Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου: “Επιβιώνοντας” το καλοκαίρι
Για πολλούς ασθενείς με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ), το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια ταλαιπωρία. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης μεγαλώνει και πρέπει να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο άγχος ενός ταξιδιού, ενώ η διατροφή είναι ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Γιαννιώτη Πωλίνα και η Βασιλική – Ραφαέλα Βακουφτσή, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας μοιράζονται τις συμβουλές τους για ένα καλό καλοκαίρι.
Ενυδάτωση πάνω απ’ όλα
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα αυξημένη παρατηρούνται διαταραχές όπως υπόταση, θερμοπληξία, διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών για την πρόληψη τέτοιων συμπτωμάτων είναι αναγκαία η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας.
Πέρα από το νερό, στην ενυδάτωση συμβάλλουν και τα υπόλοιπα υγρά ροφήματα όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά (χωρίς ζάχαρη), ο καφές (όταν δεν υπερκαταναλώνεται), οι σούπες και τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά με κυρίαρχους το καρπούζι με 92% νερό, το πεπόνι με 90% νερό, τα ροδάκινα μρ 88% νερό από λαχανικά το αγγούρι με 95% νερό, το κολοκύθι με 95% νερό, οι πράσινες πιπεριές με 93% νερό, τα καρότα 90% με νερό και η μελιτζάνα με 89% νερό. Επίσης, μία μεγάλη ομάδα τροφίμων που συμβάλει στην ενυδάτωση είναι τα γαλακτοκομικά πιο συγκεκριμένα ένα ποτήρι από ημιάπαχο γάλα περιέχει 89% νερό, ένα γιαούρτι 89%, ενώ ξεχωρίζουν τυριά όπως το cottage και το ανθότυρο. Επίσης αποφύγετε βαριά μαγειρεμένα φαγητά όπως τα τηγανιτά, τις σάλτσες και τα καρυκεύματα που αυξάνουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος μας.
Θυμηθείτε πως το αλκοόλ αν και υγρό, δεν μας ενυδατώνει γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωσή του ή όταν το καταναλώνουμε παράλληλα να καταναλώνουμε και 1 ποτήρι νερό!
Τραφείτε σωστά για να αποφύγετε τη δυσθρεψία
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως ο ρόλος της διατροφής στις Ιδιοπαθείς νόσους του εντέρου είναι άκρως σημαντικός. Όχι για την θεραπεία της νόσου, αφού δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε τον ασθενή μέσω της τροφής αλλά για την καλύτερη πορεία της ζωής του ατόμου, τον γενικό περιορισμό των επιπλοκών από την ασθένεια με κύριο στόχο την αύξηση της περιόδου ύφεσης.
Η σημασία της θρέψης είναι σημαντική καθώς η δυσθρεψία είναι κοινό χαρακτηριστικό της νόσου με 20-85% των ασθενών να εμφανίζουν πρωτεΐνοερνεργειακό υποσιτισμό, με το φαινόμενο να γίνεται εντονότερο κατά τη νοσηλεία των ασθενών. Όταν το λεπτό έντερο φλεγμαίνει δημιουργούνται προβλήματα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και απώλεια αυτών μέσω του παχέος εντέρου με αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται κόπωση και αδυναμία.
Για να κάνετε σύμμαχο τη διατροφή θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά βήματα:
Μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
Καλή μάσηση της τροφής
Επαρκή κάλυψη σε υγρά (αποφυγή αφυδάτωσης)
Αποφυγή τροφών που προκαλούν αέρια: κρεμμύδι, όσπρια, μπρόκολο, κουνουπίδι
Καυτερά φαγητά
Αλκοόλ
Καφέ
Λιπαρά τρόφιμα
Γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες
Σε περίοδο έξαρσης της νόσου: διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες , με μικρή ποσότητα ανεκτών λαχανικών
Σε περίοδο ύφεσης της νόσου: ανεκτή ποσότητα τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες
Απολαύστε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού
Όλοι αγαπάμε τις ζεστές και ηλιόλουστες μέρες και ο ήλιος είναι μια πολύτιμη πηγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την κανονική υγεία των οστών και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση κανονικών, υγιεινών οστών. …Αλλά μην το παρακάνετε. Η έκθεση στον ήλιο για πολλή ώρα όμως μπορεί να είναι πρόβλημα. Εάν βρίσκεστε σε ανοσοκαταστολή (αζαθειοπρίνη ή 6-μερκαπτοπουρίνη) ή σε βιολογικό παράγοντα, μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Μερικά από αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να σας προκαλέσουν μεγαλύτερη ευαισθησία στον ήλιο, αυξάνοντας τις πιθανότητες ηλιακού εγκαύματος. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον ήλιο από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., όταν οι ακτίνες του είναι πιο έντονες. Είναι επίσης σημαντικό να φοράτε αρκετό αντηλιακό και ένα καπέλο ακόμη και τις μέρες με συννεφιά. Και αν βρίσκεστε σε αγωγή με αυτά τα είδη φαρμάκων, βεβαιωθείτε ότι βλέπετε έναν δερματολόγο μία φορά το χρόνο.
Γιορτάστε υπεύθυνα
Είναι ωραίο να πιείτε ένα ποτό μια φορά. Αλλά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν είναι ασφαλές. Υπάρχουν μερικά φάρμακα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το αλκοόλ.
Πολλές δραστηριότητες πραγματοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι εύκολο να ξεφύγετε από τον ενθουσιασμό του καλοκαιριού. Η συμβουλή εδώ είναι να χαλαρώνετε όταν μπορείτε. Εάν νιώθετε ότι είστε σε θέση να κάνετε κάτι, μην το κάνετε. Είναι σημαντικό να φροντίζεστε εσάς! Πάρτε χρόνο για να χαλαρώσετε και μην αισθάνεστε πιεσμένοι να κάνετε κάτι που θα σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα αργότερα.