Κυθηραϊκή σαλάτα ή σαλάτα του Μπούμπουρα*
Η συνταγή ανήκει στους, Μάνο και Μυρτώ Μεγαλοκονόμου
Συνταγή για δύο άτομα
-Μία ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους και αποφλοιωμένη (σημαντικό)
-Δύο ελαιοπαξίμαδα Κυθήρων σπασμένα ακατάστατα
-Τυρί φέτα κατά βούληση
-Δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
-Μία κουταλιά σούπας μπαλσάμικο
-Μία κουταλιά του γλυκού μέλι (Κυθήρων)
-Ελάχιστη πρέζα αλάτι (Τσιριγώτικο κατά προτίμηση)
Πως παρασκευάζεται
Μία ώρα πριν την κατανάλωση ανακατεύουμε ζωηρά το ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο, το μέλι και το αλάτι, ώστε να συμπτυχθεί καλά.
Ρίχνουμε τα κομμάτια της ντομάτας, των παξιμαδιών και του τυριού
Και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε το αποτέλεσμα.
Σημαντική σημείωση:
Και αυτή η συνταγή, όπως όλες οι τοπικές παραλλαγές συνταγών, μπορεί να αποβούν μακροχρόνια ωφέλιμες για το νησί, καθώς θα δώσουν ενδιαφέρον και όνομα σε ένα νόστιμο έδεσμα. Εκτός από την κατανάλωση των τοπικών παξιμαδιών, μία στροφή στην τοπική γαστρονομία με νόστιμες απλές συνταγές έχουν σημαντική επίδραση στον τουρισμό, στον οποίο συνήθως προσφέρονται διάφορες συνταγές ή εδέσματα από άλλους τόπους χωρίς τη συμμετοχή τοπικών προϊόντων.
*Μπούμπουρας είναι το παρωνύμιο μεγάλου κλάδου της παλαιάς οικογένειας Μεγαλοκονόμου των Κυθήρων με κύρια παρουσία στο Λειβάδι.