Κληροδότημα Στάη. Κάτι δεν πάει καλά εδώ!
Το Κληροδότημα ΣΤΑΗ, το οποίο δίνει κάθε χρόνο υποτροφίες σε Κυθήριους νέους για σπουδές στα Πανεπιστήμια και για μεταπτυχιακά φαίνεται να έχει εισέλθει σε μία περίοδο, που, στην παρούσα φάση θα την λέγαμε τουλάχιστον περίεργη, αλλά επιφυλαττόμεθα να αλλάξουμε την έκφρασή μας μόλις έχουμε περισσότερα στοιχεία. Για την ιστορία θα ξεκινήσουμε με δύο σημαντικούς σταθμούς. Ο πρώτος είναι, όταν, στις αρχές τις δεκαετίας του 1970 με ενέργειες του αείμνηστου Δημ. Κόμη και του Καθηγητή Γ.Ι. Κασιμάτη, επεκτάθηκε η υποτροφία σε νέους όλων των ανωτάτων σχολών και όχι μόνο όσους σπούδαζαν Φυσικομαθηματικά ή θετικές επιστήμες, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, αφού τότε διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν διαθέσιμα εισοδήματα για το σκοπό αυτό. Έτσι, αρκετοί Κυθήριοι νέοι λάμβαναν μία μικρή ενίσχυση στον αγώνα των σπουδών τους. Αρκετά αργότερα το Πανεπιστήμιο μείωσε αρκετά τον αριθμό των παρεχομένων υποτροφιών με πρόσχημα τις προσόδους από το ακίνητο που ενοικίαζαν και ανήκε στο Κληροδότημα ΣΤΑΗ. Τότε, έπειτα και από σχετικά δημοσιεύματα, διαπιστώθηκε ότι το ακίνητο το χρησιμοποιούσε το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αθηνών για δική του χρήση και πληρώνοντας το Κληροδότημα με ψίχουλα! Έγιναν πάλι ενέργειες με τους ίδιους πρωταγωνιστές και τα Σωματεία και τελικά έδιναν για χρόνια 12 υποτροφίες για το εσωτερικό και 3 ή 5 για μεταπτυχιακές στο εξωτερικό αυξάνοντας την παρεχόμενη πρόσοδο στο Κληροδότημα.
Με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να εμφανίζονται πάλι προβλήματα. Μαθαίνουμε, χωρίς να έχουμε καταφέρει να διαπιστώσουμε σίγουρα, ότι το Πανεπιστήμιο δεν έχει αυξήσει εδώ και πολλά χρόνια το ποσό που δίνει στο Κληροδότημα για υποτροφίες (160€/μήνα), καίτοι τα ενοίκια, μετά από μία κάμψη στην κρίση 2010-2016, ανέβηκαν αρκετά και θα έπρεπε να αυξήσει την παρεχόμενη πρόσοδο. Σημειωτέον ότι τα ενοικιαζόμενα γραφεία είναι στην Πλατεία Συντάγματος, αρχή οδού Σταδίου, δηλαδή σε μέρος που δεν ήταν ποτέ υποβαθμισμένο. Παράλληλα, είναι σχεδόν αδύνατον να διαπιστώσει κανείς τι ενοίκια δηλώνει το Πανεπιστήμιο για αυτή την οιονεί ιδιόχρηση, αφού οι πρόσοδοι των γραφείων αποτελούσαν την μοναδική πρόσοδο του Κληροδοτήματος για να δίνει υποτροφίες. Άρα, και από ηθική σκοπιά αν το δει κανείς, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε ένα τέτοιο θέμα, αντί να παραμένουν παγωμένα τα ενοίκια, αν, φυσικά, συμβαίνει αυτό, όπως εύλογα υποθέτουν όσοι γνωρίζουν την προϊστορία.
Τελευταία, μάλιστα, μαθαίνουμε ότι στα παραπάνω έχει προστεθεί μία ακόμη γραφειοκρατική λεπτομέρεια, που έχει μειώσει τον αριθμό των υποτροφιών για «τεχνικούς λόγους». Συγκεκριμένα, υπάρχει μία κανονική αλληλουχία δικαιούχων. Ξεκινάει με όσους έχουν γεννηθεί στα Κύθηρα, ακολουθεί με όσους οι δύο γονείς γεννήθηκαν στα Κύθηρα, μετά ο ένας, μετά οι παππούδες κ.ο.κ. Σήμερα, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, τις οποίες γνωρίζουν οι πάντες, σχεδόν κανένα από τα παιδιά δεν γεννιέται στο νησί, αφού σπάνια υπάρχει γυναικολόγος, αλλά και όταν υπάρχει προτιμούν την Αθήνα, ακόμη και οι λίγες αλλοδαπές κυρίως, που γεννούσαν στα Κύθηρα. Έτσι η πρώτη κατηγορία, ουσιαστικά, έπαψε να υπάρχει και σύντομα θα πάψει και η δεύτερη! Αλλά, ακόμη κι έτσι, όφειλαν να δέχονται τις επόμενες κατηγορίες. Και αυτό όμως δεν συνέβαινε πάντα για διαφόρους λόγους. Ένας είναι η μεγάλη καθυστέρηση προκήρυξης των υποτροφιών, που έφθανε και 2-3 χρόνια για να αναρτηθεί (τώρα έχουν αναρτηθεί οι υποτροφίες του ακαδ. έτους 2021-2, που ανέρχονταν σε 15 χωρίς όμως να είναι γνωστό πόσες δόθηκαν τελικά), ενώ και η πληροφόρηση είναι ελλιπής, αφού οι δημοσιεύσεις γίνονται πολύ καιρό μετά τις εξετάσεις των νεοεισερχομένων, οι πληροφορίες παρέχονται μεν τηλεφωνικά, όπως όμως συμβαίνει σε όλο το Δημόσιο, ο τοπικός τύπος πρέπει να ψάχνει επί μήνες καθημερινά για να δει αν εντοπισθεί δημοσίευση και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όσων εγκαταλείπουν το μάταιο αγώνα να βρουν άκρη με όλα αυτά και μάλιστα για να εισπράξουν μικρά ποσά, πολλά χρόνια μετά, ακόμη και μετά τη λήψη των πτυχίων τους!
Επειδή πολλά γράψαμε, σκόπιμα δε δεν επεκταθήκαμε περισσότερο, ενώ αγνοούμε τι πληρώνει τώρα το Πανεπιστήμιο στο Κληροδότημα. Τι προτείνουμε, λοιπόν, να γίνει άμεσα; Να μαζευτούν όσα Σωματεία εκπροσωπούν τους Κυθήριους κυρίως στην Αθήνα, να αναθέσουν σε 1ή2 Κυθήριους νομικούς να διερευνήσουν ΟΛΑ τα παραπάνω και να ακολουθήσουν επιστολές και παραστάσεις προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών κι αν δεν έχουν αποτέλεσμα να σκεφθούν από κοινού ποίες άλλες ενέργειες πρέπει να ακολουθήσουν. Γιατί είναι κρίμα για τους νέους και ύψιστη ασέβεια προς τους ανθρώπους που άφησαν το Κληροδότημα προς χάριν τους (το ζεύγος Σπύρου και Μαρίκας Στάη) να έχει φθάσει να βρίσκεται το Κληροδότημα αυτό στην παραπάνω κατάσταση. Το θέμα, εννοείται, θα διερευνήσουμε κι εμείς από εδώ για ενημέρωση των Κυθηρίων νέων και των οικογενειών τους και θα φέρουμε στη δημοσιότητα οτιδήποτε στοιχείο προκύψει και όποια ενέργεια γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024