Με αυτό τον τρόπο το Ντουμπάι προκαλεί τεχνητή βροχόπτωση για αντιμετώπιση ξηρασίας
Λύση στο πρόβλημα της ξηρασίας και της έλλειψης βροχόπτωσης μέσω της τεχνολογίας για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με τις θερμοκρασίες που συχνά αγγίζουν ή ακόμη και υπερβαίνουν τους 40 ή 50 βαθμούς Κελσίου, η ανάγκη για δραστικά μέτρα είναι επείγουσα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές των ΗΑΕ εφάρμοσαν μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία: τη χρήση της τεχνολογίας cloud-seeding, γνωστής και ως ”τεχνητή βροχή”.
Το πρόγραμμα cloud-seeding αναδεικνύεται ως μια πρωτοποριακή λύση στον αγώνα κατά της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα. Το σύστημα λειτουργεί με τον τρόπο της προκλήσεως της συσσώρευσης σωματιδίων στις νεφώσεις, τα οποία στη συνέχεια συνδέονται με την υγρασία και προκαλούν την βροχή.
Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν από τα ΗΑΕ μαρτυρούν την επιτυχή εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, καθώς οι βροχοπτώσεις πλέον δροσίζουν τους ουρανοξύστες και τους αυτοκινητόδρομους. Αυτή η πρωτοβουλία αντανακλά τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΑΕ να παρέχει λύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων και τη διασφάλιση της αειφορίας στη χρήση των φυσικών πόρων.
Με τις δύο μεγαλύτερες πόλεις των ΗΑΕ, το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, να βρίσκονται κοντά στις ακτές του Περσικού Κόλπου, η αύξηση των βροχοπτώσεων έχει ουσιαστική σημασία για την τοπική κοινότητα.
Πώς ακριβώς λειτουργεί το cloud-seeding (τεχνητή βροχή)
Σε αντίθεση με ορισμένες ερμηνείες, αυτή η διαδικασία δεν δημιουργεί σύννεφα από το πουθενά. Πρέπει να υπάρχουν ήδη κάποια σύννεφα για να λειτουργήσει η τεχνική, και ακόμη και τώρα βρίσκεται ακόμη σε πολύ μεγάλο βαθμό σε εξέλιξη.
Τυπικά, η διαδικασία περιλαμβάνει τη ρίψη φωτοβολίδων αλατιού καθώς και άλλων μικρών ορυκτών σε προϋπάρχοντα σύννεφα. Το πρόγραμμα cloud-seeding των ΗΑΕ ξεκίνησε αρχικά τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε περιλαμβάνει συνεργασίες με τη NASA και το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των ΗΑΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της έρευνας. Το 2022, η χώρα πραγματοποίησε περίπου 311 αποστολές cloud-seeding, οι οποίες αντιστοιχούν σε σχεδόν 1.000 ώρες πτήσης.
Η πρώην υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των ΗΑΕ, Mariam Almheiri τόνισε τη σημασία του έργου.
«Ενώ ο άμεσος στόχος της ενίσχυσης της βροχής είναι η αύξηση των βροχοπτώσεων, ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδάτων και η ενισχυμένη παροχή γλυκού νερού, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ευρύτερες και εκτεταμένες επιπτώσεις της βροχής στην ασφάλεια του νερού και των τροφίμων, καθώς και στον τουρισμό και τη συγκράτηση των καιρικών συνθηκών» δήλωσε στο The National.
«Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η ενίσχυση της βροχής αποτελεί έναν από τους επτά πυλώνες της στρατηγικής καινοτομίας των ΗΑΕ όσον αφορά την έρευνα, τη συνεχή καινοτομία και την πολύπλοκη επιστήμη της τροποποίησης του καιρού» συνέχισε.
Ελπίζεται επίσης ότι η αύξηση των βροχοπτώσεων θα συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής καθώς και στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για την υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας των ΗΑΕ.