Κεφτεδάκια με το …κάτι άλλο
Η αυθεντική Κυθηραϊκή συνταγή της Μαμάς από την Άννα Μασσέλου-Καλλιγέρου
Υλικά:
1 κιλό κιμάς από μπούτι μοσχαρίσιο
1 αυγό
150-200γρ. τυρί τριμμένο (κατά προτίμηση κεφαλοτύρι για μακαρόνια)
6 φυλλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο
Ψωμί (της προηγούμενης μέρας) ¼ της φρατζόλας
Αλάτι λίγο, διότι το τυρί είναι αρκετά πικάντικο.
Πιπέρι, επίσης λίγο.
Κουρκουμάς (κιτρινόριζα) ½ κουταλάκι του γλυκού περίπου.
Μία κουταλιά τα σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε μεγάλη μπολιέρα και με σειρά προτεραιότητος. Κιμάς, αλάτι, πιπέρι, Κουρκουμάς, λάδι, αυγό, τυρί, σκόρδο, μαϊντανός και τελευταίο το ψωμί.
Το μυστικό μας:
Βάση ο κιμάς και κάθε φορά τού προσθέτουμε το επόμενο από τα υλικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα, ώστε στο τέλος να έχουμε ένα μαλακό, ομοιογενές υλικό, που δεν φαίνονται καθόλου τα επιμέρους υλικά (εξαίρεση ο μαϊντανός).
Το μείγμα μπαίνει στο ψυγείο μία ώρα, ξεκουράζεται και στη συνέχεια πλάθεται σε μικρά μπαλάκια, τα οποία τηγανίζονται ή στο τηγάνι ή, καλλίτερα ακόμη, στη φριτέζα στους 180-200⁰, αφού προηγουμένως τα έχουμε αλευρώσει ελαφρά και έχουμε τινάξει το αλεύρι, ώστε να διατηρηθεί μόνο ένα επίχρισμα.
Εάν θέλουμε διπλή δόση (2 κιλά κιμάς κλπ) τότε θα αναγκαστούμε, στο τηγάνι (μόνο,) να αλλάξουμε λάδι στο μισό μείγμα, γιατί κατακάθεται το αλεύρι, μαυρίζει και κολλάει στον κεφτέ. Συνοδεύονται πάντοτε με κόκκινο κρασί.
Καλή σας όρεξη!