Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η νησιωτικότητα ψηλά στην agenda της Κ.Ε.Δ.Ε.
Την Τετάρτη 23/2/22 συνεδρίασε η Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της Κ.Ε.Δ.Ε., με υβριδική συνεδρίαση (δια ζώσης παρουσίες και μέσω τηλεδιάσκεψης) με την παρουσία του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε., Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, του Β΄ Αντιπροέδρου, Δημάρχου Καλλιθέας κ. Δημήτρη Κάρναβου και του Γ.Γ. κ. Δημήτρη Καφαντάρη. Συμμετείχαν περίπου 30 Δήμαρχοι νησιών, καθώς και Δήμαρχοι Μέλη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. Παρέστησαν διά ζώσης ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Συντονισμού Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του Δικτύου Μπλε Δήμων, το οποίο δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2021, συντονίζεται από την Aegean Rebreath και περιλαμβάνει μέχρι σήμερα 16 Δήμους (Αλόννησος, Ανάφη, Αντίπαρος, Ζάκυνθος, Καλαμάτα, Κέα, Κέρκυρα και Διαπόντιοι Νήσοι, Λευκάδα, Νάξος, Πάρος, Πόρος, Ραφήνα, Σαντορίνη, Σύρος, Τήνος και τα Λιμενικά Ταμεία Ραφήνας, Σαντορίνης και Σκύρου). Το δίκτυο λειτουργεί με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης που τόνισε τη σημασία του εγχειρήματος καθώς τα περιβαλλοντικά ζητήματα των νησιών αναγνωρίζονται από την ΕΕ ως κορυφαία στην agenda πολιτικής. Οι συμμετέχοντες προκάλεσαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δίωρη ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχουν διαπιστωθεί από τα μέλη του Δικτύου. Μοναδικός στόχος η ανάπτυξη προτάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία αλλά και ο καθορισμός των επόμενων βημάτων του Δικτύου.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία και την ανάγκη ενίσχυσης του Δικτύου, ενώ υπογράμμισε τη θέληση της Κ.Ε.Δ.Ε να συμβάλλει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κ.κ. Βαρελίδης και Γραφάκος παρουσίασαν τις σχετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και εξέφρασαν την άποψη πως το Δίκτυο θα πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς υφίστανται χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του περιβάλλοντος, με έμφαση στο νησιωτικό χώρο.
Οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στο εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα θαλάσσια απορρίμματα και την ανάγκη να ενισχυθούν οι σχετικές προσπάθειες τους από την κεντρική διοίκηση. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν στην σημαντική δράση του δικτύου και το αποτελεσματικό πλαίσιο δράσεων που έχει αναπτυχθεί. Ο επικεφαλής της Aegean Rebreath κ. Γιώργος Σαρελάκος ανέδειξε τη σημασία της συνάντησης ως το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα περιβαλλοντικής δημοκρατίας, παρουσίασε τα πεπραγμένα του Δικτύου και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του Δικτύου που έως σήμερα στηρίζεται στην εξαιρετική συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών, των δημοτικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα.
Η Επιτροπή Νήσων αποφάσισε ομόφωνα την κατάθεση εισήγησης προς το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Δίκτυο Μπλε Δήμων. Παράλληλα αποφασίστηκε η προσχώρηση των Δήμων της Επιτροπής Νήσων στο Δίκτυο, ενώ προτάθηκε και η κατάθεση πρότασης για την απόκτηση νομικής οντότητας. Επιπλέον αποφασίστηκε η συλλογή προτάσεων για τα 3 αρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης), οι οποίες θα κατατεθούν σε δια ζώσης συναντήσεις με τους αρμόδιους υφυπουργούς.
Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης της Επιτροπής Νήσων, τα στελέχη της Ε.Ε.Τ.Α.Α. παρουσίασαν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η υπό εκπόνηση Εμπειρογνωμοσύνη με θέμα «Νησιωτικότητα και Νέα Προγραμματική Περίοδος» και πραγματοποιήθηκε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων. Για τη σύνταξη της εμπειρογνωμοσύνης η Ε.Ε.Τ.Α.Α. θα συνεργαστεί, μέσω προγραμματικής σύμβασης, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικότερα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης και το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου.