Η «Δέλτα» έχει επικρατήσει, ξεκάθαρο το όφελος του εμβολιασμού
«Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 25 έτη.
Ο αριθμός των νέων νοσηλειών εμφανίζεται μια σταθεροποίηση και στην εβδομάδα που μας πέρασε σημείωσε αύξηση κατά 28%.
Η ίδια ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 2.696 κρούσματα μετά από τη διεξαγωγή περισσότερων από 100.000 τεστ. Καταγράφηκαν 157 διασωληνωμένοι ασθενείς και 9 νεκροί.
«Η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας δεν είναι τιμωρητικό μέτρο» είπε και τους κάλεσε να συνεχίσουν να κάνουν self-tests.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.344, ενώ ένας στους δύο είναι κάτω των 54 ετών. «Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι όσοι νοσούν το τελευταίο διάστημα», είπε.
Όσον αφορά στην πηγή της διασποράς των κρουσμάτων, τόνισε ότι γίνεται κυρίως ενδοοικογενειάκά, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω του 1%.
«Το όφελος του εμβολιασμού γίνεται ξεκάθαρο», τόνισε, δίνοντας συγκριτικά στοιχεία.
«Ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι το πιο δυνατό όπλο», τόνισε για να προσθέσει: «Η Μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ, έχει επικρατήσει».
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «η κατάσταση απαιτεί προσοχή, ο ιός είναι ανάμεσα μας» και ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στο «κόκκινο» μεγάλο μέρος της επικράτειας.
Πρόσθεσε ότι η Μύκονος και η Ίος βρίσκονται ένα βήμα από το να υιοθετηθούν μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν για την Μύκονο πριν λίγες ημέρες. Υπογράμμισε δε ότι στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται τα νησιά: Ζάκυνθος,
Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος και Ρόδος.
Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε επίσης ότι υπερέβησαν τα 5 εκατ. οι πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι ενήλικοι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του είναι στο 64%.
«Κάποιοι δεν παίζουν μόνο με τη ζωή τους, παίζουν και με τη ζωή των υπολοίπων. Και δεν ξέρω πόσο αυτό είναι ηθικά ανεκτό», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ο Επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο προφίλ των εμβολιασμένων, λέγοντας ότι «το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο». Σημείωσε ότι «αν εκτεθούμε σε μεγάλο ιικό φορτίο είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε», πρόσθεσε ωστόσο ότι «ο εμβολιασμός μειώνει το φορτίο στη μύτη και δεν μεταδίδουμε εύκολα».
Κοκκίνισε η χώρα
Δεν είναι καλά τα νέα για την Ελλάδα στους εβδομαδιαίους χάρτες ECDC, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει κοκκινίσει.
Με «κίτρινο» χρώμα απεικονίζεται η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η υπόλοιπη χώρα χρωματίζεται με διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου.
Έρευνα ΙΣΑ
Το 68% των πολιτών εμπιστεύεται τα εμβόλια, το 12% των μη εμβολιασμένων θα μπορούσε να πεισθεί από τον οικογενειακό του γιατρό, ενώ το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φοβούνται τον ιό.
Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η ALCO, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), σχετικά με τη στάση των πολιτών για την πανδημία και τον εμβολιασμό. Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας