Advertisement

Κατσίγαρος | Πολύτιμος για τις καλλιέργειες και … υπερδιεγερτικός για τη γη!

Εάν πριν από χρόνια, μας έλεγαν ότι ο κατσίγαρος, που θεωρείται απόβλητο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τη γη και την αγροτική παραγωγή, αυτό θα φαινόταν το λιγότερο … παράλογο!

564

Κι όμως!

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο ημερίδας για τις εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης των αποβλήτων από τα ελαιουργεία στο Ηράκλειο, η χρήση του κατσίγαρου στον ελαιώνα – και όχι μόνον – έχει βάση…

Advertisement

Η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκου Νικολαϊδη προσπάθησε να παράξει, μέσω πυρόλυσης, το λεγόμενο ”βιοκάρβουνο” ως αποτέλεσμα επεξεργασίας του κατσίγαρου, όπως ο ίδιος δήλωσε στο ”Ράδιο Κρήτη” που ανέδειξε το θέμα και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

”Κάναμε πειράματα και στο Πολυτεχνείο και στον αγρό με ντομάτες και μέσα σε λίγες ημέρες είχαμε αποτέλεσμα…Το υλικό αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη οργανική ουσία στο έδαφος, δίνοντας μεγαλύτερο χρόνο ζωής στους μικροοργανισμούς. Έτσι, μπορεί να καταστεί βιοδιεγερτικό, βελτιώνοντας την ποιότητα του εδάφους και βοηθώντας στην καλύτερη απόδοση των φυτών”, τόνισε ο καθηγητής!

Το κόστος της παραγωγής του εν λόγω υλικού και της εφαρμογής στο θερμοκήπιο και τη γη, γενικά, δεν έχει υπολογιστεί, όμως, όπως είπε, το κόστος είναι καθαρά ενεργειακό.

Ο καθηγητής παρέθεσε στοιχεία από την πειραματική χρήση του κατσίγαρου – εφόσον το επιτρέπει πλέον και η νομοθεσία – σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου ιδιοκτήτες ελαιουργείων κατάφεραν, με την κατάλληλη υποδομή, να ποτίζουν με κατσίγαρο και νερό τις καλλιέργειές τους, και μάλιστα, με θεαματικά αποτελέσματα!

Επίσης, τόνισε ότι, σε άλλη περίπτωση, η ομάδα του κατάφερε αντί για 20 κιλά ντομάτας να έχει απόδοση πάνω από 50 κιλά, με τη χρήση του βιοκάρβουνου!

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, Θρασύβουλος Μανιός, μίλησε για τους λόγους που οδήγησαν στη μη εφαρμογή, έως τώρα, αυτής της μεθόδου στην Κρήτη.

Όπως είπε, αφενός ο μικρός κλήρος, αφετέρου τα αμέτρητα ελαιουργεία που είναι όσα και στην αχανή Ισπανία (!), σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων που τα καθιστά οριακά βιώσιμα και το γεωγραφικό ανάγλυφο της Κρήτης, είναι μερικές από τις αιτίες που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος αυτή στην καλλιέργεια.

Ο κ. Μανιός σημείωσε με νόημα ότι ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικά και παραγωγικά τα υποπροϊόντα της ελιάς, δυστυχώς, πάσχουμε στον επιχειρηματικό τομέα …

Πηγή giorgoskatsadonis.blogspot
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο