“Καθαρό” καύσιμο από σκουπίδια θα κινεί το Χαλάνδρι
Απορριμματοφόρα που κινούνται με τα υπολείμματα κουζίνας των δημοτών, θα κινούνται όπως όλα δείχνουν στο Χαλάνδρι σε λίγο διάστημα.
Ο Δήμος Χαλανδρίου ανακοίνωσε ότι πέτυχε να δημιουργήσει εναλλακτικό καύσιμο υψηλών αποδόσεων και σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες κίνησης των δημοτικών οχημάτων.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων (Waste4Think) του Δήμου Χαλανδρίου, καθηγητή του ΕΜΠ και δημοτικό σύμβουλο, Γεράσιμο Λυμπεράτο, επιβεβαιώθηκαν και στον πιλοτικής κλίμακας βιοαντιδραστήρα των 4 κυβικών μέτρων, οι εργαστηριακές αποδόσεις του βιοαερίου που παράχθηκε από τα συλλεγόμενα υπολείμματα τροφών στο Χαλάνδρι και πολύ σύντομα θα προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης του ώστε να κινούνται με αυτό τα απορριμματοφόρα του προγράμματος Waste4Think.
Ο στόχος του Δήμου είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα διαχείρισης Waste4Think που έως τώρα εφαρμόζεται πολιτικά σε όλη τη πόλη. Τότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου, το 60% των απορριμμάτων της πόλης δεν θα καταλήγουν θαμμένα στον ΧΥΤΑ αλλά θα παράγουν, φιλικό προς το περιβάλλον, βιοκαύσιμο για θέρμανση, κίνηση αλλά και για χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία.
Το πρόγραμμα Waste4Think εφαρμόζεται από το 2015 στο Χαλάνδρι, με την εθελοντική συμμετοχή 250 νοικοκυριών και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αποτελεί μια πρωτοπόρο καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφαρμόζεται πιλοτικά σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις: Το Χαλάνδρι, το Cascais της Πορτογαλίας, το Zamudio της Ισπανίας και το Seveso της Ιταλίας.
Ύστερα από πάνω από ένα χρόνο πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, σύμφωνα με τον Δήμο, ήδη έχει παρατηρηθεί πολύ σημαντική μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγει να θάβεται στη χωματερή ενώ η ποιότητα του συλλεγόμενου υλικού, που μετατρέπεται σε πηγή εναλλακτικής ενέργειας, χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλή (με «άστοχο» υλικό λιγότερο από 2%).