Όλοι εμείς που ήμασταν νεολαία στη δεκαετία του ’60 και ’70 θυμόμαστε τα γραφικά καφενεδάκια στα χωριά μας, που ήταν στέκια χαλάρωσης, συναναστροφής, χαράς και διασκέδασης. Εκεί οι θαμώνες απολάμβαναν το βαρύ γλυκό τους, το παλιομοδίτικο γλυκό κυδώνι, τη βανίλια υποβρύχιο και τη γκαζόζα. Ήταν ο αγαπημένος χώρος των χωριανών, ο χώρος για το σκαμπίλι, την κοντσίνα, την πρέφα, το τάβλι, για τα γλέντια και τους χορούς στα πανηγύρια του χωριού με το καθιερωμένο κέρασμα, λουκουμάκι με νερό, ή καμιά σοκολάτα.
Στο καφενεδάκι του χωριού ερχόταν η σύνταξη και η αλληλογραφία με τον ταχυδρόμο και «το τηλέφωνον διά το κοινόν» εξυπηρετούσε την επικοινωνία των χωριανών, οι οποίοι μαζεύονταν να κουβεντιάσουν τα νέα της ημέρας και τα πολιτικά γύρω από τη σόμπα τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες.
Στα Κύθηρα υπήρξαν πολλά καφενεία, σχεδόν σε κάθε χωριό, που άφησαν εποχή. Δυστυχώς οι παλιοί άνθρωποι που ήταν οι τακτικοί θαμώνες σ’αυτά τα στέκια έχουν φύγει. Οι νέοι αναζητούν μοντέρνα στέκια και τα παραδοσιακά καφενεία ερήμωσαν, ή έκλεισαν, ή ανακαινίστηκαν και έγιναν μοντέρνα με εξευγενισμένα κεράσματα.
Σ’ένα παλιό καφενείο στα Πιτσινιάνικα που λειτουργεί μέχρι σήμερα σαν καφενείο και σαν εστιατόριο, εξακολουθούν και μαζεύονται, ιδίως τους θερινούς μήνες, όσοι χωριανοί απέμειναν και δημιουργούν μια κεφάτη ατμόσφαιρα. Είναι μια εικόνα που θυμίζει παλιές καλές εποχές, τόσο που κάποιος από την ομήγυρη είχε την ιδέα να τοποθετήσει μια ταμπελίτσα, που γράφει ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΙΑ ΠΙΤΣΙΝΙΑΝΙΚΩΝ στην αυλή του καφενείου, στο σημείο συγκέντρωσης.
Οι δημογέροντες ήταν θεσμός στην Τουρκοκρατία και αργότερα επί Όθωνος και ήταν αυτοί που ασκούσαν την τοπική εξουσία στις αυτοδιοικούμενες περιοχές, πρόσωπα με κύρος που η γνώμη τους ήταν σεβαστή.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023