Advertisement

Κάπαρη. Γνωρίστε τη χλωρίδα του τόπου μας.

1.247

Μετά το πολυδιαβασμένο θέμα με τα καλογέρια, που δημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες, τα οποία μάλιστα οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν (δικαιολογημένα βέβαια) έχουμε ένα άλλο φυτό του τόπου μας, το οποίο το γνωρίζουν όλοι σχεδόν, λίγοι όμως μπορούν να το συλλέξουν σωστά.

Η κάπαρη, που δίνει το όνομά της και σε γνωστή μεζεδοταβέρνα στο Καψάλι, είναι ένα φυτό πολύ …ιδιόρρυθμο, όσον αφορά τις απαιτήσεις του και τον τρόπο φύτρωσης. Προτιμά τα ασβεστολιθικά εδάφη για να φυτρώσει και για το λόγο αυτόν συχνά το βλέπουμε να ξεπροβάλλει πάνω σε παλιά σπίτια, ερείπια, τοίχους και σπανιότερα στο έδαφος.

Ο σπόρος του δεν είναι τόσο δύσκολο όσο λένε για να βλαστήσει, θέλει όμως τον …τρόπο του και πολλές προσπάθειες. Ένας παλαιός φίλος του νησιού, ο ζωγράφος Γιώργος Δρίζος, που αγάπησε αυτό το φυτό και το ήθελε να φυτρώσει στην αυλή του, ρωτώντας γέροντες πώς θα το καταφέρει, βρήκε τη λύση στο πρόβλημα και κατάφερε να έχει στο σπίτι του (Κάτω Λειβάδι) δύο υπέροχα φυτά.

Ο σπόρος, λοιπόν, της κάπαρης βρίσκεται μέσα σε μία μικρή κάψα, η οποία είναι ένας εξαίρετος μεζές για τα μυρμήγκια, που δεν τον αφήνουν όπου τον βρουν. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που, αν φυτέψετε σπόρους, δύσκολα θα βγουν φυτά, καθώς τα μυρμήγκια θα έχουν τον πρώτο λόγο. Για το λόγο αυτόν οι παλαιότεροι έβαζαν μαζί με τους σπόρους κάπαρης ώριμα σύκα, τους σπόρους των οποίων προτιμούσαν τα μυρμήγκια, τους μετέφεραν πρώτους και έτσι έμεναν και κάποιοι σπόροι κάπαρης άθικτοι. Πριν από αυτό όμως έπρεπε να βρεθεί το κατάλληλο μέρος και αυτό ήταν σε έναν τοίχο χτισμένο με ασβέστη. Άλλοι σκέφτηκαν να ψεκάσουν με εντομοκτόνο το χώρο, έτσι ώστε να αποτρέψουν τα μυρμήγκια να πλησιάσουν. Και οι δύο τρόποι είναι αποτελεσματικοί και, αν σας αρέσει το φυτό με τα υπέροχα άνθη του και οι καρποί του για μία εξαίρετη σαλάτα, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε. Και κάτι ακόμη. Η κάπαρη δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε νερό και προτιμά ηλιόλουστα μέρη.

Εντυπωσιακή κάπαρη στη Χώρα.

 

Η υπέροχη κάπαρη του Γ. Δρίζου στο Κάτω Λειβάδι

Όσοι βάλετε στο μυαλό να μαζέψετε κάπαρη από το κάστρο της Χώρας που αφθονεί προσέξτε το σύνηθες λάθος όσων δεν ενδιαφέρονται για το φυτό, αλλά μόνον για το τι θα βάλουν στην …κοιλιά τους. Δεν τραβάμε με όση δύναμη έχουμε τα κλαράκια της κάπαρης. Και θα καταστρέψουμε το φυτό ενδεχομένως και δεν πρόκειται να καταφέρουμε να τα βγάλουμε από τη θέση τους. Όλα αυτά, για να τα συλλέξουμε, θέλουν πρώτα πρώτα αγάπη.

Άνθη και καρποί κάπαρης (Φωτ. Βικιπέδια)

Αν πέσουμε ως βάρβαροι και τα διαλύσουμε όλα προς χάριν της κοιλιάς μας σε λίγο θα χαθούν πολλά είδη από τον τόπο μας, όπως ο καριζόνας π.χ., ένα σπάνιο φυτό για το οποίο θα γράψουμε άλλη φορά. Το καλλίτερο είναι να κάνετε μία προσπάθεια να βλαστήσει μία κάπαρη σε ένα τοίχο του σπιτιού σας. Εκτός από τη σπάνια ομορφιά του φυτού αυτού θα απολαύσετε και υπέροχες σαλάτες, καθώς έχει και εξαιρετική γεύση. Άλλος, πιο εύκολος τρόπος, είναι να αγοράσετε κάπαρη τουρσί ή να την παραγγείλετε στην ταβέρνα. Οι περισσότερες ποσότητες στην αγορά είναι από την Τουρκία, το Ισραήλ, την Ιταλία ή άλλα κράτη όπου έχουν βρει τρόπους για συστηματική καλλιέργεια.

Σπάνια θα βρείτε Ελληνική κάπαρη, αν και όλοι σχεδόν θα σας πουν ότι την …συλλέγουν μόνοι τους.

Ε. Καλλίγερος

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο