Το εύρος της παρατυπίας αλλά και της ερμηνείας των νόμων σε βάρος των φορολογούμενων αναδεικνύουν ανάγλυφα τα πεπραγμένα της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών. Χιλιάδες φορολογούμενοι υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές στη ΔΕΔ θεωρώντας ότι έχουν αδικηθεί. Και σημαντικός αριθμός από αυτούς τελικά δικαιώνεται αφού οι προσφυγές τους μετά από εξέταση από τη ΔΕΔ γίνονται δεκτές.
Από το 2013 έως και το τέλος του 2018:
-Υποβλήθηκαν στη ΔΕΔ 56.287 ενδικοφανείς προσφυγές. Η υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους που αμφισβητούν μια πράξη της φορολογικής διοίκησης. Αν δεν έχει υποβληθεί ενδικοφανής τότε ο φορολογούμενος δεν έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη συνέχεια στα διοικητικά δικαστήρια (εφόσον βέβαια η ενδικοφανής προσφυγή δεν γίνει αποδεκτή).
-Οι υποθέσεις προσφυγών που έκλεισαν ανέρχονται στις 44.939.
-Από τις υποθέσεις που έκλεισαν οι 24.330 εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ.
-Σε 11.284 υποθέσεις πέρασε άκαρπη η προθεσμία των 120 ημερών που είχε στη διάθεσή της η ΔΕΔ και έτσι απορρίφθηκαν σιωπηρώς.
Οι κυριότερες υποθέσεις για τις οποίες οι φορολογούμενοι προσφεύγουν στη ΔΕΔ είναι:
-Η αμφισβήτηση αποτελεσμάτων κάθε είδους φορολογικού ελέγχου που έχει πραγματοποιήσει η φορολογική διοίκηση. Πολύ μεγάλο ποσοστό αμφισβήτησης παρουσιάζουν οι υποθέσεις βεβαίωσης φόρου για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας μετά από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
-Η αμφισβήτηση προστίμων που επιβάλλονται στους φορολογούμενους για τυπικές παραλείψεις και διορθώσεις λαθών σε κάθε είδους φορολογικές δηλώσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις προστίμων που επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους επειδή διόρθωσαν τα λάθη στα στοιχείων των παιδιών τους στη φορολογική δήλωση ή τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν για να τους επιστραφεί φόρος εισοδήματος.
Οι ενδικοφανείς προσφυγές υποβάλλονται πλέον σε ορισμένες εφορίες και ηλεκτρονικά.