Η «λέπρα» αφάνισε τις ελιές της Ιταλίας
Κατά το ένα τέταρτο μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι η παραγωγή λαδιού στη χώρα, η οποία είναι μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων του κόσμου
Ενα επικίνδυνο για τα ελαιόδεντρα βακτήριο, αλλά και ο κακός καιρός, έχουν προκαλέσει τη δραματική πτώση της παραγωγής λαδιού στην Ιταλία φέτος, προειδοποίησαν οι γεωργοί.
Για το 2020 η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 270.000 τόνους, πτώση κατά 26% σε σχέση με το 2019. Αιτία η μεγάλη πτώση της παραγωγής στην Απουλίας, της περιφέρειας που από μόνη της συνεισφέρει το ήμισυ του λαδιού στη χώρα.
Η χαλαζόπτωση και η ξηρασία επηρέασαν την παραγωγή, αλλά περισσότερο το βακτήριο Xylella που αφάνισε μεγάλες εκτάσεις ελαιόδεντρων στην Ιταλία, όπως και σε άλλες περιοχές στη νότια Ευρώπη.
Βορειότερα, η κατάσταση είναι καλύτερη, ανέφερε το AFP, αν και εκεί η παραγωγή είναι μικρότερη.
Το ένα τρίτο της παραγωγής λαδιού στην Ιταλία εξάγεται, κυρίως στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία. Ωστόσο, οι τιμές του ιταλικού λαδιού είναι κατά σχεδόν 60% υψηλότερες από αυτές του ισπανικού, το οποίο από μόνο του συνιστά σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.