Κυθηραϊκό λάδι συσκευάζει ο Συνεταιρισμός Λειβαδίου, αλλά η παραγωγή φέτος πάει για αρνητικό ρεκόρ.
Ένα νέο προϊόν τοποθετεί στην αγορά ο Συνεταιρισμός Λειβαδίου. Πρόκειται για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με την εμπορική ονομασία ΓΕΥΣΗ που διαθέτει ήδη στο εμπόριο ο Συνεταιρισμός. Η ανάγκη για επώνυμα ποιοτικά προϊόντα οδήγησε το Συνεταιρισμό στην απόφαση αυτή ελπίζοντας να αναγνωρισθεί η ποιότητα του προϊόντος αυτού και να δημιουργηθεί ένα αναγνωρίσιμο σήμα. Προς το παρόν τυποποιείται μικρή ποσότητα από την παραγωγή που κρατεί ο Συνεταιρισμός υπάρχει όμως αισιοδοξία ότι σύντομα η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί. Το προϊόν είναι ψυχρής έκθλιψης, όπως απαιτούν οι σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις με υψηλή διατροφική αξία.
Εν τω μεταξύ μεγάλη είναι η ανησυχία των παραγωγών σχετικά με την νέα ελαιοκομική περίοδο, καθώς, κάθε μέρα που περνά οι διαπιστώσεις είναι απογοητευτικές. Εκτός από την μειωμένη καρποδεσία, όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο, οι καιρικές συνθήκες το καλοκαίρι (ελάχιστη υγρασία, εξασθενημένα δένδρα λόγω ανομβρίας κλπ) οδηγούν στην εκτίμηση ότι η εφετινή παραγωγή θα είναι δραματικά μειωμένη με μερικές περιοχές να κινδυνεύουν να μην έχουν καθόλου παραγωγή. (Έχουν ήδη αρχίσει ενέργειες για να ζητηθεί αποζημίωση των παραγωγών κάτι όμως που δεν φαίνεται ακόμη αν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα αυτό για το οποίο επίσης είχαμε γράψει στο προηγούμενο). Έτσι, μετά τη δραματική μείωση και στην παραγωγή μελιού, (για πρώτη φορά δεν άνοιξε φέτος το πρατήριο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού λόγω αδυναμίας τροφοδοσίας του με προϊόν) αλλά και την υποβαθμισμένη ποιότητα λόγω της ελάχιστης βροχόπτωσης, που είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη ανθοφορία στο θυμάρι, οι παραγωγοί στο νησί θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ θα έχουν να πληρώσουν και αυξημένα φορολογικά βάρη. Καλό χειμώνα!
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση – Σεπτέμβριος 2016