Advertisement

Κυριακάτικο τραπέζι: Αρνάκι φρικασέ και μπακλαβάς Κυθήρων

Φύγαμε για μανάβη, χασάπη, σούπερ μάρκετ, μπαίνουμε τάχιστα κουζίνα με όλα τα καλούδια και ξεκινάμε./ Γιάννης Γεωργακόπουλος

561

Δεν νομίζω πως χρειάζονται ειδικές συστάσεις για το μενού μας στο Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας, καθώς απολαμβάνουμε άλλο ένα κλασσικό και πολύ αγαπημένο φαγητό της ελληνικής κουζίνας.

Συνδυασμός κρέατος και ζαρζαβατικών αυγοκομμένα. Βγάζουμε δίπλα τυρί φέτα και φρέσκο ψωμάκι και το μόνο που ακούγεται την ώρα που τρώμε είναι η απόλυτη ησυχία. Άλλωστε το επιβάλλει και το «savoir vivre».

Έτσι λοιπόν, μαγειρεύουμε αρνάκι γάλακτος φρικασέ για κυρίως και ακολουθεί το κορυφαίο γλυκό. Μπακλαβάς από το Λιβάδι Κυθήρων. Αρκετά όμως είπαμε για τις συνταγές μας. Φύγαμε για μανάβη, χασάπη, σούπερ μάρκετ, μπαίνουμε τάχιστα κουζίνα με όλα τα καλούδια και ξεκινάμε.

Καλή όρεξη.

Αρνάκι φρικασέ

Μερίδες: 4 – 6

Υλικά

2 κιλά αρνάκι γάλακτος σε μερίδες

5 – 6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό ακτινίδια

καρδιές από 3 μεγάλα μαρούλια

8 – 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψικλοκομμένα

1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στον τρίφτη

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το αυγολέμονο

2 αυγά

χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι (ή όσο μας αρέσει)

1/2 φλιτζάνι ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα

Εκτέλεση

Κόβουμε τα χόρτα σε κομμάτια. Τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το αρνάκι και ρίχνουμε τον άνηθο και τον δυόσμο.

Προσθέτουμε 1 ½ – 2 φλιτζάνια νερό και όταν το φαγητό πάρει μια βράση, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, για 40 λεπτά.

Προς το τέλος, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα χόρτα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά.

Περιχύνουμε το φρικασέ με το αυγολέμονο και το αφήνουμε να «σταθεί» για 5 λεπτά σε κλειστό μάτι της κουζίνας πριν το σερβίρουμε.

για το αυγολέμονο

Χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό λεμονιού.

Προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο από τον ζωμό του φαγητού, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.

Tip

Τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί, απαραιτήτως.

Αναδημοσίευση από ένθετο «Κουζίνα» με νοστιμιές από τον Ηλία Μαμαλάκη

Μπακλαβάς Κυθήρων

NZPHOTONZ VIA GETTY IMAGES

Υλικά

3/4 του κιλού φύλλα κρούστας

1 κιλό αμυγδαλόψυχα ασπρισμένη

2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 φλιτζάνι

για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

7 φλιτζάνια νερό

2 κ.σ. μέλι

3 κ.σ. ανθόνερο

Εκτέλεση

Βάζουμε την αμυγδαλόψυχα σε ένα ταψί και την ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 5 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει. Αφού κρυώσει, την αλέθουμε στο μπλέντερ, ώστε να γίνει κομματάκια (να μην διαλυθεί τελειώς).

Βάζουμε σε μια λεκάνη την αμυγδαλόψυχα, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη και τα ανακτεύουμε. Ρίχνουμε σε ένα μπολ, το βούτυρο με το λάδι.

Βράζουμε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ανθόνερο, συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 λεπτό και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Αλείφουμε ένα ταψί Νο32 με το μείγμα βουτύρου-λαδιού. Στρώνουμε τρία φύλλα, αλείφοντας τα με το μείγμα και φροντίζοντας να εξέχουν από το ταψί. Στην συνέχεια στρώνουμε ένα φύλλο χωρίς να το αλείψουμε και βάζουμε πάνω μια στρώση αμυγδαλόψιχας. Απλώνουμε άλλο ένα φύλλο, το αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου-λαδιού, πάλι φύλλο και αμυγδαλόψιχα.

Συνεχίζουμε στρώνοντας εναλλάξ ένα φύλλο αλειμμένο χωρίς αμυγδαλόψιχα και ένα φύλλο στεγνό με αμυγδαλόψιχα, ώσπου να τελειώσουν η αμυγδαλόψιχα και τα φύλλα. Τελειώνουμε με 2-3 φύλλα χωρίς αμυγδαλόψιχα, όλα αλειμμένα με μείγμα βουτύρου-λαδιού). Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και χαράζουμε τον μπακλαβά σε λωρίδες. Περιχύνουμε το γλυκό με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-λαδιού και το ραντίζουμε με λίγο νερό, για να μην σπάσουν τα φύλλα κατά το ψήσιμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 2 ώρες. Μόλις αρχίσει να ροδίζει ο μπακλαβάς, τον σκεπάζουμε με λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ξεκολλάει από το ταψί. Τον βγάζουμε από το φούρνο και τον περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι λίγο λίγο.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «Ελληνικές Γεύσεις Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα – Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι» από τις εκδόσεις Φυτράκη.

Πηγή huffingtonpost
Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο