
ΚΩΛΟΒΕΛΟΝΗΣ: Ένα παρωνύμιο με μεγάλη …συμμετοχή στην Κυθηραϊκή ιστορία. Οι πλέον σημαντικές αναφορές είναι για έναν Πέτρο Μασσέλο-Κωλοβελόνη από την Καρβουνάδα, που φερόταν ως δεύτερος μετά τον Μπελέση στην εξέγερση των χωρικών εναντίον των αρχόντων το 1800 και αναφέρεται στις σχετικές αναφορές προς το Σουλτάνο, των συγγενών όσων επέζησαν των ταραχών. Παλαιότερα έχουμε αναφορές για Κωλοβελόνη στη Χώρα χωρίς να γνωρίζουμε επώνυμο, αν και πρέπει να ήταν της ίδιας οικογένειας Μαρσέλων ή Μασσέλων. Επίσης αναφορές έχουμε και στον Ποταμό, αλλά σε σχέση με Μεγαλοκονόμους, αλλά και διαφορετική γραφή σε κάποιες περιπτώσεις δηλ. Καλοβελώνης. Η αναφορά σε Μεγαλοκονόμο ίσως να οφείλεται σε λάθος, καθώς είναι γνωστό ότι στις ταραγμένες εκείνες εποχές, αλλά και παλαιότερα από αυτές και μεταγενέστερα, είχαμε πολλές μετακινήσεις οικογενειών, όπως π.χ. των Μαρσέλων, που από Καρβουνάδα εγκαθίστανται στον Ποταμό. Σε μία τέτοια οικογένεια φαίνεται να είχαμε αυτό το παρωνύμιο, το οποίο χάνεται στη συνέχεια από τις μνήμες των ανθρώπων. Όσον αφορά τη σημασία, μάλλον έχουμε σκωπτικό παρωνύμιο, όπως μαρτυρούν και οι δύο λέξεις που το συνθέτουν και, ως εκ τούτου, το ορθό είναι Κωλοβελόνης.
ΚΩΛΟΓΙΑΓΙΑΣ: Αναφέρεται στα μέσα του 17ου αι. για το ναυτικό Μαυρέα, ο οποίος είχε εμπλακεί σε επεισόδιο στο πλοίο του Κυθήριου Μαχαιριώτη με το γνωστό Μανιάτη πειρατή Λυμπεράκη Γερακάρη. Το παρωνύμιο πιθανόν για να υποδειχθεί ένας κακός χαρακτήρας.
ΚΩΛΟΚΛΗΣΗΣ: Ένα δυσερμήνευτο περιπαιχτικό παρωνύμιο που εντοπίζεται σε κλάδο των Γεωργόπουλων στον Ποταμό και για το οποίο δεν γνωρίζουμε, ούτε το λόγο που δόθηκε, ούτε τη σημασία του. Πιθανόν για ανάλογη αιτία, όπως το Κωλοφυσέας.
ΚΩΛΟΜΥΓΕΑΣ: Βλ. το Μυγέας.(Έχει δημοσιευθεί)
ΚΩΛΟΦΥΣΕΑΣ: Από τα λεγόμενα δυσώνυμα παρωνύμια, το οποίο δόθηκε σε ένα Σουρή προφανώς εξ αιτίας συχνής εκπομπής των γνωστών αερίων, που δεν άφησαν απαρατήρητο οι φιλοπαίγμονες σύγχρονοί του.
ΚΩΛΟΦΩΤΙΟΣ: Με περιορισμένη διάδοση παρωνύμιο που αναφέρεται σε Μασσέλους στην Καρβουνάδα. Προέρχεται από την πυγολαμπίδα=κωλοφωτιά. Μάλλον περιπαιχτικό.
Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ στο φύλλο Σεπτεμβρίου 2024