Advertisement

Μεγάλη ανησυχία για το λάδι

666

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος και έφεραν έναν χειμώνα που μόνο χειμώνας δεν ήταν εκτός από τις εντελώς ανεπαρκείς βροχοπτώσεις έφεραν μία ακόμη ανησυχία σχετιζόμενη με το κύριο προϊόν του τόπου μας, το λάδι.

Στη γειτονική Κρήτη οι ελιές άνθισαν από το Γενάρη και οι φόβοι για μία καταστροφή εντείνονται συνεχώς, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες των κυρίων χειμωνιάτικων μηνών δεν έδωσαν το αναγκαίο κρύο, που θεωρείται απαραίτητο  για τη μετέπειτα ανθοφορία και καρποδεσία. Τα τελευταία βέβαια εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, έτσι ώστε να υπάρχει ακόμη κάποια ελπίδα, καθώς αναφέρεται ότι οι νυκτερινές θερμοκρασίες ήταν αρκετά καλές τους μήνες αυτούς.

Εάν, όμως, η φετινή κατάσταση ομοιάσει στην περσινή η ελαιοπαραγωγή θα είναι σε χαμηλά επίπεδα και οι τιμές του προϊόντος θα ανέβουν δραματικά. Φυσικά πολλοί που είχαν λίγα δένδρα και έκαναν το λάδι της χρονιάς θα αναγκαστούν να πληρώσουν ακριβά το λάδι τους ή θα στραφούν στα σπορέλαια.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς για το ελαιόλαδο ο μεγαλύτερος παραγωγός, η Ισπανία, που είχε πριν τρία χρόνια παραγωγή 1,4εκ τόνους, πέρσι (2022) έπεσε  στους 663.000 και φέτος (2023)  αναμένεται να φθάσει τους 767.000 τόνους. Η Ιταλία θα έχει αύξηση, αλλά δεν θα ξεπεράσει τους 325.000 τόνους και Ελλάδα-Τουρκία μαζί θα μείνουν στα χαμηλά με 385.000 τόνους, κοντά 50% κάτω από την προηγούμενη παραγωγή.

Τώρα εδώ περιμένουμε το Μάιο να δούμε τους καιρούς και την ανθοφορία και αργότερα την καρποδεσία, αλλά τα μηνύματα δεν δίνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Σ.Σ. Ο Μάιος ήρθε με μεγάλη ανθοφορία κατά περιοχές, αλλά χωρίς βροχή. Εν αναμονή το καλοκαίρι…

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο