Κλιματική αλλαγή: Μία νέα μπογιά προσφέρει δροσιά ενώ μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα
Εχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις για την κατοχύρωση της πατέντας ενώ υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από μεγάλους κατασκευαστικές εταιρείες..
Ένα νέο είδος μπογιάς, έχει τη δυνατότητα να χαρίζει δροσιά στους εσωτερικούς χώρους κτιρίων μειώνοντας ταυτόχρονα την χρήση των κλιματιστικών.
Σε έρευνα που έγινε πρόσφατα, η μπογιά μπορούσε να αντανακλά το 95,5% του ηλιακού φωτός και να μειώσει την θερμοκρασία κατά 1,7C σε σύγκριση με αυτή της ατμόσφαιρας.
Οι μηχανολόγοι λένε ότι αυτό επιτυγχάνεται από την συνύπαρξη σωματιδίων ανθρακικού ασβεστίου, διαφορετικού μεγέθους.
Τα κτίρια ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα είναι και τον τρόπο κατασκευής τους, αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όπως αναφέρει το παγκόσμιο δίκτυο εθνικών συμβουλίων οικολογικών κτιρίων, World Green Building Council, η θέρμανση και η ψύξη των κτιρίων είναι υπεύθυνες για το 28% της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, παγκοσμίως.
Αυτό συμβαίνει επειδή η θέρμανση και ψύξη των κτιρίων τροφοδοτείται κυρίως από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Στην Ευρώπη, περίπου το 75% αυτής της ενέργειας προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.
Για δεκαετίες, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν μία αποτελεσματική λύση στο θέμα της ψύξης και θέρμανσης. Παρά το γεγονός πως μια σειρά χρωμάτων για το εξωτερικό μέρος σπιτιών και γραφείων, που θα αντανακλούν το φως του ήλιου και θα μειώσουν τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό,έχουν δημιουργηθεί, εντούτοις κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τώρα ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι δημιούργησαν μία νέα μπογιά, λευκού χρώματος, με ισχυρές ιδιότητες ψύξης.
«Σε ένα πείραμα όπου τοποθετήσαμε μια βαμμένη επιφάνεια στον ήλιο, η θερμοκρασία της ήταν 1,7 βαθμούς κελσίου κάτω από αυτή του περιβάλλοντος ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε μέχρι και 10 βαθμούς», δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Ζιούλιν Ρουάν, από το Πανεπιστήμιο Περντού της Ιντιάνα.
«Αυτό είναι ένα μία σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, που μπορεί να αντισταθμίσει την πλειονότητα των αναγκών κλιματισμού των κτιρίων».
Πως λειτουργεί η μπογιά
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κλειδί ήταν η προσθήκη ανθρακικού ασβεστίου στο μείγμα, καθώς διαπίστωσαν ότι χρησιμοποιώντας υψηλό αριθμό αυτής της ασβεστολιθικής ουσίας, με διαφορετικά μεγέθη σωματιδίων, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα προϊόν που αντανακλούσε το 95,5% από το φως του ήλιου.
«Το φως του ήλιου είναι ένα ευρύ φάσμα μηκών κύματος. Γνωρίζουμε ότι κάθε σωματίδιο μπορεί να διασκορπίσει μόνο ένα μήκος κύματος, οπότε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά μεγέθη σωματιδίων για να διασκορπίσουμε όλα τα μήκη κύματος. Αυτός είναι ένας σημαντικός συντελεστής που τελικά οδηγεί σε αυτήν την πολύ υψηλή ανάκλαση» δήλωσε ο καθηγητής Xiulin Ruan.
Οι ερευνητές λένε ότι το χρώμα μπορεί να έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών – ιδιαίτερα σε κέντρα υπολογιστών – δεδομένων, τα οποία απαιτούν μεγάλη ψύξη. Δεδομένου ότι το χρώμα στερείται μεταλλικών εξαρτημάτων, είναι απίθανο να παρεμβληθεί με ηλεκτρομαγνητικά σήματα, καθιστώντας το κατάλληλο για ψύξη τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
Βέβαια, υπάρχει πολύ δρόμος έως ότου το προϊόν είναι διαθέσιμο στο εμπόριο, καθώς πρέπει να δοκιμαστεί η διάρκεια της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας, με τους ερευνητές να δηλώνουν αισιόδοξοι.
Παράλληλα, έχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις για την κατοχύρωση της πατέντας ενώ υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.
Να σημειωθεί πως όλα τα στοιχεία της έρευνας για τη νέα μπογιά, έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό, Cell Reports Physical Science.
Πηγή: BBC