement ή αν είναι αλήθεια όσα λένε, αλλά έφερε λεφτά στην κοινότητα», είπε κάποιος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος από φόβο για τον Balili. «Είχε πολλά κατασκευαστικά πρότζεκτ και δουλεύαμε σε αυτά πολλά χρόνια. Πλήρωνε, η κοινότητα τον σεβόταν, ήταν επιχειρηματίας, όχι Νονός».
Αλλά ένας άλλος νεότερος κατασκευαστής δεν ήταν τόσο επιεικής. «Πλήρωνε όποτε του κάπνιζε, και όταν δεν ήθελε να σε πληρώσει δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα για να τον αναγκάσεις», είπε στο VICE. «Αστυνομία, δικαστήρια, εφοριακοί είναι δικοί του.. αν δεν με πλήρωνε κι εγώ το έκανα θέμα δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα συνέβαινε. Ξέρει και ελέγχει τους πάντες και τα πάντα. Θα μας είχε σβήσει απ’ τον χάρτη.
Με μια πρώτη ματιά, τα Τίρανα είναι μια πόλη σε άνοδο, με ζωντανή κουλτούρα καφέ και γκλαμουράτη νυχτερινή ζωή. Αλλά έχει πέσει πολύ χρήμα για να γίνει όμορφος ο περιβάλλων χώρος των δύο διεθνών ξενοδοχείων όπου συναντιούνται διπλωμάτες, ξένοι επιχειρηματίες και πολιτικοί για να φάνε κλαμπ σάντουιτς, να χαζέψουν στο Tinder και να μιλήσουν για δουλειές. Παρόλο που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, οι φτωχοί βρίσκονται στο μολυσμένο κέντρο της πρωτεύουσας, σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό, νερό και τζάμια στα παράθυρα.
H κεντρική ζώνη Blokku στα Τίρανα, ήταν αποκλειστικά για αξιωματούχους του κομμουνιστικού κόμματος μέχρι που κατέρρευσε το καθεστώς το 1992 είναι τώρα παιδική χαρά για την ελίτ της Αλβανίας. Στο Blokku, οι γείτονές σου είναι είτε πολιτικοί, είτε δικαστές είτε τύποι που ξέρουν να πουλάνε κόκα. Μερσεντές μαζεύονται γύρω από φτηνά μπαρ σαν καρχαρίες-τίγρεις. Σε αυτά τα μπαρ μέλη του κοινοβουλίου πίνουν σαμπάνια ενώ βλέπουν PornHub στα iPhones τους και ακούνε Dua Lipa και Notorious B.I.G. Αυτοί οι καινούργιοι διαμορφωτές εξελίξεων είναι λαλίστατοι, γεμάτοι ζωή και ενδεχομένως με μια λάθος συμφωνία να μείνουν άφραγκοι. Αν και τα ποσοστά δολοφονιών δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα της Νότιας ή Κεντρικής Αμερικής, υπάρχει περίπτωση κάποιος να βγάλει όπλο σε ένα πάρτι 25ων γενεθλίων και να αρχίσει να βαράει στον αέρα, επειδή μπορεί.
Αλλά η επιτυχία των συμμοριών εμπορίου ναρκωτικών της Αλβανίας έχει κόστος για τους πολίτες της χώρας, που αναγκάζονται να κολυμπήσουν ή να βουλιάξουν στη λάσπη. Σε μια δημοσκόπηση του 2018, ενήλικες Αλβανοί βρισκόταν στην τέταρτη θέση όσων επιθυμούν να μεταναστεύσουν από τη χώρα τους – προηγούνταν μόνο η Αϊτή, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε. Οι νέοι έρχονται σε επαφή με τη διαφθορά στο γυμνάσιο, με τη μορφή δωροδοκίας στους καθηγητές για καλούς βαθμούς. Έπειτα έρχεται το πανεπιστήμιο, όπου η είσοδός σου εξαρτάται από μια δωροδοκία ή έναν φίλο σε σημαντικό πόστο που θέλει να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον σου για το πολιτικό του κόμμα.
Η Rudina Hajdari, αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενσωμάτωση, είπε στο VICE ότι «Οι νεαροί Αλβανοί νιώθουν θυμό για την κυβέρνηση, νιώθουν εξαπατημένοι. Έχουμε τεράστια, ασύλληπτα προβλήματα με τη διαφθορά. Όταν ξεκίνησε η υπόθεση με τα ναρκωτικά, κυκλοφόρησε τόσο χρήμα που κλυδωνίστηκε το εθνικό νόμισμα. Τα λεφτά ορίζουν τις αποφάσεις της χώρας μας και καθώς αυτά τα λεφτά δίνονται από καρτέλ ναρκωτικών –σε μεμονωμένους πολιτικούς αλλά και σε όλα τα πολιτικά κόμματα- όποιος πολεμά τη διαφθορά συναντά μεγάλα εμπόδια».
Οι Αλβανοί περιμένουν να δουν αν η ΕΕ θα ξεκινήσει συζητήσεις ένταξης τον Ιούνιο και υπάρχει πιθανότητα σύντομα μπορεί να απαγορεύσει τελείως τα ταξίδια στην ΕΕ χωρίς βίζα. Η Γαλλία και η Ολλανδία θεωρούν πια τις αλβανικές συμμορίες ναρκωτικών τόσο σοβαρή απειλή, που θέλουν να εμποδίσουν τα ταξίδια χωρίς βίζα για τους Αλβανούς. Η Ολλανδία το δικαιολογεί λέγοντας πως «υπάρχει σημαντική αύξηση των εγκληματικών δραστηριοτήτων της αλβανικής μαφίας στην Ολλανδία και αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα ταξιδιού στην Ευρώπη χωρίς βίζα, επεκτείνοντας έτσι το δίκτυο παράνομου εμπορίου τους».
Ο πρωθυπουργός Rama, πρώην παίκτης μπάσκετ που ανέλαβε το 2013 με μια σκληροπυρηνική ατζέντα ενάντια στη διαφθορά, κέρδισε τον έπαινο από τη διεθνή κοινότητα όταν διέλυσε ένα διαβόητο χωριό καλλιέργειας κάνναβης, το Λαζαράτ. Αλλά δυσκολεύεται να αποτινάξει ισχυρισμούς για απάτη και διαφθορά με αποτέλεσμα να λαμβάνουν χώρα βίαιες αντικυβερνητικές εκδηλώσεις στα Τίρανα, σε τέτοια περίπτωση έριξαν μολότοφ στο γραφείο του την περασμένη βδομάδα. Οι επικριτές του λένε ότι πρέπει να παραιτηθεί για να μπει η Αλβανία στην Ευρώπη. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Lulzim Basha είπε, «Έχουμε μια αποστολή, να απελευθερώσουμε την Αλβανία από το έγκλημα και τη διαφθορά, να γίνει η Αλβανία όπως η υπόλοιπη Ευρώπη».
Κι εκεί είναι που δημιουργείται η ένταση για την Ευρώπη: η έννοια του κράτους ναρκωτικών πάντα φαινόταν πολύ μακρινή για τους Ευρωπαίους, που τείνουν να σκέφτονται ότι τα διεφθαρμένα κράτη που παράγουν τα ναρκωτικά τους είναι πρόβλημα κάποιου άλλου. Αλλά η κεντρική θέση της Αλβανίας στη βιομηχανία ναρκωτικών έχει φέρει το πρόβλημα πιο κοντά, ακριβώς τη στιγμή που οι Αλβανοί ελπίζουν να συνδεθούν περισσότερο με την οικονομική μηχανή της ΕΕ. Αυτό είναι το πιο τραγικό που συμβαίνει σε ένα κράτος ναρκωτικών: η στήριξη της ελίτ ενός κράτους με χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες επηρεάζει περισσότερο όχι κάποιες μακρινές χώρες, αλλά τις ευκαιρίες του ίδιου του λαού.
To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE US.