Advertisement

Κλιματική κρίση και ενέργεια: 2.400 λίτρα νερό για ένα χάμπουργκερ

Με βάση στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, η ποσότητα γλυκού νερού που απορροφούν η γεωργία και η βιομηχανία είναι το 70% και το 20% αντίστοιχα του παγκόσμιου γλυκού νερού. | Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης. Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Ι. Μπιρμπίλη

231

Με βάση στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, η ποσότητα γλυκού νερού που απορροφούν η γεωργία και η βιομηχανία είναι το 70% και το 20% αντίστοιχα του παγκόσμιου γλυκού νερού. Οι ποσότητες που απαιτούνται για την παραγωγή διαφόρων τροφίμων και ποτών είναι εξαιρετικά υψηλή. Για να παραχθεί ένα ποτήρι κρασί απαιτούνται 120 λίτρα νερό, για ένα ποτήρι πορτοκαλάδα 170 λίτρα, για ένα αυγό 135 λίτρα, για ένα ποτήρι γάλα 200 λίτρα, για ένα σακουλάκι πατατάκια 185 λίτρα και για ένα χάμπουργκερ απαιτούνται 2.400 λίτρα νερό!

Πληθυσμοί που απειλούνται με λειψυδρία

Advertisement

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα 2,4 δισ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές με ακραία υδατική καταπόνηση. Στο σενάριο business as usual, από τις συνολικά 164 χώρες που μελετήθηκαν, οι 51 (31% του πληθυσμού) αναμένεται να υποφέρουν από υψηλό (40%-80%) έως εξαιρετικά υψηλό(>80%) υδατικό στρες έως το 2050. Οι χώρες νότια της Τουρκίας, ολόκληρη η βόρεια και νότια Αφρική, η Ινδία, αλλά και χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος, θα αντιμετωπίσουν έως το 2050 εξαιρετικά υψηλά επίπεδα λειψυδρίας.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: 2.400 λίτρα νερό για ένα χάμπουργκερ-1
Πηγή Καθημερινή
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο